Dupa publicarea, in numarul anterior al GAZETEI, a primei parti din prezenta ancheta jurnalistica, „curajosul” Adrian Tarau ne-a amenintat cu represalii! Bietul baiat a ajuns de rasul curcilor daca isi inchipuie ca se teme cineva de puseele lui de vitejie.

Abia asteptam sa facem proba veritatii afirmatiilor noastre! Fiul fostului prefect PSD crede ca, dupa rusinea care l-a facut celebru (cand nu a mai putut controla acea „diaree rebela” ce l-a cuprins cand a fost arestat - spre deliciul gardienilor din escorta), mai poate impresiona pe cineva.

Am prezentat in prima parte a articolului nostru cum au ajuns sa fie atribuite nejustificat terenurile de pe raza localitatii Sinmartin Bisericii ortodoxe din Cihei, exact din cea mai scumpa si ravnita zona - si cat de interesat a fost apoi preotul Alex Krenek sa le vanda rapid cu mult sub pretul lor real, pastrand in buzunarul propriei sutane diferenta de bani pana la pretul real incasat.

Aceasta operatiune deloc ortodoxa a fost dintotdeauna si pe placul celor preocupati sa spele bani negri. Cei din asocierea infractionala coordonata de Adrian Tarau nu puteau rata ocazia.

Printre cumparatorii de terenuri subevaluate de la „vanzatorul” Biserica ortodoxa din Cihei s-au numarat si doi colaboratori apropiati ai lui Tarau, sotii Sorin si Margareta Doci, cercetati impreuna cu fostul sef al tineretului pesedist din Bihor in cel putin doua dosare penale, unul inregistrat la Ploiesti si celalalt la Oradea.

Ambele parcele au ajuns apoi in proprietatea pensionarei Lakatos Erzsebet, mama „petrolistului” Racz Attila, fost proprietar la Stei a unei pretinse „rafinarii”, prin care au fost transformate scriptic in combustibili mii de tone de produse petroliere palmate de la RAFO Onesti.

Pe aceste terenuri din asa-numitul cartier de lux „Beverly Hills” al Bailor Felix, onorabila pensionara a finalizat deja o constructie impozanta si urmeaza sa o edifice curand pe a doua, dar, bineinteles, numai dupa ce primeste urmatoarea pensie! Asa-i ca nici dumneavoastra nu prea o credeti pe Erji neni?

Bunii vecini ai lui Van Damme

Omul de paie al lui Adrian Tarau, „invinuitul Mircea Pocse, poreclit «Van Damme», incepand cu luna iulie 1999, isi transfera campul de actiune in savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala deruland, de aceasta data, «afaceri comerciale» cu produse petroliere prin SC Doci Trade SRL Oradea, fara a fi evidentiate contabil si fara a se efectua rapoartele periodice cu

privire la obligatiile fiscale cuvenite statului din acele operatiuni”, se arata in rechizitoriul prin care el a fost trimis in judecata. „Astfel, in luna martie 1999, invinuitul Pocse a aflat de la familia Doci Sorin si Margareta, care au domiciliul in Oradea, in scara blocului unde locuieste si el, ca intentioneaza sa lichideze firma.

La aceasta informatie, Pocse a propus familiei Doci sa-i cesioneze partile sociale ale societatii prin care el va desfasura «activitati comerciale».

Solicitarea a fost urmata de predarea actelor de constituire si functionare, stampila firmei, iar la 24 mai 1999 a primit dreptul de a angaja societatea in raporturi financiar-bancare prin specimenul de semnatura la SC WEST BANK SA, Sucursala Oradea.

Odata cu primirea actelor, invinuitul si-a asumat obligatia conducerii evidentei contabile la acea unitate precum si de a se legaliza cesiunea partilor sociale prin intocmirea actului aditional pe cale notariala si inregistrarea mentiunilor la ORC Bihor, dar aceasta nu a mai avut loc «din lipsa de timp»”! Deci, din punct de vedere legal, este important de subliniat ca familia

Doci a ramas in continuare responsabila fata de terti pentru firma Doci Trade SRL, la care figureaza oficial, in continuare, ca actionari.

Interesant de precizat este si faptul ca printre vecinii de scara ai invinuitului Pocse se numara si judecatoarea Mihaela Patraus, care a avut rolisorul ei la multe dintre intamplarile care-l privesc pe „petrolistul” din Soimi si pe alti complici ai acestuia.

Tarau, la capatul cercului

Ce face in continuare omul de mare incredere al celebrului fugar Tarau? „Incepand cu data de 31 martie 1999, invinuitul a realizat cumparari si vanzari de produse petroliere prin SC Doci Trade SRL...

In calitate de gestionar al patrimoniului SC Doci, el a renuntat, cu buna-stiinta, de a mai conduce evidenta contabila a acelei firme, desi ii revenea aceasta obligatie potrivit legii contabilitatii si in pofida faptului ca a continuat afacerile cu produse petroliere.

Cercetarile efectuate si probele administrate au pus in evidenta fara nici un dubiu ca Mircea Pocse a comercializat prin SC Doci benzina in valoare de 3,047 miliarde lei si a revandut-o firmei Antol Oil SRL....

fara ca operatiunile sa fie evidentiate contabil si raportate fiscal.” Ori, asa cum rezulta din documentele pe care le prezentam in facsimil, tocmai Tarau era patronul de la SC Antol Oil SRL si, implicit, atunci cand nu-l angrena in sarabanda compensarilor pe fostul lui socru, onorabilul Sandu Duca Nicolae, facea compensari cu sine insusi! Una dintre benzinariile lui era inregistrata pe SC

Bastia SRL, implicata si ea in operatiunile financiare frauduloase cercetate de anchetatori.

Morisca

„Verificand rulajele contului SC Doci Trade deschis la WEST BANK Oradea pe perioada in litigiu, se observa ca Pocse, la intervale scurte de timp, facea ridicari in numerar din acel cont chiar de ordinul sutelor de milioane lei, in unele cazuri simuland restituire creditare firma, sume pe care le trimitea apoi in numerar, prin mandat ON-LINE, prin posta romana, complicei sale din

Ploiesti”, pentru reluarea ciclului infractional. „S-au facut expedieri de numerar si in numele unor persoane fictive, iar o suma importanta a fost transportata manual la Ploiesti”, au demonstrat anchetatorii.

Ceea ce dovedeste inca o data complicitatea lui Tarau cu Pocse - pe langa faptul ca banii depusi in contul firmei Doci proveneau de la viitorul fugar - este si imprejurarea ca viitorul fugar revindea combustibilii spalati de Pocse, precum si faptul ca ii „umbla” la cont: „contul SC Doci deschis la WEST BANK a fost devalizat prin ridicari, in mod sistematic, de numerar, in

suma de 7,741 miliarde lei chiar si dupa ce Pocse a fost arestat in alta cauza de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.” Pai, risca Tarau sa-i ramana banii blocati la banca de anchetatori si sa ajunga, Doamne fereste, la fisc?

Bihorenii, cei mai rapizi la posta cu bani

Asa cum spuneam, Tarau, Pocse si Doci au fost cercetati si de anchetatorii prahoveni, cazul primind denumirea de „Dosarul Dadiana”, cu un prejudiciu partial de peste 40 miliarde lei.

Sorin Voinea, sotul celei careia ii trimitea Pocse bani prin „posta romana”, a livrat mii de tone de subproduse petroliere provenite de la rafinariile Petrobrazi, Vega si Astra din Ploiesti, iar impreuna cu Tarau - la statiile caruia se revindeau, in final, dar ca motorina si benzina auto, cu un pret mult mai mare - schimbau pe traseu actele acestora prin mai multe firme

fictive. Ceea ce i-a dat de gol pe acesti borfasi a fost faptul ca erau obligati sa faca transferurile de bani numai prin conturi bancare, rafinariile fiind obligate de legislatia in domeniu sa nu accepte alte metode de plata.

Din inconstienta, ei completau la aceeasi banca toate ordinele de plata, le depunea impreuna la ghiseu, iar transferurile dintre firmele implicate se operau aproape instantaneu, „performanta” ce nu ar fi fost posibila la nici o banca din lume fara acordul si complicitatea tuturor celor implicati in escrocherie.

Adrian, admiratorul lui Bombonel

Concluzionand, spun procurorii din Ploiesti in alt rechizitoriu, „prin vanzarea in conditii ilicite a tuturor cantitatilor de produse petroliere cumparate de la Dadiana SRL drept motorina si benzina societatilor Limar Prest Oradea, SC Antol si altor beneficiari, Pocse a obtinut necuvenit sume mari de bani, conform anexei si adreselor de constituire de parte civila.

Sumele derulate prin SC Doci SRL Oradea urmeaza a fi confiscate in favoarea statului”. Faptele au intrat in vizorul SRI Prahova, UM 0735 Ploiesti, care a redactat sesizarea nr. 001463533/06.08.1999, iar din anexele acesteia (inclusiv interceptari telefonice) rezulta si rolul activ jucat de Adrian Tarau in aceasta mare frauda.

Sa mai amintim ca unul dintre „carausii” banilor lui Adrian Tarau spre Ploiesti, unul dintre putinii lui complici ramasi in Romania, este azi angajatul unui strand din Baile Felix, administrat de firma condusa de fostul parlamentar FSN-PSD Florin Serac, cel care a incercat, in anul imediat urmator fraudei de pe traseul Ploiesti-Oradea, sa intermedieze la Mihai Bar cumpararea unui loc de parlamentar pentru Adrian Tarau pe listele PDSR Bihor!

Urmeaza sa aflati tot din GAZETA ce alte afaceri si persoane importante (avocati!!!) au mai avut astfel de afaceri imobiliare cu Tarau, cu Racz si cu alte Tamare din Bihor!

Liliana Sime si „Bihoreanul” stiau

Se pare ca dubioasa afacere a terenurilor atribuite in „Beverly Hills” Bisericii ortodoxe din Cihei si imprastiate suspect de rapid si ieftin de catre preotul Krenek a fost subiect de ancheta jurnalistica si pentru ziaristii de la „Bihoreanul”.

Unele surse ne-au relatat ca Liliana Sime, fosta angajata a acestui saptamanal, era sa fie batuta chiar in sfanta biserica de mai multi enoriasi infuriati, dar i-a calmat cineva la timp.

Cert este ca amanuntele - desi jurnalistilor acestui saptamanal le-au fost furnizate toate documentele incriminatoare - nu au mai „transpirat” in publicatia ce se pretinde a fi concurentul GAZETEI. Alt ziarist care s-a bucurat de pleasca abatuta pe capul lui Krenek a fost Narcis Bandi Pista Fekete, patronul „Jurnalului de dimineata”.

Se sustine insa ca, desi a demarat ample investitii pe aceste terenuri, Narcis a intrat in blocaj financiar si popa il ameninta ca ii ia totul inapoi. Oricum, Fekete risca astfel mai putin decat nefericita Sime de la „Bihoreanul”, care a incasat deja patru ani de inchisoare pentru santaj.

Cunoscand-o ca pe un cal breaz, te intrebi ce se intampla cu ea daca mai lua bataie si de la enoriasii lui Krenek, care nu vroiau sa imparta ce au primit de la comuna.

Alt neam de-al lui Tarau nu are cazan

Nu doar socrul a fost ispitit si bagat in necazuri de „afaceristul” Adrian Tarau. Unchiul celebrului Ady, minunea afacerilor frauduloase din Bihor, s-a trezit cu politia la usa, chemat sa dea cu subsemnatul pentru combustibilul pe care l-ar fi cumparat neaccizat de la o firma a nepotui si, cica, l-ar fi declarat la fisc cum ca-l foloseste pentru incalzirea locuintei.

Ori, Mercea Ioan Viorel sta la bloc in Piata 1 Decembrie din Oradea si bietul om nu are si nu a avut niciodata cazan! Adrian Tarau, ca sa justifice la finante „evaporarea” din gestiune a combustibilului M vandut de el la una dintre benzinariile sale ca motorina, a facut un tabel cu mai multe persoane din cartea de telefon alternand cu rudele pe care si le-a amintit, cum ca le-ar fi

vandut lor combustibil pentru incalzirea locuintei! In urma falsului, oamenii au fost obligati sa achite ei accizele si taxele de drum sutite de acesti ingeniosi escroci.