Sub sloganul "Romania nu gusta cianura", mai multe organizatii neguvernamentale incearca sa convinga parlamentarii sa voteze o lege organica prin care sa fie interzisa folosirea cianurilor in industria miniera. Initiativa are sustinerea deplina din partea a patru partide politice, insa nu a fost aprobata, din cauza numarului insuficient de senatori prezenti la vot. Proiectul va ajunge in cele din urma la Camera Deputatilor.

Coalitia "Romania fara cianura" reuneste cel putin 20 de ONG-uri specializate pe probleme de ecologie. Principalele orase in care se desfasoara campania sunt Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc si Bucuresti.

"Acest proiect trebuie sa constituie o luare de pozitie a Romaniei, o luare de pozitie de principiu: afara cu cianurile din Romania", a punctat ieri senatorul Kovacs Peter Ekstein, care a sustinut de la bun inceput initiativa societatii civile, impreuna cu Gheorghe Funar si Vasile Dancu.

"Mineritul cu cianuri este una dintre cele mai murdare metode", a mai subliniat si Dan Craioveanu, unul dintre reprezentantii coalitiei formate de ONG-uri. Cei interesati sa

sustina proiectul pot vota pe site-ul www.faracianura.ro. Primul care a spus nu cianurilor a fost solistul formatiei rock Luna Amara, Mihnea Blidariu.

Peste 20 de ONG-uri sustin o initiativa legislativa de interzicere a folosirii cianurii in exploatarile miniere din Romania