Premierul Emil Boc i-a recomandat presedintelui Consiliului Judetean Valcea, Ion Calea, ca pentru repararea a 89 de drumuri si 4 poduri, distruse de inundatii si alunecari de teren, sa nu stea "numai cu mana intinsa la Guvernul de la Bucuresti", ci sa contracteze credite cu garantii guvernamentale.

Potrivit Mediafax, presedintele CJ Valcea, Ion Calea, i-a spus premierului Emil Boc, in cadrul videoconferintei care a avut loc, duminica, la Palatul Victoria, ca are nevoie urgenta de fonduri pentru repararea mai multor drumuri si poduri aflate pe raza judetului sau.

"Precipitatiile abundente cazute in ultima perioada au generat un numar mare de alunecari si le-au reactivat pe cele care erau produse si nerezolvate din anii anteriori, motiv pentru care 89 de drumuri sunt afectate in judetul Valcea, din care 57, drumuri judetene, 32, drumuri comunale. Mai grav este ca patru poduri de pe drumurile judetene sunt sub limita de stabilitate si exista pericolul ca acestea sa cada", i-a spus Ion Calea lui Emil Boc.

Premierul l-a sfatuit pe presedintele CJ Valcea sa "ia legatura" cu Ministerul Administratiei si Internelor, pentru ca aceasta institutie s-a ocupat cu centralizarea situatiei drumurilor afectate de inundatii.

Presedintele CJ Valcea a spus ca a initiat deja 7 proiecte de HG, precum si alte proiecte aprobate dar pentru care nu are cofinantare, motive care l-au determinat sa-i ceara sprijinul.

"Ne-ati luat banii conform Legii 273/2006, banii aferenti drumurilor. Daca s-ar putea restitui acei bani, sumele din calculul TVA si sumele de echilibrare, aici intra si sumele de cofinantare. Avem in momentul actual un numar mare de proiecte foarte importante dar fara posibilitatea de a le cofinanta", a spus Calea.

Emil Boc l-a indrumat pe presedintele CJ Valcea sa apeleze la credite bancare cu garantie guvernamentala, deoarece Guvernul a promovat un act normativ in acest scop.

"De aceea am creat actul normativ, domnule presedinte, ca sa nu mai asteptati numai cu mana intinsa numai de la Guvernul de la Bucuresti. Aveti posibilitatea la banca, utilizand mecanismul garantiei guvernamentale, sa luati bani pentru a asigura cofinantarea. Daca dumneavoastra acum abia aflati de actul asta normativ, ca nu-l cunoasteti, imi pare rau, dar este de cateva luni in vigoare. Nu asteptati de la Guvernul central sa va dea toti banii necesari in judet! Trebuie sa aveti si abilitatea de a merge la banca pentru ca noi am pus garantia de stat la dispozitia dumneavoastra", a spus premierul.

El a mai precizat ca, in functie de resursele existente, "fiecare va primi cat tara poate in momentul de fata", si i-a dat asigurari presedintelui CJ Valcea ca banii ramasi necheltuiti in Programul National de Dezvoltare Rurala, respectiv 124 milioane de euro, vor fi realocati pentru repararea drumurilor si podurilor din tot mediul rural.