A fi sau a nu fi membru de partid? Aceasta e intrebarea. Increderea romanilor in partidele politice si in politicieni este de multa vreme foarte scazuta. Iar scandalurile tot mai dese in care sunt implicate nume sonore din clasa politica mentin in continuare sau chiar accentueaza aceasta tendinta.

Insa, chiar si asa, o mare parte a romanilor au simpatiile lor politice, carora le dau curs o data la patru ani, cand au loc alegerile generale sau locale.

Pentru cei mai patimasi sustinatori ai unui partid politic, exista insa si optiunea inscrierii in randul membrilor acestuia, si, de ce nu, ascensiunea spre o functie de conducere. Inainte de 1989, toti "cetatenii model" ai Republicii Socialiste Romania aveau obligatia de a fi membri ai Partidului Comunist Roman.

De atunci, lucrurile s-au schimbat. Numarul membrilor cotizanti ai partidelor politice este redus, comparativ cu populatia judetului Cluj. Insa vremea partidelor de masa a apus in tarile occidentale, fenomen care a atins si sfera politica din Romania.

In Cluj, cel mai mare numar de membrii il are UDMR, care nu este insa un partid politic in adevaratul sens al cuvantului, Uniunea avand drept scop reprezentarea intereselor minoritatii maghiare. Pe locul al doilea se situeaza PSD, partid care a pus la punct si cea mai evoluata forma de strangere de fonduri, in functie de mai multe criterii.

De mentionat ca in lupta pentru atragerea cat mai multor membri, partidele prefera sa perceapa o cotizatie simbolica, pentru a nu ingradi accesul in organizatie a tuturor categoriilor sociale.

UDMR e in frunte

Ca numar de membrii, locul intai cu coronita revine UDMR. Si este oarecum normal sa fie asa, avand in vedere ca mai toate persoanele de etnie maghiara sunt cel putin simpatizante ale acestei organizatii.

In Cluj, aproximativ 20.000 de persoane s-au inregimentat in Uniune, fiind de acord, in principiu, sa plateasca cotizatia lunara. Aceasta nu este insa fixa la nivelul judetului, fiecare organizatie putand sa stabileasca cuantumul sumei pe care membrii cu carnet ai UDMR trebuie sa o plateasca.

Ea variaza intre 40 de bani si 1 leu/lunar, insa chiar si la aceste sume "promotionale" exista un procent insemnat de membri care se sustrag de la achitarea ei. Astfel, in mediul urban, procentul celor care "uita" sa-si achite cotizatia ajunge la 30%, fiind ceva mai ridicat in mediul rural.

PSD, cotizatii dupa buget

Partidul Social Democrat, potrivit datelor furnizate de reprezentantii acestuia, are aproximativ 12.000 de membri in judetul Cluj, conform celor mai recente evidente. Cotizatiile lunare pe care le platesc membrii PSD difera in functie de statutul acestora.

Astfel, elevii, studentii, somerii, taranii sau persoanele casnice trebuie sa scoata lunar din buzunare o suma modica, de 10 bani. Tot o suma modica, 1 leu, platesc si pensionarii.

Patronii inscrisi in randurile acestui partid sunt obligati, potrivit statutului, sa plateasca lunar o cotizatie de minim 50 de lei, in vreme ce salariatii platesc 1% din veniturile obtinute. In plus, pe langa aceste sume, membrii PSD care au calitatea de demnitar sau ales local, cotizeaza lunar si cu un procent din indemnizatie.

Pentru parlamentari, acesta se ridica la 10%, din care 5% ajung la organizatia judeteana, iar restul la Consiliul National. Consilierii judeteni si primarii municipiilor au de platit 5% din sumele de indemnizatie, in vreme ce consilieri locali din municipii platesc doar 4%.

Pentru primarii si consilierii locali ai oraselor si comunelor, procentul scade la doar 3%. Cand este insa vorba de scos bani din buzunar pentru cauza partidului, nu toti pesedistii sunt la fel de disciplinati. Intre 10 si 15% din totalul membrilor PSD Cluj figureaza cu restante la capitolul achitarea cotizatiei.

Democratii platesc la timp

Partidul Democrat numara la Cluj aproximativ 5.000 de membri. Cotizatia cu care sunt datori lunar pentru a-si mentine statutul de membru este una mai mult simbolica, de 1 leu, conditii in care, dupa cum se lauda membrii acestei organizatii, 99,9% dintre clujenii democrati sunt la zi cu plata cotizatiei.

Celalalt partid din Alianta DA, PNL, avea in judetul Cluj, la jumatatea lunii ianuarie, un numar de 5.993 membri. Valoarea cotizatiei liberalilor este, la fel ca si in cazul PD, stabilita la 1 leu pe luna. Insa elevii, studentii, somerii si pensionarii beneficiaza de o reducere de 50%.

Spre deosebire de colegii lor democrati, in cazul PNL Cluj, aproximativ 20% din numarul membrilor cu acte in regula pot fi catalogati drept rau-platnici.

Chiar si in cazul fuziunii celor doua partide, numarul declarat al membrilor Aliantei DA nu il va depasi pe cel al membrilor PSD, desi Alianta a inregistrat in alegeri un scor superior PSD.

Partidul Conservator e in reconstructie

Numarul membrilor clujeni ai Partidului Conservator este in prezent incert.

Avand in vedere recentele miscari de pe scena politica din Cluj, cand o parte a organizatiei PRM Cluj a migrat spre conservatori, dar si preluarea haturilor organizatiei judetene de catre Petru Calian, fostul sef pe judet al PRM, in prezent se lucreaza la inventarierea numarului exact al conservatorilor din organizatie.

De aceea, Calian nu a dorit sa faca deocamdata public numarul membrilor noului sau partid, pentru a nu lansa cifre eronate. De asemenea, nici numarul sau procentul celor care se sustrag de la plata cotizatiei nu este cunoscut cu exactitate, cotizatia minima ceruta conservatorilor cu carnet de partid fiind de 50 de bani.

Miscarile dinspre PRM spre PC au adus, potrivit lui Calian, inca aproximativ 1.000 de membri in randurile conservatorilor din judet.

Din pacate numarul membrilor PRM Cluj ramane invaluit in mister, la fel ca si cotizatiile pe care acestia trebuie sa le achite. Desi au avut la dispozitie aproape o saptamana pentru a ne pune la dispozitie datele solicitate, reprezentantii acestui partid nu au reusit sa faca acest lucru.