„M-au strans de maini si sugrumat”

Pe 25 august, in jurul orei 19, Grigore Coman, un ploiestean de 80 de ani, a incercat sa arunce doi saci cu sticle din plastic la un tomberon pus la dispozitia cetatenilor de catre operatorul de salubritate pe strada Praga, in imediata apropiere a policlinicii cu acelasi nume.

In acel moment, o persoana a carei identitate a ramas necunoscuta, l-a amenintat ca daca arunca peturile la gunoi va avea probleme. „Intr-un sfert de ora la fata locului a ajuns o patrula formata din patru jandarmi condusi de un anume Coman. I-am intrebat de ce au venit si sa-mi spuna ce lege am incalcat, fara sa primesc vreun raspuns.

Cand am dat sa plec, jandarmii m-au strans de maini si sugrumat. Am inceput sa tip si sa cer ajutorul vecinilor, dupa care mi-au dat drumul”, povesteste batranul. Acesta ssustine ca jandarmii l-au filmat si fotografiat, „ca pe un infractor”, dupa care l-au lasat sa plece cu tot cu peturile pe care dorea sa le arunce la tomberon.

Grigore Coman a facut o plangere la conducerea Inspectoratului Judetean de Jandarmi Prahova si, in functie de raspunsul pe care-l va primi, se va adresa justitiei. „Nu mi se pare normal sa fiu tratat astfel, mai ales ca aveam 80 de ani.

Daca jandarmii au ajuns sa-mi interzica sa respect curatenia pe strada, in ce tara traim? Daca nu se iau masuri, ii dau in judecata” spune pensionarul, care a fost inginer petrolist.

Jandarmii pledeaza nevinovati

In replica, reprezentantii jandarmeriei prahovene sustin ca incidentul a fost provocat chiar de batran. „Patrula a fost solicitata sa intervina pentru aplanarea unui conflict intre doua persoane. Cand colegii mei au ajuns la fata locului si au incercat sa-l legitimeze, domnul Coman a reactionat violent.

Jandarmii nu l-au atins, dar nici nu l-au lasat sa plece pentru ca nu a fost identificat. Domnul Coman a acceptat cu greu sa ne furnizeze datele personale, dupa ce anterior isi declinase o identitate falsa.

Apoi acesta a plecat, fara sa fie brutalizat, iar acest lucru se vede si din imaginile filmate de unul dintre jandarmii care au intervenit”, declara Leonard Dragomirescu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Prahova. La nivelul inspectoratului a fost formata o comisie de ancheta a carei rezultate vor fi comunicate batranului pana la sfarsitul acestei luni.

www.abuzuri.com Aceasta este un site creat de suporterii echipelor de fotbal din Romania si dedicat actelor de violenta pe care, sustin ei, le-au comis jandarmii. Ultima postare este urmatoarea: „Pe data de 20 Septembrie 2006, la un meci de fotbal in Bucuresti, a avut loc cea mai cruda demonstratie de forta a jandarmeriei.

In urma ei, zeci, sute de oameni, majoritatea nevinovati, au suferit raniri, unele de o gravitate extrema.

S-a facut uz de pustile din dotare impotriva suporterilor care erau cu mainile goale la zeci de metri distanta, s-a lovit cu bestialitate, s-a facut uz de gazele lacrimogene intr-un spatiu inchis, au fost atrasi oameni in ambuscade de catre jandarmi pentru ca mai apoi sa fie batuti cu bestialitate”.

Pe site sunt inregistrari video si fotografii cu urmele pe care le-au lasat bastoanele fortelor de ordine in timpul interventiilor la meciurile de fotbal.