Institutul pentru Politici Publice (IPP) si Societatea Academica din Romania (SAR) s-au declarat "profund dezamagite" de votul dat miercuri in plenul Senatului la legea privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate si au cerut presedintelui Traian Basescu sa nu promulge documentul.

"Prin acest vot, in pofida semnalelor societatii civile, senatorii au anihilat practic orice efect al legii si au facut controlul averilor demnitarilor/functionarilor imposibil", se precizeaza intr-un comunicat comun al IPP si SAR.

IPP si SAR cer presedintelui Romaniei sa nu promulge legea recent adoptata de Senat, "fiind astfel consecvent propriilor declaratii facute la finalul consultarilor cu partidele politice parlamentare pe marginea legii ANI prin care aprecia ca averea demnitarilor nu este o chestiune de confidentialitate sau de secret al datelor personale”.

Senatul a adoptat, miercuri, in calitate de camera decizionala, cu 92 de voturi pentru, unul impotriva si o abtinere, noua Lege de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate. Dezbaterile asupra acestui act normativ fusesera amanate pana la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea precedentei legi a ANI. Marti, senatorii juristi si cei din Comisia drepturilor omului au dat raport favorabil la legea de functionare a ANI insa au operat modificari semnificative. Comisiile de cercetare a averilor pe langa Curtile de Apel au fost eliminate din lege iar declararea bijuteriilor si a colectiilor de arta a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro vor ramane confidentiale.