Filmul interventiei de vineri, de la Zanea, in care 126 de politisti, jandarmi si luptatori din cadrul detasamentelor de interventie rapida ale Politiei si Politiei de Frontiera au intervenit pentru a incatusa patru rromi cu mandate de executare a pedepsei, a fost prezentat procurorilor Parchetului de pe langa Tribunal.

Sefii Politiei iesene au intocmit un raport asupra evenimentelor derulate la Zanea, timp de trei ore, de la ora 6.00 dimineata, cand au descins in prima casa, si pana la ora 9.00, cand sefii formatiunilor de interventie au decis retragerea din dispozitiv.

Seful Inspectoratului de Politie Judetean Iasi, comisar sef Liviu Zanfirescu, a sesizat Parchetul pentru a face o ancheta, dupa ce doua fete, de 12 si 15 ani, au fost ranite de gloantele de cauciuc folosite de Politie, intr-o ambuscada care a avut loc in casa lui Mihalache Stanescu, fiul bulibasei de la Zanea, Colea Stanescu.

Bataie cu pietre ca la Posada

Politistii au folosit scuturile din dotare pentru a se apara de ploaia de pietre si caramizi aruncate de rromii de la Zanea. Cu mic, cu mare, toata comunitatea de rromi s-a mobilizat pentru a rezista fortelor de ordine, care venisera pentru a pune in aplicare 10 mandate de executare a unor pedepse cu inchisoarea.

Intreaga actiune a fost filmata de Politie, tocmai pentru a exista o dovada ca nu s-a folosit excesiv forta. Au fost trase mai multe gloante de cauciuc in plan vertical, pentru a reusi sa faca fata asaltului rromilor. Practic, a fost o ambuscada ca la Posada, urmata de lupte corp la corp.

Fortele de ordine au fost masate incepand cu primele case de rromi, cei mai multi politisti fiind trimisi spre casa lui Mihalache Stanescu. Au avansat in dispozitivul creat cu scuturile in fata, fiind probabila o reactie violenta a celor vizati, fapt care s-a si intamplat. In palatul cu turnulete al fiului bulibasei a iesit o incaierare generala.

Cele care au sarit primele au fost femeile, "inarmate" cu copii in brate, tigai, oale, bate, pietre si caramizi folosite la constructia caselor. Abia dupa ce au reusit sa puna mana pe Mihalache Stanescu, politistii s-au retras, renuntand la identificarea altor 6 persoane care ar fi trebuit sa ajunga la puscarie, pe langa cei 4 pe care i-au depistat.

Politisti raniti si o masina distrusa

Filmul Politiei nu a fost facut public, fiind furnizat doar Parchetului pentru formularea unei concluzii in ancheta declansata in acest caz. "Nu am vrut sa provocam o reactie adversa a populatiei impotriva etniei rromilor, daca s-ar fi facut public filmul evenimentelor si s-ar fi vazut cum s-au comportat cu fortele de ordine.

Avem patru politisti raniti, si-au facut fotografii cu ranile de pe corp. Avem fotografii cu masina distrusa de pietre. Politistii si-au scos certificate medico-legale. Am vrut sa demonstram ca s-a actionat legal", a mai declarat comisar sef Liviu Zanfirescu.

Rromii care au atacat politistii vor fi identificati si vor fi cercetati penal pentru ultraj, distrugere, lovire si alte violente. Politistii au explicat in raportul asupra actiunii de la Zanea cum au fost batuti cu pietre si loviti. Pana si luptatorii de la Detasamentul de Interventie al Politiei de Frontiera au suferit diferite leziuni provocate de pietrele si caramizile aruncate de rromi.

Copiii, folositi de rromi ca scuturi

"Actiunea Politiei s-a desfasurat in limitele legii, s-a respectat procedura legala. Am vazut filmarea realizata de Politie si mi s-a parut ingrozitor modul in care s-au comportat unii membri ai etniei. Este revoltator, si-au folosit copiii pe post de scut uman.

Reprezentantii acestei etnii trebuie sa le explice celor din comunitate ca trebuie sa respecte legea statului, care le asigura dreptul la educatie si sanatate", a declarat Cornelia Prisacaru, prim procuror adjunct al Parchetului de pe langa Tribunal.

Potrivit concluziilor procurorilor, cele doua fete au fost ranite accidental de gloante care au ricosat. "Nu s-a tras asupra lor in mod intentionat, in plan orizontal. S-a tras in plan vertical, iar gloantele au ricosat din ziduri in directia acestora. Fetele au fost nimerite de o singura alice.

Un glonte de cauciuc are 15 alice, iar bucati din acestea au ricosat in directia acestora", a mai explicat Cornelia Prisacaru.

"Nu negociem si nu ne purtam cu manusi"

Anchetatorii considera revoltatoare reactia comunitatii de rromi. "Fac un apel la reprezentantii acestora si la ONG-urile care ii reprezinta sa isi educe oamenii in spiritul respectarii legilor. Daca exista un mandat de executare a unor pedepse cu inchisoarea, nu negociem si nu ne purtam cu manusi", a mai spus Cornelia Prisacaru.

In perioada imediat urmatoare, Politia ii va identifica pe ceilalti 6 rromi care au diverse pedepse cu inchisoarea. Colea Stanescu, bulibasa din Zanea, si Ferdinand Stanescu, bulibasa din Grajduri, au promis ca rromii se vor preda singuri, numai sa nu intervina Politia in forta.

Insa sefii Politiei nu se bazeaza pe promisiunile acestora si spun ca vor intreprinde actiunile legale pentru capturarea celor care trebuie sa ajunga in puscarie.