Una dintre cele mai importante descoperiri arheologice a fost realizata in aceste zile la Vaslui. Arheologii care sperau sa gaseasca urmele unei mari asezari dacice au dat peste o necropola ce ar putea fi atribuita scitilor.

Deocamdata, istoricii nu au cazut de acord cu privire la populatia careia ii apartineau persoanele ale caror morminte au fost gasite in satul Poganesti. Cea mai posibila ipoteza este cea potrivit careia mormintele cu pricina apartineau unei populatii scitice.

Mormintele tumulare dateaza din perioada 2.000 - 2.500 inainte de Hristos. Doua dintre morminte sunt orientate pe axa nord-sud si au fost pastrate intacte.

Mormintele cu pricina apartin unei femei si unui barbat. Ele sunt situate in zona numita Movila Pescarului.

Alte sase morminte au fost fragmentate. Ele apartineau unor copii, ale caror oase au fost adunate.

Necropola de la Poganesti a fost folosita vreme indelungata. Pe langa presupusele morminte scitice, in zona au fost gasite si vase din secolul I-III, precum si o ulcica ce apartinea populatiei migratoare a sarmatilor.

Istoricii exclud varianta ca cele mai vechi morminte sa fi apartinut dacilor, pentru ca acum doua milenii si jumatate, dacii nu erau individualizati ca popor. In plus, ei practicau incineratia ca ritual funerar, nu ingroparea in morminte tumulare.