Zeci de persoane au participat duminica, la Turda, in judetul Cluj, la parastasul de 10 ani de la moartea fostului liderul taranist Ion Ratiu, anunta NewsIn. Nascut la 6 iunie 1917 la Turda, Ion Ratiu a murit pe 17 ianuarie 2000, la Londra, fiind inhumat in orasul natal.

Parastasul lui Ion Ratiu a inceput la ora 11.00 la biserica greco-catolica Maria Regina “Sf. Rozariu” din localitate cu o slujba de pomenire, dupa care fiul lui Ion Ratiu, Indrei, a rostit o cuvantare in memoria marelui om politic.

„In numele colegilor mei de la Centrul Ratiu pentru Democratie şi a tuturor membrilor familiei mele, doresc sa exprim cateva cuvinte despre ce a insemnat, şi mai ales ce inseamna pentru noi astazi, Ion Ratiu; prin detaşarea remarcabila, optimista ne-a vorbit şi ne-a demonstrat prin viata lui, ca a considerat mereu ca este neaparat necesar, ca romani, sa ne vindecam ranile si sa ne construim sau sa ne reconstruim o morala nationala. Dupa Ion Ratiu, o viata politica fara morala, cum era cea comunista, constituia o viata politica in deriva”, a spus Indrei Ratiu.

Acesta a mai afirmat ca tatal sau ar fi fost socat sa auda ca la 20 de ani de la comunism, la alegerile prezidentiale, romanii au avut de ales intre doi candidati cu legaturi puternice cu comunismul.

Parastasul a continuat, dupa slujba de la biserica greco-catolica, cu o slujba de pomenire la biserica ortodoxa, cu depunere de lumanari şi o slujba la mormantul acestuia si s-a incheiat cu o masa la Centrul pentru Democratie Ion Ratiu, unde a fost proiectat si filmul biografic “Domnul cu Papion”, realizat de Lucia Hossu-Longin.