Mitea e suparat pe patronii de baruri si restaurante. Inspectorii Oficiului de Protectie a Consumatorilor Sibiu au suspendat temporar, in ultima luna, activitatea mai multor restaurante si cafenele, din cauza nerespectarii legislatiei privind delimitarea spatiilor pentru fumatori.

La sfirsit de saptamina, inspectorii au trecut si pragul mai multor unitati de alimentatie publica din centrul Sibiului. De la inceputul anului, OPC a acordat peste 60 de amenzi, a caror valoare depaseste 4.000 de lei. Deficiente mari au fost gasite si in statiunea Paltinis, dar si in complexul comercial European Retail Park.

Cu ochii pe fumatori

OPC Sibiu a avut o saptamina plina de activitate, se mindreste directorul executiv Ilie Mitea. Dupa ce i-a luat cu binisorul pe patroni, a venit vremea sa treaca la sanctiuni. "Am avut o serie de actiuni de informare a agentilor economici la care se aplica legea 349/2002.

Dupa un termen de avertizare de circa 45 de zile, am trecut la sanctionarea celor care nu s-au conformat legii. Desi legea e in vigoare de trei ani, abia la inceputul acestui an am intreprins primele masuri. Termenul de 45 de zile pe care l-au avut la dispozitie pentru amenajarea locurilor speciale pentru fumatori a expirat", a anuntat Mitea.

Unul din trei

Raza de actiune a echipelor de control a fost extinsa la aproape toti patronii de restaurante si cafenele. Micile smecherii nu i-au induplecat pe inspectori. "Circa 30 la suta din patronii amendati prima oara au recidivat si i-am mai sanctionat o data. Am insistat la restaurantele, barurile, cafenelele si complexele comerciale in care exista spatii de alimentatie publica si trebuie sa amenajeze, potrivit legii, spatii speciale pentru fumatori. Unii patronii au cautat o solutie de fatada.

Au despartit sirul de mese in fumatori si nefumatori. In partea fumatorilor au montat un ventilator care absoarbe fumul si introduce aer curat din afara, dar acest lucru nu este destul. Potrivit prevederilor legale, fumatul este interzis in spatii publice acoperite, precum si in locurile de alimentatie publica", a subliniat Mitea.

Fumatul dauneaza afacerilor

Daca nu amenajeaza spatii speciale destinate fumatorilor, patronii risca amenzi intre 1.000 si 5.000 de lei, dar risca si sa le fie inchisa afacerea. "Le-am reamintit, inclusiv prin amenzi, ca fumatul dauneaza grav nu numai sanatatii, ci si afacerilor lor, daca nu respecta legea.

Personal, sint antifumator si trebuie sa asiguram protectie celor care vor sa respire aer curat, sa nu-si pericliteaze sanatatea", este de parere seful OPC. De la inceputul anului, Oficiul a acordat, pe acest motiv, peste 60 de amenzi in valoare totala de 4.000 de lei noi.

Sunetul muzicii

Joi seara, in Piata Mare, sibienii se vor distra pe banii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, a mai anuntat directorul Mitea. Ziua Mondiala a Consumatorului va fi marcata cu un spectacol sustinut de "Morometii", "Spitalul de urgenta" si "Proconsul". Iar la deschiderea festiva a Zilei Consumatorului, la sediul Institutiei Prefectului va fi prezent si Marian Zlotea, presedintele ANPC.

"Cu acest prilej vom desfasura ample actiuni de popularizare a drepturilor si obligatiilor ce le revin consumatorilor", a completat Mitea.