Vicepremierul Marko Bela s-a declarat, sambata, la Izvoru Muresului, impotriva acordarii dreptului de vot de catre Ungaria, pentru maghiarii din Romania.

El a afirmat, in cadrul lucrarilor taberei de vara a UDMR, ca fac o mare greseala cei care cred ca maghiarii din Ardeal sunt preocupati de acordarea dreptului de vot in Ungaria.

''Cel care crede ca pentru maghiarii din Ardeal, cea mai mare problema este daca pot vota sau nu in Ungaria face o greseala enorma si va fi in culpa daca cetatenii isi vor crea acea falsa imagine de viitor ca votand in Ungaria si-au indeplinit datoria de cetateni. Desi deciziile de acolo nu vor avea o influenta sau vor avea o influenta nesemnificativa asupra vietii lor'', a spus Marko Bela, potrivit traducerii oficiale, citata de Agerpres.

Vicepremierul a apreciat faptul ca Ungaria acorda cetatenie ungara printr-o procedura simplificata maghiarilor din afara granitelor, dar a reiterat ca eventuala acordare a dreptului de vot va fi o decizie proasta.

''Va fi o decizie proasta daca pe langa cetatenie se va da si drept de vot (...) Noi suntem supusi legii unei alte tari, ne place, nu ne place'', le-a spus Marko Bela tinerilor prezenti in tabara.

Fostul presedinte al UDMR a explicat ca pentru maghiarii din Romania este important ce legi se adopta in Romania si cine va fi la guvernare, iar aceste chestiuni nu-i privesc decat in mica masura atunci cand este vorba de Ungaria.

''Eu va spun sincer, si probabil ca voi mai primi critici in acest sens, ca nu sunt de acord ca maghiarii de aici sa voteze la alegerile parlamentare din Ungaria. (...) Deci, atunci cand votam ne gandim intotdeauna la consecinte. Noi participam la alegerile parlamentare aici, in Romania, fiindca nu e totuna cine va fi parlamentar, ce fel de legi se vor adopta, cum vor fi guvernati, samd. In timp ce, daca votezi pentru Parlamentul altei tari, fie vorba si de Ungaria, consecintele nu te privesc pe tine, sau in mare masura nu te privesc pe tine (...) poate sa mai fie si consecinte care te si lezeaza'', a afirmat Marko Bela.

Guvernul ungar intentioneaza sa le acorde drept de vot etnicilor maghiari din alte tari din Europa centrala, in cadrul revizuirii legii electorale, a anuntat, in urma cu cateva luni, un responsabil ungar. Noua lege electorala urmeaza sa fie adoptata pana la 1 ianuarie 2012 si vine in completarea uneia dintre primele legi adoptate de guvernul de centru-dreapta al Fidesz dupa ce a preluat puterea, in mai 2010, care le-a inlesnit accesul la cetatenia ungara celor peste doua milioane de etnici maghiari din jurul granitelor Ungariei.