Vama, Politia de Frontiera, Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie – toate au fost angrenate zilele acestea in capturarea celei mai mari cantitati de cocaina ce a tranzitat vreodata Romania.

Marfa, ambalata in 98 de pachete, totaliza 106,8 kilograme si era camuflata de alte citeva zeci de tone de faina de peste, cele doua prafuri fiind asemanatoare.

Cele trei containere ce apartin unei firme din Egipt au fost expediate din portul panamez Manzanillo si incarcate pe nava Maersk Ahram, sub pavilion taiwanez.

Faina ieftina si droguri pure

Vamesii si politistii romani aveau informatii ca trei dintre containerele transportate de nava Maersk Ahram erau suspecte. Astfel, pe data de 8 iunie, au fost luate la perchezitionat cele trei containere egiptene sosite in terminalul Constanta Sud-Agigea.

In containerul cu seria MSKU 24766-6, pe linga cele citeva tone de faina de peste consemnate in declaratia vamala si in celelalte documente insotitoare ale incarcaturii, erau ambalate 98 de pachete a cite un kilogram si putin peste de cocaina. In total 106,8 kilograme de droguri.

Surse din cadrul Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (D.G.C.C.O.A.) au declarat ca drogurile sint de o calitate ridicata. Aceleasi surse au aratat ca drogurile descoperite in Portul Constanta Sud-Agigea reprezinta cea mai mare cantitate de cocaina ce a tranzitat vreodata tara noastra.

Traseu din vest spre vest, via Romania

Pe acte, destinatarul celor trei containere era o anume societate comerciala „Rovini" S.R.L. din Cluj. In bazele de date ale Oficiului National Registrul Comertului, cit si in cele ale Ministerului Finantelor, aceasta societate nici macar nu exista.

Ultima tara in care nava Maersk Ahram a ancorat a fost Italia. Interesant este ca cele trei containere nu au debarcat in aceasta tara din vestul Europei. Asta in timp ce atit Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie cit si D.G.C.C.O.A. au confirmat oficial ca destinatia finala a drogurilor era o tara din vestul Europei.

Acest lucru denota ca Romania este considerata o tara de tranzit propice pentru traficul de droguri de mare risc venite din America Latina pe calea apei.

600 de miliarde de lei

Pe piata neagra din Romania, gramul de cocaina costa aproximativ 120 de euro, ceea ce inseamna ca 100 de kilograme ar fi valorat aproximativ zece milioane de euro.

Lucrurile stau altfel pe piata vestica, unde cele 100 de kilograme de cocaina valoreaza aproximativ 15 milioane de euro (aproximativ 600 de miliarde de lei).

Drogurile sint mai scumpe pe piata vestica, datorita riscurilor mai mari pe care marii traficanti si micii dealeri si le asuma.

„High" Constanta

De la inceputul anului 2005, in Constanta au fost instrumentate tot mai multe cazuri de trafic si consum de droguri, de citeva ori mai multe decit in anii precedenti.

Iar acest lucru se intimpla dupa ce la comanda I.P.J. a fost pus strategic comisarul-sef Sorin Oprea, care a preluat ca interimar functia de inspector sef al I.P.J. Constanta, dar si-a pastrat functia de director al Directiei Antidrog din cadrul D.G.C.C.O.A. Bucuresti.