Partidul Conservator, al carui presedinte de onoare este Dan Voiculescu, a solicit prin intermediul vicepresedintelui Bogdan Diaconu retragerea sprijinului politic acordat de UDMR lui Laszlo Tokes pe motiv ca ar fi colaborat cu securitatea. In 2007, CNSAS a emis o decizie de necolaborare pe numele lui Laszlo Tokes. In februarie 2010 o instanta a atestat calitatea de colaborator al securitatii al lui Dan Voiculescu. Vezi in text cum explica Bogdan Diaconu de ce nu a solicitat retragerea sprijinului politic pentru Dan Voiculescu dovedit drept colaborator al securitatii.

Descarca fisierul audio in format MP3

PC, prin vocea vicepresedintelui Bogdan Diaconu, a solicitat retragerea unei decoratii acordate lui Laszlo Tokes, retragerea sprijinului politic acordat de UDMR si demisia acestuia din functia de vicepresedinte al Parlamentului European. Intr-un interviu pentru HotNews.ro Bogdan Diaconu a explicat pe ce isi bazeaza solicitarea:

  • Ma bazez pe trei documente: o declaratie semnata de dl Tokes in fata organelor securitatii la Brasov pe data de 11 septembrie 1975, un angajament semnat la Dej pe 19 noiembrie 1982 si o nota informativa oferita de informatorul Laszlo Tokes catre Securitate in care oferea informatii despre studenti olandezi, maghiari si un profesor.
  • CNSAS, organul aflat sub influenta lui Traian Basescu, a ignorat aceste documente si a dat o decizie de necolaborare cu securitatea. Din acest motiv, am cerut lamuriri din partea CNSAS si o comisie parlamentara care sa verifice de ce institutia a dat aceasta decizie.
  • Am simtit nevoia sa dovedim ca Laszlo Tokes nu este atat de erou pe cat se pretinde, nu este atat de anticomunist si imaculat pe cat se pretinde. Chiar a turnat studenti maghiari.

In 2007, CNSAS a emis o decizie de necolaborator al securitatii pe numele lui Laszlo Tokes. CNSAS a atestat doar calitatea de urmarit de organele represive ale regimului comunist a lui Tokes. Vezi detalii aici

Vicepresedintele PC Bogdan Diaconu a explicat pentru HotNews.ro de ce nu a solicitat aceleasi masuri, retragerea sprijinului politic, si retragerea decoratiilor si in cazul lui Dan Voiculescu, presedintele de onoare al PC si vicepresedintele PC pentru care Curtea de Apel Bucuresti a emis o sentinta care atesta calitatea de turnator al securitatii.

  • Presedintele de onoare al PC si vicepresedintele Senatului este capabil sa se apere singur. In acest moment are o actiune judecatoreasca. Instanta trebuie sa isi spuna cuvantul. In cazul lui  Laszlo Tokes, am sesizat ca institutiile nu si-au facut datoria. CSNAS a ignorat anumite documente.
  • Domnul Voiculescu este presedintele de onoare al PC, nu reprezinta conducerea executiva. Va dati seama ca imi puneti o intrebare fara sens.
  • Nu putem pune cazul domnului Tokes in comparatie cu alte cazuri. Daca vreti, putem sa il punem in comparatie cu un alt caz, cel al doamnei Mona Musca, care a primit verdict de colaborare cu Securitatea pe motive mai putine decat cele ale domnului Tokes. Pentru ca Laszlo Tokes este prieten si apropiat al lui Traian Basescu, a fost iertat si albit.