Cu toate ca in Statele Unite singele sintetic este in faza de a fi lansat pe piata, in varianta de peste ocean acesta nu este stabil decit pentru 12 ore, dupa care trebuie eliminat de organism. Proiectul din care face parte si Radu Silaghi-Dumitrescu este finantat de Uniunea Europeana si promite un produs stabil pe o perioada mai lunga de timp si fara efecte secundare.

Singe de laborator

Radu Silaghi-Dumitrescu, chimist de meserie, este profesor la Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca. El face parte, deja de 2 ani de zile, dintr-o echipa multinationala de 12 persoane si 14 institutii din Europa care lucreaza la dezvoltarea unei substante care sa poata inlocui singele uman.

Proiectul european nu este unic in lume, dar promite sa obtina cel mai stabil rezultat, astfel ca, in maxim 5 ani de zile, crizele cauzate de lipsa singelui de pe piata sa dispara.

Exista trei metode prin care specialistii pot dezvolta o astfel de substanta artificiala. Prima dintre ele presupune curatarea singelui uman „expirat“ si imbogatirea lui cu hemoglobina, dupa care este reintrodus in organism. Cea de-a doua, care functioneaza deja in Africa de Sud, are la baza singele de vaca.

Hemoglobina se extrage din singele de bovina, se trateaza si apoi este introdusa in corpul uman. Ce-a de-a treia are la baza ingineria genetica. Organisme inferioare sint modificate genetic astfel incit sa produca hemoglobina umana. „Munca este extrem de dificila, din cauza hemoglobinei, care eliberata in corp este foarte periculoasa“, afirma cercetatorul.

"Ea trebuie controlata de celulele umane, acest lucru fiind de fapt cel mai dificil de realizat“, mentioneaza Radu Silaghi-Dumitrescu.

Singe praf, in maxim 5 ani

Viitoarea substanta ce poate substitui singele uman aduce foarte multe beneficii medicinei moderne. Pentru inceput ar fi de mentionat stoparea crizelor sangvine, prin folosirea substantelor de substitutie. Folosirea singelui artificial va reduce la zero riscul infectiilor cu HIV sau hepatita in cazul transfuziilor.

Pe de alta parte, transportul produsului sintetic nu va ridica probleme, deoarece va fi produs si sub forma de praf, care in contact cu apa va deveni „elixirul vietii“. O alta caracteristica interesanta o reprezinta independenta substantei fata de grupele sangvine, astfel ca orice persoana va putea primi singe sintetic in caz de nevoie, indiferent de grupa sangvina.

Daca in prezent 450 de mililitri de singe uman variaza intre 11 si 350 de dolari, in functie de piata, pretul pentru unitatea de singe artificial promite ca va face substanta accesibila tuturor.

Chimistul clujean preconizeaza ca, in maxim 5 ani, produsul va fi gata si va putea fi comercializat. Astfel, singele sintetic va revolutiona piata medicinala globala, dar se estimeaza ca va avea efecte si asupra armatelor diverselor tari, interesate in achizitionarea unor cantitati cit mai mari de singe artificial.

"Romania poate produce singe sintetic!“

Chimistul clujean mentioneaza ca, la aceasta ora, Romania este capabila sa produca singe sintetic. „Personalul din tara si aparatura disponibila face ca substanta sa poata fi creata si in laboratoarele romanesti“, afirma Radu Silaghi-Dumitrescu.

Originar din orasul de pe Somes, omul de stiinta a ajuns sa faca parte din echipa insarcinata cu producerea „substantei minune“ printr-un concurs. „Cea mai mare parte a muncii mele am desfasurat-o la Universitatea din Essex, Anglia.

Din echipa mai fac parte biochimisti, spectroscopisti, biologi, foarte multi oameni care asigura multidisciplinaritate proiectului“, marturiseste cercetatorul clujean. Proiectul este finantat de Uniunea Europeana, care a acordat pina in prezent nu mai putin de 1 milion de euro. (Andi DAISZLER)