Se pare ca tot mai multi prahoveni sunt hotarati sa se apere singuri de rau-facatori, acest lucru fiind demonstrat de datele statistice. Aceastea arata clar ca, in ultimul an, aproape o mie de prahoveni si-au achiztionat o arma neletala, cu gaze, aer comprimat sau bile de cuciuc.

Mai exact, potrivit Biroului Arme, Explozivi, si Substante Toxice din cadrul IPJ Prahova, din luna august a anului trecut, si pana in prezent, s-au eliberat 853 de certificate de detinere pentru arme neletale catre persoane fizice, si alte sute de certificate catre 35 de societati comerciale, fie ele de paza, sau de alta natura.

Totodata, in acelasi interval de timp, s-au eliberat 2.754 de permise pentru arme de vanatoare. Cel putin in acest an, doar un sfert dintre detinatorii de arme neletale inregistrati la Politie au cumparat pusti, restul de 75% cumparandu-si pistoale.

Se pare ca nici femeile nu ezita sa puna mana pe pistol, si ele reprezentand un procent important in randul celor care au obtinut de la Politie un certifcat de detinere. In ultima vreme, lucratorii de la Biroul AEST au efectuat 78 de actiuni si controale pe linia armelor. Prin urmare, au fost constatate un numar total de 80 de infractiuni la uzul de arma sau pentru detinere nelegala.

Totodata, au fost confiscate 33 de arme de vanatoare si 12 pistoale, in timp ce impotriva a 73 de prahoveni s-a inceput urmarirea penala pentru comiterea diverselor infractiuni privind uzul de arma.

Cum va inarmati legal

Legea ii permite acum oricarui roman sa detina o arma neletala. Trebuie doar sa fie major si sa depuna o notificare la Politie, de unde primeste o autorizatie pentru procurarea armei. In termen de zece zile de la achizitionarea pistolului sau pustii, trebuie sa se prezinte din nou la Politie pentru a inregistra arma si a primi un certificat de detinere.

Daca nu se prezinta, risca o amenda intre 500 si 1.000 de lei. In plus, orice alt foc tras cu arma atunci cand legea nu o impune e pedepsit cu amenda intre 2.000 si 5.000 de lei.

Cat costa o arma de aparare

Tendinta de autoaparare a prahovenilor este cea care ii imbogateste pe comerciantii de arme, sunt de parere oamenii legii. In Ploiesti, la momentul de fata, mai exista doar doua magazine de unde va puteti achizitiona o arma, fie ea de foc, de vanatoare sau neletala, respectiv Top Gun si Arrow International.

Costul de achizitie al unui pistol cu aer comprimat cu bile de cauciuc variaza de la 1.550 la 1.850 lei, in timp ce pretul unui pistol cu gaze variaza intre 1.090 si 1.350 lei. Mai ieftine sunt armele cu aer comprimat, pentru care se cheltuie doar 520 lei, sau revolverele ale caror preturi se ridica la circa 950 lei.

In ceea ce priveste munitia, un cartus orb costa 1,5 lei, un cartus cu gaz intre 2,5 si 3 lei si un cartus bila de cauciuc - 4 lei. Pentru o arma de foc, doritorii trebuie sa scoata din buzunar aproape dublu fata de pretul unei arme neletale.