Asa-zisa europenizare a politistilor care a fost efectuata in ultimele luni in orasul de la malul marii, nu a reusit sa aduca nici un fel de schimbare in Politia Transporturi Maritime Constanta. Lucratorii acestei institutii au ramas indiferenti in fata modelului de politist impus de europeni, ei continuandu-si fara menajamente obisnuitele gainarii, aranjamente si presiuni asupra unor patroni.

In urma articolului publicat in cotidianul „Replica”, vineri, 16 iulie a.c., intitulat „Trafic de cereale sub ochii permisivi ai politistilor” in care patronul societatii Armony era incriminat de politisti ca ar comite o serie de ilegalitati cu cereale, am fost contactati chiar de Nicu Gurguta, patronul societatii mentionate.

Ca urmare a acestui fapt, reporterii Replica s-au deplasat la sediul societatii SC Armony Grup SRL, situat in Agigea pe strada Emil Cioran nr. 176. Din pacate, pe de o parte, si din fericire ca mai exista si astfel de firme, trebuie sa mentionam ca societatea sus amintita se afla intr-o absoluta legalitate, patronul avand amabilitatea de a ne pune la dispozitie toate actele firmei.

Conform spuselor patronului, in realitate acesta, cat si angajatii societatii, sunt supusi la o serie de abuzuri din partea Politiei Port si a agentilor de paza apartinand firmei Cobra Security – adica tocmai cei care acuzau firma. SC Armony SRL are drept activitate curatarea barjelor si a cheiului de mizeria ce ramane dupa descarcarea incarcaturii.

Conform HG nr. 111/2002, firmele ce presteaza astfel de servicii duc maturatura la gropile de gunoi sau, cand reziduurile sunt reutilizabile, intra in proprietatea firmei in cauza, avand dreptul sa le valorifice. Ioan Bucur, seful Politiei Transporturi Maritime, a acuzat patronul societatii ca ar face importuri ilicite ne platind taxele aferente.

Dar taxele de vama sunt platite de importatorul direct, conform unui act furnizat de Directia Vamala catre SC Armony SRL, granele in cauza fiind inregistrate drept pierderi pentru care se elibereaza proces verbal catre societatea ce curata barjele.

De evaziune fiscala nu poate fi vorba, deoarece, de exemplu, o microintreprindere, precum societatea prezentata, pentru o tona de grane depreciata plateste statului 1 leu nou. In conditiile acestea, numai un nebun nu si-ar plati taxele.

Cat despre sesizarile comisarului sef Ioan Bucur referitor la faptul ca angajatii presteaza munca la negru, Nicu Gurguta ne-a pus la dispozitie toate cartile de munca a celor aproximativ o suta de angajati din subordine. Abuzurile politiei asupra angajatilor acestei firme se manifesta in diverse moduri.

Angajatii ba sunt amendati pentru nejustificarea prezentei in port, ei fiind la munca de altfel, ba sunt retinuti la sediul Politiei Port sub diverse motive cate 8 – 10 ore, fiind pusi sa semneze declaratii scrise de catre politisti sau de agentii de paza, in conditiile in care multi dintre ei nu stiu sa scrie si sa citeasca.

In alte cazuri firmei Armony ii este confiscata marfa, fara nici un fel de explicatii, in pofida faptului ca transportul se desfasoara cu acte in regula. Printre actele puse la dispozitie de patron se numarau si o serie de acte eliberate de firmele pentru care SC Armony SRL presteaza servicii, conform carora societatile in cauza sunt multumite de activitatea lor.

Printre aceste putem enumera Romtrans sau, mai nou, Argus. Din cate se pare, toate aceste probleme ale lui Nicu Gurguta se datoreaza cercurilor de influenta, apropiate comisarului sef Ioan Bucur si „locotenentului” sau Adrian Feraru, cel ce pune in practica abuzurile asupra patronului si a angajatilor sai, care doresc discreditarea firmei Armony pentru a prelua activitatea acesteia.

Motivul acestui lucru este ca acest gen de activitate, avand acces in anumite zone, ofera posibilitatea unor tunuri imense, lucruri care, de altfel, nu au mai avut loc in zonele unde SC Armony SRL isi desfasoara activitatea, firma functionand din 2002. „Am fost amenintat in diverse moduri, dar sunt un luptator si nu renunt”, a declarat Nicu Gurguta.

In acest sens, acesta a pregatit o scrisoare catre ministrul Administratiei si Internelor si, de asemenea, va merge in audienta si la noul sef al IPJ Constanta, comisar sef Victor Popescu. Vom reveni in numerele urmatoare cu noi articole despre felul in care unii politisti inteleg sa isi desfasoare activitatea.