- Una dintre cele mai importante modificari aduse de noua formula a legii ANI, adoptata miercuri, prevede ca demnitarii care isi completeaza incorect declaratia de avere sau de interese nu vor mai raspunde penal pentru acest lucru.
- In plus, senatorii au adoptat, miercuri, un amendament ce prevede ca persoanele care vor candida pentru functiile publice nu vor mai trebui sa depuna declaratii de avere si de interese inainte de a fi alese (amendament propus de parlamentarii PDL Orest Onofrei si Petru Filip). Pana acum, candidatii la functiile publice trebuiau sa depuna declaratiile de avere si de interese la Biroul Electoral Central sau birourile de circumscriptie, odata cu acceptarea candidaturii. Acestea erau trimise, ulterior, Agentiei Nationale de Integritate.
- Senatorii au decis si eliminarea amendamentului care prevede verificarea liderilor de sindicat de catre agentii de integritate, motivand acest lucru prin faptul ca organizatiile sindicale sunt organizatii private si nu tin de stat.
- Un alt amendament introdus de catre senatori prevede verificarea presedintilor de Consilii Judetene de catre ANI.
Institutul pentru Politici Publice si Societatea Academica din Romania ii cer sefului statului sa nu promulge Legea ANI
Institutul pentru Politici Publice si Societatea Academica din Romania se declara profund dezamagite de votul dat miercuri in plenul Senatului la legea privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate si ii cer sefului statului sa nu promulge aceasta lege. "Prin acest vot, in pofida semnalelor societatii civile, senatorii au anihilat practic orice efect al legii si au facut controlul averilor demnitarilor/functionarilor imposibil", se arata intr-un comunicat al celor doua institutii, remis HotNews.ro.
IPP si SAR ii amintesc presedintelui Traian Basescu, in acest context, declaratiile facute de acesta la finalul consultarilor cu partidele politice parlamentare pe marginea legii ANI, cand aprecia ca „averea demnitarilor nu este o chestiune de confidentialitate sau de secret al datelor personale”.
Monica Macovei: Prin noua lege ANI, politicienii si-au satisfacut interesul propriu de a scapa de ochiul public
Noua lege ANI "reflecta doar aversiunea politicienilor fata de aceste declaratii publice de avere si faptul ca au profitat de aceasta decizie a Curtii Constitutionale ca sa mearga mult mai departe si ca sa isi satisfaca interesul propriu de a scapa de ochiul public, ca lumea sa nu poata sa vada aceste date. Imi pare foarte, foarte rau ca guvernul PD-L – UDMR a eliminat aceste elemente", a declarat, miercuri, pentru Deutsche Welle, fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei.
„Foarte multi politicieni, majoritatea, au baut sampanie, au aplaudat, fiindca au urat aceasta institutie, de la infiintarea ei. Legea a si suferit numeroase modificari, imediat dupa adoptarea ei. Aceasta lege a fost adoptata dupa plecarea mea din functia de ministru, a fost adoptata in timpul ministrului Chiuariu si imi amintesc cum toate partidele s-au felicitat si au spus <Am facut o lege constitutionala>. Poate explica, acum, cum au facut-o”.
"Eu, personal, nu vad nimic neconstitutional pentru ca, foarte pe scurt si simplu, ANI nu lua decizii. ANI facea verificari – si pe diferentele nejustificate de avere - si sesiza instanta de judecata, care lua decizia daca exista o diferenta care nu se poate justifica si, evident, lua si decizia de confiscare sau nu. Cat timp decizia este, oricum, la instanta de judecata, nu e nimic neconstitutional. Am citit argumentarea Curtii Constitutionale, la un moment dat spune ca se creeaza confuzie intre institutii... se creeaza confuzii pentru cine nu vrea sa vada care sunt, exact, atributiile. Dar confuzie nu exista", mai spune Monica Macovei.
Traian Basescu a cerut adoptarea Legii ANI in 10 zile
Presedintele Traian Basescu a cerut pe 26 aprilie, la consultarile politice de la Palatul Cotroceni, adoptarea proiectului de lege al Guvernului privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate in 10 zile la Parlament.
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a amendat proiectul de lege al Agentiei Nationale de Integritate, trimis de catre Guvernul Boc. Raportul elaborat de Comisia juridica a fost dezbatut in plenului Camerei Deputatilor si adoptat pe 28 aprilie de Camera Deputatilor, cu 183 de voturi "pentru", niciunul "impotriva" si 27 abtineri. In prima faza, documentul nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi adoptat. In favoarea proiectului au votat initial 151 deputati, 2 voturi impotriva si 49 de abtineri.
In plenul Camerei Deputatilor, la propunerea deputatului PDL Cristian Boureanu, s-a decis eliminarea din Legea ANI a unor prevederi introduse de deputatii juristi referitoare la posibilitatea sechestrarii averilor ca masura asiguratorie impusa de Comisia de cercetare de pe langa Curtea de Apel.
M-as simti confortabil daca presedintele Basescu i-ar cere opinia Monicai Macovei inainte de a promulga legea.
Ceea ce au facut puscariabilii din parlament (ca sa nu mai zic de cei de curtea constitutionala!!!) cu legea asta este incalificabil. Au luat-o pe toate partile ...
comentati fratilor ca iar dispare articolul de pe prima pagina cu 2-3 comentarii razlete!
parlamentarii trebuie sa inteleaga ca rominii stiu acum ce inseamna un stat de drept!
Data viitoare cand mai votati...ma refer la parlamentare, ce-ar fi sa votati cu cap. Nu conteaza din ce partid face parte cel pe care il votati atata timp cat e cel mai corect dintre toti. Hai sa lasam putin preferintele politice, si sa incercam sa reformam noi prin vot clasa politica. Din 5-6 candidati intr-un colegiu...cu siguranta gasim pe unu mai corect. Nu cred ca fura chiar toti.
crede'ma ca m'am documentat. nu prea inteleg ce vrei sa spui prin "mai corect". din cite citesc... a fost UN singur vot impotriva. ce iti spune asta? cite optiuni ai de fapt la vot? odata cu mineriadele, iliescu a ingenuchiat spiritul justitiar al acestui popor. iesim in strada doar la chemarea partidelor, ca sa cerem BANI, si mai multi bani. dar cind ni se calca in picioare drepturile reale, stam perplexi in fata monitorului. nu ne mai mira nimic. asta'i normalitatea in rominia.
Si gata.
singura solutie este sa infiintam alta instituie, pornita de la societatea civila. ai auzit de whistle blowers?
eu personal, as inchiria o bena plina cu rahat si as deserta'o la intrarea senatului. sau le'as trimite hirtie igienica imprimata cu ANI, ca deja s'au sters cu ea la k..
Iata dragi compatrioti cine e de vina pentru criza economica. Iata de ce nu sunt bani si trebuie taiate salariile si pensiile. Iata categoria sociala asistata care inghite cu nesimtire banii de la bugetul statului: mamele si copiii nou-nascuti!
Cred ca este cea mai macabra remarca facuta vreodata de vreun conducator al statului roman. Acest individ nu numai ca face jocul demonic al stapanilor lui, dar este el insusi un om demonizat! Iertati-ma, dar nu cumva familiile cu copii nou-nascuti ar trebui sa fie centrul grijii societatii? Aparent nu, se pare ca Romania condusa de acest Iuda al istoriei noastre nationale, trebuie sa promoveze homosexualitatea, sa legalizeze prostitutia, drogurile, sa scoata religia si icoanele din scoli, sa inrobeasca populatia cu acte biometrice spre a-i controla total, si in contrapondere sa taie orice sprijin pentru mamele si copilasii lor nou-nascuti. Cred ca ar trebui adoptat si la nivel oficial acest blazon al “clanului” Basescu (valabil de altfel pentru toti cei care de conduc): “Familia crestina trebuie sa dispara”. Oricum, aceasta deviza deja este evidenta pentru orice roman cu ochii deschisi.
Nadejdea noastra sa fie numai la bunul Dumnezeu. Doamne-ajuta!
..............................
hahahahahahaha !
dupa care, fatalizmul romanesc: asta e, l'am ales, acu, altu' mai bun, de unde ?!
(citat din memorie:-))
inca un pumn dat romanilor de catre alesii lor.
exact actiuni ca cea de acum sunt motivul pentru care vom ajunge cu siguranta mult mai rau decat grecii!
unii muncesc si mor de foame din cauza crizei, altii fura linistiti in continuare si au grija sa dea legi prin care sa scape
indiferent de partid, toti sunt la fel: niste hoti!
Trebuie facuta petitie care sa fie luata in seama in cadrul legal din Romania.
Trebuie adunate semnaturi suficiente pentru a motiva o OUG.
e ca strigatul muribundului, care stie ca urmeaza sa-i taie capul...poate doar ramane sa moara cu demnitate.... sa zica, spre exemplu: "sunt libeeeer!'..... si apoi poate sa cada securea....aaa!.... cum facem, ca de aprobat modificarile, se facu..... ia ziceti!
oricum nu ne bateam noi sa aflam ce averi a mai facut x si y, da' macar era acolo, un "sfant Nicolae"....mai aratam cu degetul..... ni-l lua si pe asta!
.....firati ai dr....cului cu averile voatre, cu tot!
tara e condusa de udmr! boc e slab si se vede ca este condus de udmr: scoate limba romana din scoli la mustrarile udemeristilor, pentru ca vezi "se destrama coalitia", dar udmr voteaza impotriva ministrului justitiei referitor la ani. domnule boc....acum nu se mai destrama coalitia????
ne umilesc pe toti cu un rinjet sordid pe fata.
inca o zi de doliu pentru tara noastra. :(
Si tocmai acum, cand pentru muritorii de rand se iau atatea masuri de austeritate!!!
SUNTETI SUB ORICE CRITICA!!!!!
Nu spun rusine, spun scarba!
Unde nu vine unu sa va alinieze pe toti la zid ...mama voastra de puscariasi, nu mai aveti nici un pic de decenta.
Sa mai aiba pretentia ca i-am ales !
Trebuie să recunoaştem că totul a fost impecabil regizat, iar coincidenţa de la sfârşit (această modificare a fost adoptată acum, când atenţia majorităţii nu mai e îndreptată înspre Parlament) e ca o lovitură de graţie: Senatul îşi spune acum „Nici nu ştiţi ce v-am făcut. Aţi vrut doar o cameră?! Cameră îţi dăm popor drag!”
Eu propun un referendum: pe baza experienţei noastre într-ale democraţiei şi a moşteniri istorice a sistemului bicameral de la prieteni francezi (care probabil chiar ştiau ce fac), propun deci, o a treia cameră, şi un WC, pentru dragii de ei, conducători de bobor, căci se pare că mai toate legile pentru noi create, trec prin această ultima cameră, unde unii chiar se simt ca pe tron.
Sa se ocupe ANI de averile gunoierilor,cersetorilor,portarilor de Primarii si alte categorii ce nu si justifica supravietuirea.
Sa fie alcatuita din pensionarii cei mai combativi,cei de azi de la Cotroceni,condusi de Vanghelee,Patriciu,Geoana si Nastase
Unii or fi de pe langa noi si e bine sa stim de cine sa ne ferim.
bai, voi chiar ne credeti tampiti, mama voastra de jigodii parlamentare?
Roşii, portocalii, verzi, toţi îşi dau mâna într-o veselie când e vorba să-şi apere privilegii, interese subterane.
Aşa că, sacrificaţi-vă voi, cei mulţi şi obidiţi, dreptatea nu e pentru căţei!
Sperăm din tot sufletul, domnule preşedinte, că nu veţi promulga această lege amputată, croită după chipul şi asemănarea lor!