Senatorul social-democrat Olguta Vasilescu a acuzat-o joi pe ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, ca vrea sa secretizeze contractele de achizitii publice, invocand in acest sens un proiect privind "completarea si actualizarea ghidului pentru atribuirea contractelor de achizitie publica" postat pe site-ul ministerului.

UPDATE: Ministerul Dezvoltarii precizeaza intr-un comunicat ca "documentul la care se face referire nu este de actualitate, fiind postat in februarie 2008, si a fost retras de pe site".

"Din ceea ce este postat pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, am putut constata ca, dupa ce se asculta telefoanele pe mandat de siguranta nationala (...), acum se vorbeste si despre contracte care necesita impunerea unor masuri speciale de siguranta pentru protejarea unor interese nationale, chipurile, care de fapt sunt chiar interese personale", a declarat Olguta Vasilescu, intr-o conferinta de presa, citata de Agerpres.

"Deci, banii contribuabilului se duc pe achizitii, care devin secrete de stat, si nu vor putea afla niciodata daca au fost cheltuiti sau nu cum trebuie, sigur, daca va intra in vigoare acea lege pe care si-o doreste doamna Udrea. (...) Declararea legii achizitiilor publice, de asemenea, drept improprie cand are ca obiect contractele pentru cumpararea sau inchirierea de terenuri sau cladiri, sau cand se refera la incheierea contractelor de munca, este din punctul meu de vedere o golaneala maxima", a afirmat senatorul social-democrat.

documente

Cod de conduita - achizitii publice

(15 Apr 2010) PDF, 3MB

Olguta Vasilescu a citat, in context, un pasaj din Codul de conduita etica postat pe site-ul Ministerului Dezvoltarii, in care se mentioneaza ca "valorile morale sunt relative si nimeni nu poate determina ceea ce trebuie considerat ca fiind just in mod absolut". "De asemenea, nu se poate afirma ca o norma este morala, deoarece nu exista morala absoluta. Asadar, o reglementare poate fi conforma cu un sistem de morala si contrarie altui sistem - asta apare pe un site al unui minister din Romania. (...) Probabil ca unii ar trebui sa ramana la statutul de persoane care toarna in pahare si nu sa-si doreasca sa isi atinga limitele propriei incompetente", a mai spus Olguta Vasilescu.

UPDATE - Precizare MDRT: "Documentul la care se face referire nu este de actualitate si a fost retras de pe site"

In urma informatiilor difuzate de presa cu privire la un „proiect de completare si actualizare a ghidului pentru atribuirea contractelor de achizitie publica”, postat pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, institutia precizeaza:

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului nu are contracte de achizitii publice cu caracter clasificat, iar la nivelul institutiei nu au existat, in actualul mandat, discutii cu privire la o posibilã secretizare a documentelor aferente achizitiilor publice. Dimpotriva, toate masurile intreprinse de ministrul Elena Udrea si toate declaratiile sale arata preocuparea pentru cresterea transparentei si eficientei procedurilor de achizitie publica.

Documentul la care Jurnalul National face referire a fost postat pe site in februarie 2008, asadar nu a fost elaborat si nici aprobat de actuala conducere a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Avand in vedere ca, in urma analizei, s-a constatat cã nu mai este de actualitate, documentul a fost retras de pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

De altfel, in respectivul document, referirile la contractele de achizitii publice clasificate erau facute strict pentru a explica faptul ca legislatia in vigoare prevede astfel de cazuri, si nu cu privire la existenta unor astfel de situatii la MDRT.

Documentul nu prevedea secretizarea contractelor de achizitii publice, nici la MDRT, nici la alta institutie publica si nu continea propuneri de modificare a legislatiei in vigoare.

Nota redactiei: Redactorii nostri au recuperat din Google documentele in format .pdf de pe site-ul ministerului si intr-adevar datele crearii documentelor sunt 11.09.2007 si 04.09.2007, dupa cum poate verifica oricine descarcand documentele de mai sus.

vezi: http://www.mdrl.ro/_documente/achizitii/cod_conduita_etic.pdf