Primaria Sibiu a facut schimb de terenuri in favoarea presedintelui Judecatoriei Sibiu, Elene Boca si a sotului acesteia, Sebastian Boca, desi terenul cedat era revendicat. Terenul din strada Gheorghe Asachi, 60, a fost revendicat in 12 noiembrie 2002.

Cu toate acestea, presedintele Judecatoriei Sibiu a primit terenul in 26 septembrie 2003, prin HCL 284. Consilierul juridic Dorin Nistor a semnat actul de schimb cu sotii Boca desi l-a asigurat, anterior pe mostenitorul terenului, Michael Reisenauer, ca cererea sa va fi solutionata.

ZIARUL de Sibiu a relatat deja o parte din istoria schimbului de terenuri intre Primaria Sibiu si Elena si Sebastian Boca. ZIARUL a prezentat detalii despre dosarele in care presedintele Judecatoriei Sibiu, Elena Boca, a fost cercetata pentru inselaciune si abuz de incredere.

Potrivit avocatei Agripina Darzu, Elena Boca ar fi cumparat impreuna ca ea un teren pe strada Zavoi, pe care ulterior, l-a schimbat cu unul mai mare si mai valoros, pe strada Asachi, fara sa plateasca nimic in plus.

Mai mult, schimbul de terenuri s-a facut, desi pentru spatiul cedat de Primarie exista o cerere de revendicare, formulata de Michael Reisenauer.

Contractul de schimb intre Primaria Sibiu si sotii Boca este aprobat prin hotarare de Consiliul Local, in 26 septembrie 2003 si inregistrat la notariat in 12 noiembrie 2003. in acest contract se face precizarea schimbului intre terenurile din strada Zavoi, 83 si strada Ghoerghe Asachi, 60.

Terenul din Asachi este acelasi cu cel revendicat de cetateanul Michael Reisenauer. in contractul de schimb, terenul din Asachi este inscris in CF la nr. 1607, cu numar top 9545/1/10, A+1. Numarul de identificare este acelasi cu al terenului revendicat de Michael Reisenauer.

Mai mult, in contractul de schimb se arata ca terenul a fost dobandit de Primaria Sibiu prin decretul 223/1974. Cu alte cuvinte, era clar ca terenul detinut de Primarie a fost nationalizat in 1974 si era probabil sa fie revendicat.

De altfel, o cerere de revendicare a fost depusa, de catre Michael Reisenauer, inainte ca sotii Boca sa realizeze profitabilul schimb de terenuri cu Primaria Sibiu. Cererea de retrocedare a fost depusa de Michael Reisenauer la Prefectura Sibiu, in 12 februarie 2002.

Acest lucru inseamna ca atunci cand judecatoarea Elena Boca a efectuat schimbul de terenuri cu Primaria Sibiu, terenul din Asachi era revendicat si prin urmare, nu putea fi instrainat. Reisenauer sustine ca Dorin Nistor a stiut tot timpul ca acel teren este revendicat. „M-a asigurat ca se rezolva.

Ca o sa primesc terenul inapoi. Eu am depus cererea si apoi m-am dus in Germania, inapoi. Am revenit si am aflat ca nu s-a intamplat nimic. Mi s-a spus ca s-a pierdut cererea, ca s-au pierdut acte din dosar. Am facut apoi nu stiu cate drumuri pe la Primarie, fara sa primesc un raspuns clar", a spus Michael Reisenauer.

Numele lui Dorin Nistor apare insa in contractul de schimb de terenuri, in calitatea sa de consilier juridic al Primariei. Semnatura lui apare pe actul de schimb, alaturi de cea a primarului Klaus Johannis.

Dispozitia care da de gol

La doi ani dupa ce a efectuat schimbul de terenuri cu judecatoarea Elena Boca, Primaria Sibiu da o decizie oficiala in cazul cetateanului Michael Reisenauer. Prin dispozitia 1405, din 2005, primaria respinge restituirea in natura a terenului din strada Gheorghe Asachi, 60. Motivul respingerii este vag prezentat in dispozitie.

„Notificatorul nu si-a dovedit calitatea de persoana indreptatita cu acte de stare civila. Notificatorul nu a facut dovada dreptului real pretins", se arata in dispozitia 1405.

Cu alte cuvinte, comisia care a analizat dosarul de retrocedare a considerat ca Michael Reisenauer nu dovedeste ca este mostenitorul de drept al terenului din strada Gheorghe Asachi, 60.

Marea problema a reprezentantilor legii a fost, potrivit lui Reisenauer, faptul ca in actul de identitate romanesc, acesta avea numele Mihai, iar dupa plecarea in Germania, numele lui a devenit Mihail. „Au spus ca nu corespund numele, deci nu se poate sa fiu eu mostenitorul.

Asa au zis si despre mama mea, care a avut numele pe pasaportul romanesc Reisenauer Katalin, iar pe cel nemtesc, Reisenauer Katalina", explica autorul cererii de retrocedare. Neconcordanta vizibil ridicola a numelor mai este anulata de datele de nastere inscrise in actele de identitate romanesti si cele germane.

Astfel, toate datele principale de identificare, in afara prenumleor, in cazul lui Michael si Katalin Reisenauer, coincid.

Dispozitia de retrocedare 1405 nu a adus lui Michael Reisenauer raspunsul dorit, dar a dat de gol Primaria.

Astfel, in dispozitie se arata clar ca Michael Reisenauer a avut o cerere de retrocedare mai veche decat actul de schimb de terenuri dintre Primarie si sotii Boca! in dispozitia 1405 din 2005 se arata ca s-a luat o decizie pe baza „actelor depuse la dosarele interne nr. 1297/2002 si 1320/2002, aferent notificarii".

Reamintim ca actul de schimb de terenuri este aprobat prin HCL 284 din 26 septembrie 2003. Un rationament simplu arata ca Primaria stia de cererea de retrocedare a lui Michael Reisenauer, in momentul in care a acceptat schimbul de terenuri cu Elena si Sebastian Boca.

Acuzata de trafic de infulenta

Povestea terenului luat de judecatoarea Boca are un istoric foarte complicat. Elena Boca a devenit proprietara pe terenul de pe Asachi in urma unui schimb de terenuri cu Primaria. Terenul schimbat, cel de pe strada Zavoi, 83, a fost cumparat impreuna cu avocata Agripina Darzu, potrivit declaratiei acesteia din urma si a mai multor martori.

Terenul de pe Zavoi a fost evaluat la aproape jumatate de pret din valoarea celui de pe Asachi si s-a dovedit in evaluarea comandata de Agripina Darzu ca este cu 1.000 de metri patrati mai mic decat cel schimbat de Primaria. Eleonora Benechea locuieste pe strada Gheorghe Asachi, nr 58.

Femeia a fost interogata ca martor, de catre procurorul Ioan Muresan, in dosarul privind cercetarea judecatoarei Elena Boca.

Vecina terenului din Gheorghe Asachi 60 confirma faptul ca reprezentantii Primariei au fost la fata locului impreuna cu judecatoarea Boca si cu Agripina Darzu, cea care sustine ca a cumparat jumatate din terenul de pe Zavoi, schimbat cu cel de pe Asachi.

„Sunt vecina cu terenul folosit in anul 2004 de familia Darzu si familia Boca si am vazut cand reprezentantii Primariei cu doamna Agripina Darzu si doamna Elena Boca au venit pentru efectuarea schimbului si am auzit pe acestia discutand si intelegandu-se", arata Eleonora Benchea in declaratie si precizeaza ca „acest lucru se intampla in primavara 2004". Agripina Darzu continua demersurile pentru tragerea la raspundere a judecatoarei Elena Boca, pentru inselaciune si abuz de incredere. Elena Boca a mai fost anchetata pentru trafic de influenta dar a primi neinceperea urmaririi penale. „Voi merge pe penal, daca pe civil nu am reusit. Nu ma las", a declarat Agripina Darzu.

„Terenul din strada Gheorghe Asachi a fost primit de tatal meu in urma razboiului mondial din 1916. Mama mea, Katalin, a murit. Eu sunt mostenitorul terenului. Am facut cerere cand a trebuit, am facut tot ce trebuie sa primesc terenul dar acesta a ramas la judecatoarea Boca.

Nu inteleg de ce nu vorbeste nimeni de la Primarie cu mine, desi am fost de mai multe ori pe acolo. Am dat in judecata Primaria, pe Elena Boca si merg in continuare pentru a obtine dreptul ce mi se cuvine", Michael Reisenauer, cel care revendica terenul obtinut de presedintele Judecatoriei Sibiu, Elena Boca.