La subsolul cladirii ce adaposteste Casa Casatoriilor din Cluj-Napoca, o firma intentioneaza deschiderea unui un club de noapte. Proiectul nu este atat de simplu, daca tinem seama ca imobilul face parte din categoria monumentelor istorice locale. Pentru lucrari, firma are nevoie de avizul Comisiei Regionale a Monumentelor Istorice, fara acesta fiind in ilegalitate.

Persoanele implicate in scandal se joaca de-a "v-ati ascunselea" cu acest aviz. Certe sunt doar fisurile aparute in Casa Casatoriilor, ce apartine Primariei, care a fost nevoita sa mute locul de desfasurarea a ceremoniilor matrimoniale in sediul Primariei de pe Motilor.

Itele intregii afaceri duc la in zona politicului si a intereselor economice, sustinute de arhitectul Adrian Borda, implicat si in cazul "Beyfin", semnalat de ZIUA de Cluj si ajuns pe masa ministrului Culturii.

In imobilul de la numarul 2 din Piata Unirii se lucreaza de zor, cu toate ca nu exista un aviz din partea Comisiei Regionale a Monumentelor Istorice (CRMI) pentru un club. Parterul si subsolul cladirii, considerata monument istoric local, au fost cumparate anul trecut, la date diferite, de la familia Racean, de catre firmele Spiridon Invest SRL si, mai apoi, de Diego Belio SRL.

Firmele au luat-o inaintea legii prin lucrarile efectuate in imobil: Spiridon Invest infiinteaza un magazin la parte, iar Diego Belio, un club la subsol. Presedintele CRMI, arhitectul Vasile Mitrea, spune ca firmele nu au inaintat Consiliului o cerere pentru avizarea lucrarilor, iar, daca au facut-o de curand, aceasta nu a fost dezbatuta si votata de membrii CRMI.

Horia Tarmure, managerul firmei la care patron este italianul Diego Bellio, sustine ca societatea are aviz de la CRMI, prin arhitectul Adrian Borda. "Toti membrii Comisiei au votat avizul pentru lucrari", afirma Tarmure. Acesta a precizat ca proiectul pentru lucrari a fost realizat de Borda si Szabo Balint, profesor la Universitatea Tehnica.

Unul dintre colegii lui Balint este arhitectul Adrian Iancu, seful Directiei de Urbanism a Primariei, aceeasi directie care a autorizat lucrarile de restaurare si infiintare a clubului sub Casa Casatoriilor, in ciuda faptului ca, pentru aceasta, era mai intai nevoie de acordul CRMI.

Borda, despre care trebuie spus ca face parte si din comisia tehnica a directiei lui Iancu, a fost acuzat de mai multi politicieni de trafic de influenta dupa ce, anul trecut, CRMI a avizat daramarea unei cladiri din secolul 17.

Cladirea apartinea tatalui lui Borda, iar in locul ei societatea Beyfin construieste un hotel proiectat de firma aceluiasi arhitect Borda. Cu toate acestea, administratia locala este cea care a trimis o adresa la Inspectia de Stat in Constructii (ISC) Cluj, prin care a reclamat fisurile aparute la etaj.

Tot Primaria, prin Directia de Urbanism, a autorizat lucrarile de restaurare in contul firmei Diego Belio, proiectate de Balint si, dupa cum vom vedea, de Borda. Inspectorul-sef al ISC, Ioan Berchisan, a spus ca firma de constructii i-a prezentat autorizatia de la Primarie, pentru care stie ca avea nevoie de avizul CRMI, dar ca nu era datoria lui sa cerceteze cum a fost obtinuta.

Avocatii intra in scena

ZIUA de Cluj a apelat numarul de telefon – 450.336 – al firmei Diego Belio din Cluj, facut public pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice, si a nimerit la cabinetul de avocatura Daniel Buda. Contactat telefonic, avocatul ne-a explicat ca el a incheiat contractul de vanzare-cumparare al spatiului din Piata Unirii nr. 2 pentru italienii lui Diego Bellio.

Buda s-a aratat iritat ca acestia au trecut in dreptul firmei numarul sau de telefon si a precizat ca-l suna imediat si-l "trazneste" pe Horea Tarmure. La randul sau, managerul firmei nu-si explica cum a ajuns numarul de telefon al avocatului Buda in dreptul firmei.

Nepotriviri formale

Presedintele CRMI, Vasile Mitrea, ne-a explicat ca - la momentul in care Comisia va decide daca acorda avizul pentru lucrari - se va impune firmei sa nu aduca modificari monumentului istoric, spre exemplu la bolti, ferestre sau prin introducerea unui sistem de ventilatie. "Avem avizul Comisiei Monumentelor, puteti sa vorbiti cu domnul Borda, care a si facut proiectul", a declarat Tarmure.

Acesta s-a cunoscut cu Buda in vremea cand avocatul i-a fost profesor la Facultatea de Stiinte Politice. Relatia lor s-a consolidat cand Tarmure a lucrat la Hotelul Onix, fief de-un week-end al afaceristilor italieni, iar Buda era avocatul societatii ce detine hotelul. Astfel, si pentru infiintarea firmei Diego Belio, Tarmure a apelat tot la serviciile avocatului Daniel Buda.

Indicatoare spre Borda

Tarmure spune ca l-a cunoscut pe Borda dupa ce a cumparat spatiul si a vrut sa inceapa lucrarile, moment in care a aflat ca trebuie sa-l consolideze, impreuna cu firma de la parter. Intre firme au existat divergente cand au fost nevoite sa decida procentul din lucrari pe care il va acoperi fiecare.

Patronii soceitatii Spiridon, patru la numar, sunt clujeni stabiliti in Germania, iar firma este administrata, la fel ca cea de la subsol, de o persoana de legatura din Cluj. Aceasta are, aparent, stranse legaturi cu Borda, caci Tarmure spune ca proprietarii de deasupra l-au contactat pe Balint si, in mod curios, pe Borda.

Tarmure a adaugat ca reprezentantul Spiridon Invest stia de problemele cladirii de mai demult, dar s-au decis sa inceapa lucrarile, contactandu-l pe Borda abia dupa ce s-a instalat firma italianului. "Cand am cumparat, proiectul era facut, noi numai sa dam banii, iar faptul acesta ne-a enervat un pic pentru ca ni s-au ascuns niste lucruri.

Pe langa asta, noi am platit destul de mult (140.000 de euro) pentru spatiu. Toate lucrarile au fost evaluate de cei de deasupra, dar, pana la urma, am dres-o noi cumva", a declarat Tarmure. Asadar, noii proprietari pun "mare" pret pe consolidarea monumentului. Pe de alta parte, presedintele CRMI spune ca municipalitatea nu a investit nimic in monumentele publice.

De protejarea acestora ar trebui sa se ocupe Serviciul Tehnic Imobile din cadrul Directiei Tehnice. Primaria prefera sa lase firmele sa-si faca de cap.

"Super proiectul"

Arhitectul Borda ne-a confirmat ca-i cunoaste pe cei de la Spiridon Invest si ca a realizat pentru aceasta firma, acum cativa ani, proiectul unei cladiri de birouri de pe strada Victor Babes, unde isi are sediu societatea.

Referitor la spatiul din Piata Unirii, Borda spune ca "Primaria si-a pulverizat propria avere" in perioada Funar, cand spatiul a fost vandut la un pret derizoriu lui Racean, un apropiat al fostului primar. "Cladirea este intr-o situatie structural catastrofala, iar saracele firme au ajuns sa investeasca cam de 200 de ori fata de cat si-au inchipuit cand au cumparat", a declarat Borda.

Arhitectul spune ca firmele au o interventie costisitoare pentru consolidarea imobilului, de care beneficiaza si Primaria ca "locatar" la etaj. "Sunt niste tipi care trebuie sa investeasca foarte mult, deoarece este un monument istoric cu o ciudatenie structurala", precizeaza Borda.

Tot el spune ca firma va depune proiectul pentru club la CRMI si le va cere sa nu intervina la elementele medievale ale cladirii. Dar ce firma ar investi atat cat spune el in consolidare, daca nu ar avea o "premonitie" in privinta obtinerii avizului pentru club? Lui Borda i se pare un lucru natural folosirea pivnitelor, chiar si pentru un club.

"Problema este ca implicarea mea este legata tehnic numai de consolidare si nu am nici o treaba cu amenajarea clubului", a declarat arhitectul.

Acesta a mai adaugat ca lucrarile de acum fac parte dintr-un superproiect de inginerie, conceptie si interventie pe un monument istoric, discutat in CRMI. La fata locului, reporterul ZIUA de Cluj a gasit "expertii" ce lucreaza la monument si la viitorul club.

Vai de monument!

In spatele laudelor lui Borda, faptic, cladirea-monument istoric este "prelucrata" de muncitori, calificati poate doar pe hartie, ai unei firme fantomatice, Al Bild Impex. Acestia nu au habar de normele pe care trebuie sa le respecte in privinta monumentului istoric. "Noi doar lucram aici. Nu stim ce va fi si nu ne intereseaza", a spus unul dintre muncitori.

Cu totii, alaturi de seful de santier, s-au aratat extrem de secretosi si reticenti fata de presa. Lucratorii nu au nici salopete complete, echipamentul de protectie minim cerut la astfel de lucrari, unii purtand pantalonii, altii bluzele. De casca nici nu poate fi vorba. Toate acestea ar trebui sa intre in atentia Inspectoratului Teritorial de Munca.

Atitudinea sefului de santier fata de reporterul ZIUA de Cluj a fost elocventa in ce priveste "profesionalismul" sau: "Ti-am spus: lasa-ne, lasa-ne!". Acestuia i-a trecut zambetul cand a fost intrebat daca are cunostinta ca lucreaza la o cladire protejata si nu are voie sa faca modificari la anumite elemente protejate. Nimeni nu a vrut sa spuna numele firmei pentru care lucreaza.

Pe una dintre putinele bucati de echipament ale unui muncitor am putut distinge numele Divers Construct SRL. Se pare ca angajatii anonimei Al Bild (infiintata in 2003, fara bilant depus si fara numar de telefon, potrivit paginii de internet a Ministerului Finantelor Publice) au echipament "din capatat".

Legat de cele prezentate, Tarmure a afirmat ca are contract de executie cu firma Al Bild si a plasat responsabilitatea firmei respective.

ZIUA de Cluj a surprins momentul cand muncitorii introduceau in viitorul local un pilon metalic de sustinere, de aproximativ 10 metri, cam cat are cladirea in inaltime, si gros de 50 de cm. In mod logic, ei nu ar fi avut nevoie de un astfel de pilon, care se foloseste in cazurile in care urmeaza sa se faca modificari ce afecteaza structura de rezistenta.

Numai ca astfel de modificari radicale sunt interzise de legea 422/200 De aici, pe fir ar trebui sa intre CRMI si Ministerul Culturii.