Comisia parlamentara de ancheta in cazul Elenei Udrea deruleaza joi o noua sedinta, in care sunt audiati mai multi functionari din Ministerul Turismului. Pe lista celor care urmau a fi audiati de membrii comisiei de ancheta se aflau Mihaela Dinca, directorul Directiei juridice, resurse umane si achizitii publice, Gheorghe Nastasia, secretar general, Alina-Ioana Dinca, director general la Directia Economica si administrativa, si Sorin Munteanu, secretar de stat in Ministerul Turismului.

Cu toate acestea, din cei patru functionari de la MT invitati la audieri au venit doar doi: secretarul de stat Sorin Munteanu a informat comisia ca ceilalti sunt in concediu de odihna incepand de miercuri, 12 august, respectiv cu o zi in urma. Este vorba de Gheorghe Nastasia, secretar general, si Mihaela Dinca, directorul Directiei Juridice, Resurse Umane si Achizitii Publice.

"Ca urmare a adresei Comisiei, va aducem la cunostinta ca directorul Mihaela Dinca se afla in concediu de odihna. Intrucat solicitarea Comisiei privind participarea doamnei Dinca la audieri a fost primita pe 12 august 2009, doamna director se afla in imposibilitatea de a participa la audieri. Domnul Bogdan Raileanu, sef servicii achizitii publice in cadrul directiei mentionate, a fost delegat sa o inlocuiasca in fata Comisiei. Va rugam sa fiti de acord cu reprogramarea doamnei Dinca, in cazul in care acest lucru se impune", se arata in adresa primita de catre parlamentari.

Totodata, secretarul general al Ministerului Turismului, a informat in scris comisia ca se afla in concediu de odihna pe 13 si 14 august. "Va aduc la cunostinta ca, in perioada 13 -14 august 2009, sunt in concediu de odihna pentru rezolvarea unor probleme familiale urgente. Va rog sa reprogramati audierea cand considerati de cuviinta, in cursul saptamanii viitoare".

Membrii comisiei au cautat documente pe site-ul Ministerului Turismului

La inceputul sedintei de joi, deputatul PSD Aura Vasile a declarat ca nu au fost primite documentele necesare activitatii comisiei, desi ministrul Turismului, Elena Udrea, anuntase miercuri, intr-un comunicat, ca a trimis aceste documente.

Deputatul a adaugat ca, pana noaptea tarziu, a cautat documentele pe site-ul Ministerului Turismului si a constatat ca "totul este varza" si este "numai praf in ochi". "Ceea ce ne-au pus la dispozitie (reprezentantii MT) este o varza", a spus Aura Vasile, care considera ca se incearca aducerea in derizoriu a activitatii comisiei prin "tot felul de comunicate ale Ministerului Turismului, care sunt neadevarate". Activitatea comisiei, a mai spus ea, a pornit de la faptul ca ministrul Turismului este de buna credinta si ca tot ce s-a facut este legal.

Aura Vasile a adaugat ca membrii comisiei ar trebui sa aiba un specialist in IT, care sa verifice activitatea de pe site-ul MT. Ei sustin ca ministerul a postat documentele si anunturile de achizitii pe site dupa ce acestea au fost incheiate.

Presedintele comisiei de ancheta, Ludovic Orban, a spus la randul sau ca pe pagina de internet a MT au fost publicate documente si contracte de achizitie incomplete, pe 11 sau 12 august, in dreptul carora a fost trecuta o data de postare din luna mai sau iunie.

"Pot sa va spun despre ultimele postari care au fost facute; un lucru care ma revolta - este evident ca postarile au fost facute dupa demararea activitatii Comisiei, in schimb chiar si aceste postari sunt cu date false de publicare. Adica nu au data la care au fost postate, deci sunt postate pe data de 11 august sau 12 august si ele au date de postare mai, iunie. Este deja o intentie vadita si la urma urmei o lipsa de respect inclusiv fata de publicul larg ca ar putea sa accepte o astfel de dezinformare", a explicat Orban.

Replica Ministerului Turismului: Nici unul dintre actele normative in vigoare nu obliga institutiile publice sa afiseze pe site-urile lor contracte de achizitie publica, de exemplu

Pentru a dovedi maxima transparenta in relatia cu cetatenii si cu mass-media, Ministerul Turismului a publicat pe site-ul propriu o serie de informatii de interes public, inclusiv documente pentru care nu exista obligatia legala de a fi comunicate din oficiu, a anuntat joi ministerul, intr-un comunicat.

Niciunul dintre actele normative in vigoare nu obliga institutiile publice sa afiseze pe site-urile lor, de exemplu, contracte de achizitie publica. Cu toate acestea, Ministerul Turismului este singurul minister care a publicat in acest an pe pagina de internet a institutiei principalele contracte incheiate, pe masura ce am constatat cresterea interesului public fata de respectivele documente.

Pentru un acces facil la informatii al potentialilor vizitatori ai site-ului, documentele aferente achizitiilor sunt afisate intr-o singura sectiune, in ordinea cronologica a datelor la care au fost emise sau la data demararii procedurilor de atribuire a contractelor. Data care insoteste materialele respective nu este in niciun caz data postarii si nu exista niciun element care sa indreptateasca o persoana, oricat de neavizata ar fi, sa inteleaga contrariul.

Referitor la documentele si informatiile aflate la dispozitia Comisiei Parlamentare, dincolo de faptul ca pe site-ul institutiei sunt postate contractele pe care le aminteam, ministerul a transmis parlamentarilor toate documentele solicitate de Comisie. Daca membrii Comisiei nu reusesc sa se lamureasca asupra obiectului lor de activitate consultand site-ul, e foarte simplu sa citeasca documentatia care le-a fost pusa la dispozitie de minister.

Ce au spus reprezentantii MT

Membrii Comisiei de ancheta au incercat sa afle de la directorul economic din MT, Alina Dinca daca s-a folosit un artificiu pentru achizitia serviciilor de publicitate. Mai exact, deputatul PSD, Aura Vasile a intrebat direct daca publicitatea "a fost bagata la alt cod pentru a nu mai fi nevoie de licitatie si pentru a putea incredinta contractele prin negociere directa."

Aura Vasile : Din cate imi aduc eu aminte au o cota (sumele pentru reclama si publicitate, n.r.) si nu puteau fi depasite (…) S-au aprobat cheltuieli in afara bugetului, preferential. Publicitatea a fost bagata la alt cod pentru a nu mai fi nevoie de licitatie si pentru a putea incredinta direct contractele.

Alina Dinca: "Executia bugetului a respectat prevederile legale, in sensul ca in planul anual de achizitii nu se gasesc decat activitatile aprobate printr-un cadru legal. Acesta este, in cazul Ministerului Turismului, Hotararea de Guvern nr.314 care insereaza si permite aceste activitati"

Aura Vasile: "Deci, teoretic Ministerul nu are fonduri pentru reclama si publicitate prin bugetul consolidat, prin ceea ce a fost repartizat prin votul Parlamentului. In planul de achizitii apar servicii de publicitate si marketing pentru activitati de promovare, publicitate prin intermediul companiilor aeriene. De exemplu la pozitia 104 gasesc servicii de promovare prin intermediul posturilor de televiziune si radio care realizeaza emisiuni de turism (1.713.600 euro). "

Alina Dinca: "Va asigur ca am respectat actele normative pentru ca este vorba despre un plan intocmit pe coduri bugetare, nu si pe capitole".

Firma Amaliei Nastase va primi doar jumatate din bani pe contractul semnat cu MT Secretarul de stat in Ministerul Turismului, Sorin Munteanu, a declarat, in cadrul audierilor, ca Ministerul ar putea plati doar 46.000 euro din cei 88.000 euro din contractul cu firma Eventures pentru lansarea campaniei „Romania, Land of choice”.

„Probabil ca se vor plati 46.000 euro, pentru ca unele servicii nu au fost achizitionate. Gheorghe Hagi nu a participat. Sunt niste lucruri care nu s-au materializat in cadrul contractului. Si noi nu le platim”, a declarat Munteanu

Referitor la parteneriatul ministerului Turismului cu BRD si costul spoturilor difuzate la televiziunile internatilonale, Munteanu a raspuns ca a participat la discutii, dar nu poate spune data exacta cand acestea au fost initiate: „Nu m-a interesat. N-as putea sa dau o data exacta. Sa zicem, in luna martie” a sustinut reprezentantul MT.

Despre modul in care a fost aleasa banca BRD ca partener de catre minister, secretarul de stat a explicat ca s-a dorit promovarea Romaniei peste hotare prin intermediul celor trei mari sportivi- Nadia Comaneci, Ilie Nastase si Gheorghe Hagi- care erau sub contract cu banca respectiva.

In ceea ce priveste modificarea caietului de sarcini pentru campania de promovare a Romaniei pe televiziunile internationale, Munteanu a declarat ca a dispus personal modificarea acestuia. „A fost o licitatie la care nu s-a putut elabora un caiet de sarcini precis. Probabil eu am semnat acest lucru, dar a fost un colectiv care a lucrat (...) Eu am dispus modificarea caietului de sarcini. Nu pot sa va dau date exacte pentru ca nu ati cerut”