Europarlamentarul Monica Macovei s-a numarat printre optiunile PDL pentru functia de premier iar Liviu Negoita a fost propus si la formarea primului cabinet, cand Traian Basescu a preferat sa-l desemneze pe Lucian Croitoru, a declarat ministrul desemnat al mediului, Sulfina Barbu, la Discutia de Luni, emisiune difuzata de HotNews.ro si RFI si realizata de Dan Tapalaga. De ce a ales PDL varianta Negoita si ce sanse are sa treaca de Parlament pana dupa alegeri? Ministrul desemnat admite ca Negoita a avut relatii tensionate cu greii PDL din cauza slabei mobilizari a sectorului trei la alegeri si din cauza intrarii la guvernare alaturi de PSD.

Asculta integral emisiunea Discutia de luni

Descarca emisiunea in format MP3

Vezi cele mai interesante declaratii facute de Sulfina Barbu la Discutia de luni:

  • Eu am convingerea ca dl Liviu Negoita, impreuna cu o echipa de consilieri, atata timp s-a priceput in relatiile cu bancile in sectorul 3, atat timp cat s-a priceput sa gestioneze un buget complicat al sectorului 3, care este subordonat bugetului Primariei Capitalei, in conditiile in care s-a priceput sa gestioneze o relatie cu Guvernul, sunt convinsa ca se va descurca foarte bine si in relatiile cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

  • PDL este partidul care se aliniaza in spatele lui Liviu Negoita. Este foarte adevarat ca in sectorul 3 a fost o slaba participare la vot. Cand conducerea partidului a vazut aceasta participare slaba la alegeri in sectorul trei, ne-au intrebat pe toti parlamentarii din sectorul 3 si pe dl Negoita in calitate de primar. Si noi am fost nemultumiti de aceasta participare scazuta la vot si am avut discutii pe aceasta tema. Este normal sa-ti faci analize dupa campanie. Dar sunt la fel de certata de conducerea nationala ca si dl Negoita.
  • Este foarte adevarat ca pe campania electorala s-a pus problema ca domnul Vasile Blaga , ca sef de campanie, sa preia comanda pe Bucuresti, pentru ca dl Liviu Negoita, dupa cum stim, a fost solicitat de catre domnul presedinte Basescu in staff-ul domniei sale de campanie.Trebuie sa va marturisesc ca dl Negoita nu a agreat ideea de a face parteneriat cu PSD. Domnia sa si-a motivat aceasta adversitate fata de Partidul Social Democrat.

  • Am discutat in interiorul partidului si trebuie sa va marturisesc ca dupa prima nominalizare pe care noi am facut-o, domnul Emil Boc, la desemnarea primului guvern, a doua nominalizare a fost domnul Liviu Negoita. Nu am facut public acest lucru tocmai pentru a nu aparea titluri de genul Traian Basescu nu-l vrea pe Liviu Negoita. Dar ne-am mentinut aceasta varianta pentru acum. Noi aveam pe lista Monica Macovei, Liviu Negoita, deci am avut pe lista niste optiuni pe care le-am discutat cu avantaje si dezavantaje. Avantajul dlui Negoita, pe langa experienta politica, este si acela ca are un profil foarte apropiat cu al d-lui Klaus Johannis. Dezavantaje ar fi urmatoarele: dar de ce de la PDL? Si noi avem raspunsul: pentru ca PDL are cel mai mare numar de parlamentari.

  • Monica Macovei n-a fost propusa pentru ca cei din coalitie ar fi spus imediat ca n-a fost aleasa uninominal, dumneaei fiind aleasa ca europarlamentar pe lista. Dansa, intr-adevar, nu a trecut printr-un vot uninominal. Era primul argument pe care l-ar fi adus cei din Coalitie comparativ cu propunerea pe care dumnealor o au in persoana domnului Klaus Johannis. Si conteaza voturile pe care le are un politician in spate, dar acum existand acest vot uninominal sigur ca este un argument in plus. Au fost discutii si cu doamna Macovei. Eu cred ca vor amana acest vot prin procedurile urmatoare. Regulamentul parlamentului spune asa. Din momentul in care premierul desemnat trimite lista si programul catre birourile celor doua camere, ele trebuie sa se reuneasca intr-o sedinta comuna si sa stabileasca un calendar. Pana anul acesta, intotdeauna acest calendar a fost foarte strans. In doua trei zile s-au desfasurat audierile ministrilor desemnati si s-a dat votul in plen. Termenul legal este de maxim 15 zile. Deci in maxim 25 noiembrie, termenul maximal, ar trebui sa fie votat. Dar cu siguranta PSD si PNL nu vor stabili un calendar strans, ci vor amana cat mai multi iar atunci cand va fi vorba de sedinta de plen sunt convinsa ca, daca nu sunt multumiti de moment, nu se vor prezenta in aceasta sedinta pentru a nu fi cvorum. Nefiind cvorum, aceasta sedinta se va reprograma. Trebuie sa-si asume PSD si PNL prelungirea acestei crize pe care au generat-o.

  • Am investit in campania electorala 127 de milioane de lei vechi, o parte din buzunar o parte din donatii la partid. Dar in mare parte bani proprii. Este foarte mult, din punctul meu de vedere este o suma mare si reprezinta un efort pentru orice candidat. Dar daca trecem si peste acest aspect, ganditi-va ca sunt parlamentari care au ajuns in Parlament fara sa castige colegiul. Au iesit pe locul doi, cum este domnul Crin Antonescu in sectorul unu.

  • Ce veti face pe 18 noiembrie, cand expira interimatul guvernului Boc? Guvernul interimar devine ilegal, guvern investit nu exista? "N-am luat in calcul aceasta situatie, pentru ca noi facem toate eforturile posibile si transparent pentru ca Guvernul Negoita sa treaca. Aceasta solutie rezolva toate problemele pe care Romania le are astazi daca vorbim despre formula guvernamentala si daca vorbim de ceea ce avem de facut pentru promovarea legilor. Daca aceasta majoritate nu doreste ca acest guvern investit sa mearga mai mult de trei luni, poate s-o faca in orice moment. Daca majoritatea este solida, dupa ce promovam legea raspunderii fiscale, legea bugetului de stat pe 2010 si legea sistemului unitar de pensii - sunt cele trei conditionalitati cu FMI - are libertatea aceasta majoritate sa demita acest guvern. De ce nu foloseste acest drept? Totul se judeca din punct de vedere electoral"