Reprezentantii a 13 organizatii ale maghiarilor din afara granitelor Ungariei, reuniti, sambata, la Targu-Mures, in cadrul Forumului Maghiarilor de peste Hotare, au pus bazele unei comisii de experti care sa gaseasca solutii in ceea ce priveste intentiile autonomiste ale celor care traiesc in diaspora.

Ei au criticat, totodata, Guvernul de la Budapesta, care nu a deschis inca liniile de finantare in cadrul programului "Plaiul natal", destinat maghiarilor din afara granitelor Ungariei, desi fondul respectiv a fost constituit.

In paralel, radicalii maghiari care au organizat o conferinta a Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), structura condusa de episcopul reformat de Piatra Craiului, Laszlo Tokes, au acuzat din nou UDMR de dezbinare.

Maghiarii din diaspora strang randurile pentru autonomie

Cea de-a cincea editie a Forumului Maghiarilor de peste Hotare s-a incheiat prin adoptarea unei declaratii comune si a doua hotarari legate de actiunile viitoare comune ale maghiarimii.

Participantii la intalnire au adoptat un document prin care fac apel la toti reprezentantii maghiarilor prezenti in Consiliul Europei si Parlamentul European ca "sa sprijine, prin participarea activa la plenare activitatile comisiilor si fractiunilor, chestiunile ce vizeaza intreaga maghiarime".

Totodata, ei au cerut Guvernului de la Budapesta ca in timpul amendarii Constitutiei sa treaca la "declararea fara echivoc a apartenentei maghiarilor de peste hotare la natiunea ungara".

De asemenea, in declaratia comuna semnata de liderii celor 13 organizatii se solicita urgentarea acordarii cetateniei maghiare pentru maghiarii de peste hotare si mentinerea vizei nationale acordata celor care traiesc in afara granitelor Ungariei.

"Consideram ca fiind pozitiva acea intentie a Guvernului de la Budapesta conform careia institutia vizei nationale sa fie mentinuta si dupa aderarea Ungariei la acordul de la Schengen. In ceea ce priveste apartenenta la natiunea ungara, consideram ca baza in ceea ce priveste facilitatile ramane in continuare Legitimatia de Maghiar", se mai arata in declaratie.

In baza uneia din hotararile adoptate, sambata, la Targu-Mures, maghiarii din diaspora vor pune bazele unei comisii care sa se ocupe in mod special de problema autonomiei cetatenilor acestei tari care traiesc in alte state. Potrivit semnatarilor documentului, din noua structura vor face parte cel mai probabil juristi, care vor studia si vor corela partile profesionale ale acestei probleme.

"Comisia de experti va avea menirea sa duca la consultari in legatura cu conceptiile de autonomie ale diferitelor comunitati", a declarat liderul UDMR, Marko Bela, la finele reuniunii reprezentantilor maghiarilor din diaspora.

El a mai adaugat ca prin infiintarea noii structuri se doreste, totodata, participarea maghiarilor la dezvoltarea normelor europene existente in ceea ce priveste acordarea autonomiei pe diverse criterii.

Potrivit sursei citate, infiintarea acestei comisii nu poate fi considerata drept un plan comun de obtinere a autonomiei de catre maghiarii din diaspora. "Nu e un plan comun fiindca fiecare comunitate trebuie sa-si dobandeasca solutiile in tara lui. Noi trebuie sa obtinem anumite deziderate privind instrumentele noastre proprii, ma refer la cele politice", a mai spus Marko Bela.

Liderii organizatiilor maghiare prezenti la Targu-Mures au aratat, la randul lor, ca au convingerea ca "diferitele forme ale autonomiei sunt premisa indispensabila a pastrarii si dezvoltarii comunitatilor minoritare".

Guvernul Ungariei, pus la zid

La intalnirea de la Targu-Mures au fost luate in dezbatere si aspecte negative ale relatiilor maghiaro-maghiare. Astfel, Guvernul de la Budapesta a fost criticat de cei care traiesc in diaspora in ceea ce priveste punerea in aplicare a programului "Plaiul natal", destinat finantarii unor programe ale cetatenilor acestei tari de peste hotare.

"Cerem ca Guvernul Ungariei sa se conformeze celor prevazute de lege si prevederilor stipulate prin acordurile bilaterale.

Participantii la forum considera ca fiind importanta infiintarea fondului "Plaiul Natal"", dar pentru ca sa fie aratate si rezultate concrete, este necesar sa inlaturam impedimentele si barierele inca existente", se mai arata in declaratia comuna a maghiarilor din afara granitelor Ungariei.

Acestia considera ca in viitor se impune finantarea de catre autoritatile de la Budapesta a organizatiilor maghiare din Occident.

Marko Bela a spus, la randul sau, ca nemultumirile au venit in primul rand din partea celor care ar trebui sa primeasca ajutor. "Suntem deja in luna octombrie si in anul 2005 practic nu s-a intamplat nimic in ceea ce priveste alocarea sau acordarea acestor ajutoare. Inca mai sunt sanse sa se acorde pana la sfarsitul anului, dar din ce in ce mai putine", a spus liderul UDMR.

Nu in ultimul rand, participantii la Forum au atras atentia ca nu mai sunt de acord ca maghiarimea din afara granitelor Ungariei sa fie subiect de campanie electorala pentru diferitele partide politice de la Budapesta.

Ei au mai aratat ca pentru dezbaterea unor chestiuni de baza referitoare la viata maghiarimii este necesara convocarea Conferintei Permanente Maghiaro-Ungare (MAERT) in cel mai scurt timp.

In paralel, la Targu-Mures s-a desfasurat si o conferinta a Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), unde liderii UDMR au fost din nou acuzati de echipa condusa de episcopul Laszlo Tokes. Principala acuzatie este aceea de dezbinare a maghiarimii, liderii Consiliului fiind afectati de faptul ca nu au fost invitati la forum.

"CNMT, Consiliul National Secuiesc sau Uniunea Civica a Maghiarilor nu au fost invitate la Forumul Organizatiilor Maghiare de dincolo de Hotare. Exista un partid maghiar din Serbia-Muntenegru care a refuzat invitatia domnului Marko Bela, pe motiv ca nu au fost invitate la dialog si alte organizatii ale maghiarilor din Transilvania.

Si Partidul Coalitiei Maghiare din Slovacia a refuzat UDMR", a afirmat Laszlo Tokes. El sustine ca reprezentantii maghiarilor din Serbia-Muntenegru i-au trimis lui Marko Bela o scrisoare, prin care i-au cerut acestuia sa invite si alte organizatii maghiare din Transilvania la discutii.

La randul sau, presedintele Comitetului de Coordonare a Uniunii Civice a Maghiarilor din Romania, Szilagyi Zsolt, a declarat ca CNMT a lansat ideea infiintarii unei replici a MAERT, respectiv a unei Conferinte Permanente Maghiare din Transilvania.

El considera necesar un dialog intre organizatiile maghiare din Transilvania, care este, insa, blocat de UDMR prin refuzul liderului acestei formatiuni politice de a avea o intalnire cu Laszlo Tokes.

Acuzatiile au fost respinse, insa, de Marko Bela. Acesta a spus ca forumul de la Targu-Mures s-a bucurat de cea mai larga participare de pana acum, la intalnire fiind prezenti liderii a 13 organizatii ale maghiarilor din Bazinul Carpatic, Europa Occidentala, America de Nord si America Latina.