Mircea Gainusa, fostul sef al Serviciului de Protectie si Paza - Constanta este fara indoiala un om meticulos, ba chiar se poate vorbi despre „defect profesional” in atitudinea pe care o afiseaza.

Grijuliu cu fiecare vorba pe care o rosteste, dar nemilos la adresa conducerii SPP, mai ales atunci cand vine vorba despre generalul Lucian Pahontu, Mircea Gainusa a acceptat provocarea de a discuta, pe indelete, cu reporterii „Replica” de Constanta, pentru a fi lamurite macar cateva din aspectele muncii pe care a depus-o in cadrul Serviciului, dar si pentru a lamuri povestea scrisorii deschise pe care a transmis-o presedintelui Traian Basescu la inceputul anului.

In scrisoarea adresata lui Basescu, Gainusa critica dur noua conducere a SPP si reorganizarea Serviciului, care a constat, potrivit fostului sef al Serviciului constantean, in numirea pe functii de decizie a unor ofiteri care, inainte de 1989, au activat in structurile trupelor de securitate, in Securitate sau in PCR ori persoane compromise de faptele comise.

Faptul ca presedintele Traian Basescu nu a avut o reactie dura la adresa conducerii SPP l-a mirat intr-o oarecare masura pe Mircea Gainusa, in schimb nu l-a luat deloc prin surprindere ce a avut de transmis Serviciul, si anume faptul ca supararea colonelului Mircea Gainusa ar fi fost cauzata de implinirea varstei de pensionare.

Reporter: Domnule Gainusa, as dori sa discutam despre scrisoarea deschisa pe care i-ati trimis-o, inainte de pensionare, presedintelui si despre care, dupa numai cateva zile, nu s-a mai auzit nimic. De ce credeti ca s-a intamplat asa? Nu am sesizat sa existe efecte, sanctionari sau demisii ca urmare a scrisorii dumneavoastra.

Mircea Gainusa: In primul rand, as vrea sa va spun ca Serviciul de Protectie si Paza este condus, in prezent, dupa 17 ani de la evenimentele din decembrie 1989, de personaje sinistre, cu un trecut controversat, care provin din negura institutiilor represive ale statului totalitar.

Cand fac aceasta afirmatie ma refer la faptul ca SPP-ul este condus de general „Trupe de Securitate” Pahontu Lucian si acolitii sai, respectiv generalul-activist UTC Burian Alexandru si colonelul „Crematoriu” Nutu Dorel.

Sub conducerea acestora, SPP-ul a fost supus in mod constient unei actiuni concertate de disolutie institutionala, fiind indepartati profesionisti loiali institutiei si atasati totodata valorilor democratiei, si inlocuiti cu incalcarea prevederilor Legii 80/1995, articolul 84, alineatele a si b, cu cadre militare cu un trecut indoielnic si conexiuni in mediul grupurilor de interese nelegitime, provenite din Jandarmerie si Politie, fara experienta si pregatire in domeniul de activitate al SPP. Acesta a fost si motivul pentru care m-am adresat presedintelui Romaniei cu o scrisoare deschisa, in care am prezentat situatia de fapt existenta in Serviciu, aspecte care in anumite cazuri se circumscriu legii penale.

Aspectele prezentate in scrisoarea deschisa au ramas fara ecou in cadrul SPP si a destinatarului, pe de o parte, dar de cealalta parte conducerea SPP nu a reusit sa demonteze acuzatiile formulate in cadrul ei.

Angajati ai SPP, cu interdictie sa mai stea de vorba cu Mircea Gainusa

Rep.: Au existat insa reactii ale colegilor? V-au sunat sa va felicite ca ati avut curaj sa spuneti lucrurilor pe nume?

M.G.: In privinta reactiilor fostilor colegi, ele au existat, si s-au manifestat pe doua directii: unii mi-au telefonat sa ma incurajeze si mi-au trimis SMS-uri prin care m-au felicitat si mi-au zis ca sunt alaturi de mine, iar altora dintre ei li s-a interzis sa ma contacteze in urma anchetelor la care au fost supusi de catre conducerea Serviciului.

Rep.: Totusi, de ce ati ales sa spuneti lucrurilor pe nume chiar inainte de pensionarea dumneavoastra? Ati vazut ca, din acest punct de vedere, au existat speculatii si chiar comentarii din partea lui Lucian Pahontu.

M.G.: Constatand ca lucrurile in cadrul Serviciului se petrec cu incalcarea legilor in vigoare privind incadrarea si numirea pe functii a unor cadre din afara Serviciului, fara pregatire si experienta in domeniu, mi-am asumat responsabilitatea sa supun atentiei aceste aspecte presedintelui Romaniei.

Faptul ca ma apropiam de varsta pensionarii a reprezentat un factor favorizant in acest demers, intrucat, in caz contrar, as fi riscat sanctiuni severe, inclusiv indepartarea din Serviciu fara nici un drept de pensie.

Doresc sa precizez ca prin demersul meu nu am urmarit nici un interes personal, material sau sa-mi fac publicitate ori sa creez o stare de presiune in interiorul Serviciului din care am facut parte, ci pur si simplu am sperat in reformarea acestor structuri, in concordanta cu principiile unui stat de drept si declaratiile presedintelui Romaniei din data de 18.12.2006, facute de la inalta tribuna a Parlamentului, ocazie cu care a afirmat ca „regimul comunist din Romania si instrumentul sau principal, Securitatea, au fost nelegitime si criminale”.

Rep.: Acum, trecand peste subiectul scrisorii, as dori sa imi spuneti ce inseamna sa lucrezi in cadrul SPP.

M.G.(zambind): Sacrificii, sacrificii, sacrificii, sacrificii. Privatiuni, privatiuni, privatiuni...

Mircea Gainusa: „Dl. Mircea Basescu este un om onest, care munceste foarte mult”

Rep.: Domnule Gainusa, dumneavoastra ce pregatire aveti si in ce an ati devenit angajat al SPP si cum s-a intamplat acest lucru?

M.G.: Medicina militara, am lucrat la Spitalul Militar, am ajuns pana la functia de sef laborator, moment in care am fost selectionat si ulterior incadrat la Directia de Informatii a Armatei, respectiv Serviciul de Spionaj Militar. La SPP am fost incadrat la Unitatea de Informatii, undeva prin 1996, avand in responsabilitate judetul Constanta si cateva judete limitrofe.

Rep.: De-a lungul carierei dumneavoastra, care a fost cea mai interesanta experienta pe care ati avut-o?

M.G.: Nu pot spune ca a fost ceva anume spectaculos. Insa pot spune ca activitatea in cadrul Serviciului consta in culegerea de date si informatii cu relevanta in planul protectiei si integritatii fizice a demnitarilor romani si straini, in timpul prezentei pe teritoriul tarii.

Iar judetul Constanta, datorita pozitiei geografice, a obiectivelor economice si a compozitiei etnice, prezinta un interes deosebit pe linia masurilor intreprinse de SPP.

Iar Constanta nu a dus lipsa de vizite, a fost vizitata de toti presedintii Romaniei de pana acum, de presedinti ai unor tari straine si demnitari de rang inalt din afara, cum ar fi din China, Turcia, Georgia, Liban, Serbia, Slovenia.

Rep.: In ultimii ani presupun ca obiectivul de paza si protectie din Constanta a fost familia presedintelui. In ce relatii v-ati aflat cu Mircea Basescu?

M.G.: Specificul activitatii impunea si intreprinderea unor masuri pe linia activitatii SPP asupra familiei presedintelui Romaniei. In acest context l-am cunoscut pe dl. Mircea Basescu, fratele presedintelui Romaniei, cu care am avut o relatie excelenta. Pot sa va spun, de asemenea, ca om avizat, ca dl. Mircea Basescu este un om onest, care munceste foarte mult.

In ultima vreme s-au spus multe neadevaruri la adresa sa, referitoare la activitatile economice pe care le desfasoara, acestea decurgand din incercarea de atragere a lui de catre grupuri de interese nelegitime in diferite combinatii care au ca scop afectarea imaginii si credibilitatii fratelui sau, presedintele Romaniei.

Rep.: Acum, ca ati iesit la pensie, ce faceti? Ati primit oferte de angajare de la firme particulare de paza si protectie?

M.G.: Deocamdata nu desfasor nici o activitate, ma odihnesc. Am primit insa oferte de la diferite societati de paza si detectivi particulari. De asemenea, am colaborat, punctual, oferind consultanta unuia dintre cele mai mari Fonduri de Investitii din Occident, pe probleme de instalare de eoliene si construirea unei fabrici de biogaz in zona Constantei.

Mircea Gainusa depune plangere penala pentru ca este filat de SPP

Rep.: Cu procesul intentat SPP ce se mai aude?

M.G.: Urmare a pozitiei adoptate la inceputul anului fata de situatia din Serviciul de Protectie si Paza, directorul institutiei platita din bani publici refuza sa-mi achite in totalitate drepturile banesti conform cu prevederile Legii 138/1999. Este vorba despre 20 de salarii compensatorii, adica aproximativ 300 de milioane de lei.

Am fost obligat sa ma adresez justitiei pentru a-mi obtine aceste drepturi. Mai mult de atat, sfidand legile, Pahontu si Burian continua sa ma urmareasca, situatie care a culminat cu un grav incident petrecut la 20.04.2007, cand am reusit sa blochez doua echipaje de filaj ale SPP, ocazie cu care a avut loc o altercatie la limita agresiunii fizice intre mine si cei care ma urmareau.

Altercatia a avut loc in prezenta unor martori oculari ocazionali. Actiunea SPP a fost recunoscuta in mod implicit de Pahontu, cu care am avut o convorbire telefonica imediat dupa incident.

Asupra acestor aspecte, cat si datorita faptului ca am fost amenintat cu moartea, in direct, pe un post tv, urmeaza sa depun plangere penala impotriva SPP si ma voi adresa unor institutii din tara si strainatate.

Consider ca prin actiunile intreprinse de SPP, serviciu nesupus nici unui control democratic, acesta a devenit stat in stat, iar personajele sinistre aflate la conducerea Serviciului se considera deasupra legii numai pentru ca se ascund in spatele presedintelui Romaniei.