Presedintele israelian, Shimon Peres, a apreciat, joi, dupa intalnirea cu omologul roman, ca Traian Basescu este unul dintre cei mai responsabili lideri ai timpurilor actuale: "Atunci cand el spune "da", este "da". Atunci cand spune "nu", este "nu".

Iar acum a luat o pozitie foarte responsabila fata de Iran, o pozitie pozitiva in incurajarea pacii intre noi si palestinieni. (...) Si am fost profund miscat cand, la moartea pilotilor nostri, presedintele a pus deoparte multele lucruri importante ce le avea pe agenda sa si s-a ocupat personal de aceasta problema, astfel incat acestia sa fie adusi acasa cat mai curand", a spus Shimon Peres.

Referindu-se apoi la Romania, el a spus ca este constient de problemele economice cu care se confrunta aceasta tara si a folosit o metafora a scriitorului Vladimir Nabokov.

"Faimosul autor Nabokov era colectionar de fluturi si a fost odata intrebat cand se transforma larva in fluture. Raspunsul lui a fost: atunci cand simte o durere in umeri, pentru ca incep sa ii apara aripile. Pot sa fac aceasta analogie. Cred ca ceea ce se intampla in Romania este ca, de fapt, apar aripile pentru a zbura. Iar asta este dureros, dar si promitator, in acelasi timp. Traim intr-o vreme in care trebuie sa zburam, iar Romania poate avea niste aripi marete", a spus Shimon Peres, citat de Mediafax.

Shimon Peres a mai spus ca a fost in Romania de trei ori si ca de fiecare data a vazut o Romanie diferita. "Romania de astazi e diferita de celelalte doua pe care le-am vizitat in trecut. Am vizitat o Romanie parte din Balcani, Romania traia sub amenintare. Azi, Romania e parte din Europa... si vad o Romanie democratica".