Modul de administrare balcanic din sistemul de sanatate nu mai poate continua in conditiile in care unele programe nationale in domeniu utilizeaza cele mai scumpe medicamente pe care nu si le permit nici cele mai bogate tari europene, a declarat luni presedintele Traian Basescu.

"Standardele de cost trebuie introduse, pentru ca a trecut vremea cand fiecare isi putea baga mana pana la cot in banii publici", a subliniat seful statului la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), unde participa la lansarea noului program informatic care va integra sistemul de sanatate.

In opinia sefului statului, dincolo de medici, sistemul de sanatate are nevoie de informaticieni si date de sinteza care sa elimine frauda din spitale.

"Nu pot sa vad ca la un spital din Iasi aceeasi proteza costa de 10 ori mai putin decat in alta parte", a spus seful statului, el aratand ca noul program informatic va reduce birocratia din sistemul de sanatate si va duce si la disponibilizari de personal administrativ.

Declaratii Traian Basescu:

  • Avem o infrastructura care permite accesul global la informatiii;
  • Sistemele informatice ale Romaniei nu sunt folosite inteligent;
  • Obiectivul major al primei parti a anului viitor este, in afara de informatizare, si restructurarea sistemului de sanatate;
  • Nu mai putem functiona cu un numar de spitale atat de mare, din care circa 200 de spitale nu depasesc rangul de capabilitati de tratament si interventie al unui dispensar, doar ca sunt mult mai mari si cu consumuri mult mai mari.