Desi a fost protagonista unui puternic scandal mediatic legat de colaborarea sa cu fosta Securitate, deputata Mona Musca ramine una din preferintele politice ale romanilor: ea se situeaza pe locul al treilea in topul increderii.

Becali a pierdut doua procente, dar ramine liderul Opozitiei

Daca locul intii ii revine sefului statului, iar cel de-al treilea ii apartine Monei Musca, intre ei sta, in continuare, fostul consilier prezidential Theodor Stolojan. Acesta se bucura de increderea a 43% dintre romani, in vreme ce Mona Musca, de 39%.

Pozitiile imediat urmatoare sint ocupate de Gigi Becali, cu 36%, Mircea Geoana si Emil Boc, la egalitate, cu 34%, Calin Popescu Tariceanu, cu 27%, Ion Iliescu si Corneliu Vadim Tudor, ambii cu 24%.

In ciuda scandalului in care a fost implicata, legat de fosta Securitate, Mona Musca nu doar se mentine in topul increderii romanilor, dar si cistiga citeva procente, spune sondajul INSOMAR, care a fost realizat in perioada 12-17 octombrie. Potrivit datelor, Musca ar fi cistigat, in luna septembrie, sase procente fata de luna august.

Nici excluderea din PNL a deputatei nu a avut efect asupra preferintelor populatiei, in vreme ce, dintre liderii actuali ai PNL, doar Tariceanu se afla undeva in top, insa departe de nivelul Monei Musca.

Romanii ar vota mai degraba Alianta

Acelasi sondaj releva faptul ca, desi nu a inregistrat o crestere semnificativa in procente, Alianta „D.A.“ PNL-PD ramine formatiunea preferata la vot de electoratul roman. Daca peste o saptamina s-ar organiza alegeri parlamentare, 46% dintre romani ar vota cu Alianta.

Pe locul al doilea se situeaza PSD, care ar intruni 23%, iar pe locul al treilea se afla PRM, care ar fi votat de 12% din electorat. Cercetarea INSOMAR mai arata ca, daca toate partidele ar candida independent, fara a mai face aliante, Partidul Democrat ar obtine 32% din voturile romanilor, adica cu trei procente mai mult decit la precedentul sondaj.

Iar a doua varianta, in optiunile alegatorilor, ar fi Partidul Social Democrat, care a crescut in sondaje cu un procent, pina la 23%. PNL se mentine la acelasi nivel, cu 16% din optiunile electoratului.

Politica excluderilor din PNL nu este apreciata

PNL a facut obiectul unor intrebari speciale in sondaj, referitoare la recentele excluderi pe care conducerea le-a facut din rindul membrilor sai de marca.

Este vorba de deputatii Mona Musca, Raluca Turcan, Cristian Boureanu, dar si de fostii presedinti PNL Theodor Stolojan si Valeriu Stoica, precum si de alti membri ai PNL, care au fost dati afara pe motiv ca au criticat in mass-media, din exterior, activitatea actualei conduceri liberale si a presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu.

Jumatate dintre cei chestionati au spus ca aceste excluderi au fost o greseala din partea partidului. Doar 18% dintre romani cred ca metoda excluderilor a fost o decizie buna. Iar aproximativ 60% dintre cei intervievati spun ca indepartarea lui Theodor Stolojan din partid va influenta in mod negativ activitatea viitoare a PNL.

Doar noua procente dintre cei chestionati considera excluderea lui Stolojan un lucru benefic pentru viitorul PNL. Dincolo de planul politic, increderea romanilor merge in proportie covirsitoare spre Biserica. Astfel, la capitolul increderea in institutii, 85% dintre cei chestionati spun ca aleg Biserica, 78% au incredere in Armata, iar 66% crediteaza mass-media. Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.200 de persoane.