Discutia de luni, emisiune HotNews.ro-RFI

VIDEO AUDIO Kelemen Hunor, prezidentiabilul UDMR, despre popularea judetelor preponderent maghiare cu moldoveni: Dupa 1990, nimeni nu a spus ca acest plan al lui Ceausescu a fost abandonat

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 29 iunie 2009, 16:00 Actualitate | Politic


Kelemen Hunor in dialog cu cititorii HotNews.ro
Foto: HotNews.ro
Deputatul Kelemen Hunor, candidatul UDMR pentru Palatul Cotroceni, s-a aflat in redactia HotNews.ro. El a discutat cu cititorii despre relatia minoritate-majoritate, mai ales in contextul schimbului de replici dintre Traian Basescu si Marko Bela din ultimele zile. Cele mai bune intrebari s-au regasit in emisiunea "Discutia de luni", realizata de HotNews.ro si RFI Romania si moderata de Dan Tapalaga. In cadrul emisiunii, Hunor a vorbit si despre presupusa strategie de populare a judetele preponderent maghiare cu moldoveni.

Emisiunea este difuzata in fiecare luni, dupa ora 19:00, pe frecventele RFI Romania si pe HotNews.ro.
 • Intalnirea s-a incheiat
Asculta emisiunea
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Traian Basescu (vineri, 26 iunie)
 • "Cred ca politicienii maghiari gresesc si le-o spun in mod deschis, prin presa, pentru ca nu am avut ocazia sa le-o spun la ceremonie. Ei trebuie sa stie insa ca, de cate ori vor fi zile nationale ale Ungariei pe care ei le sarbatoresc, eu voi incerca sa fiu aici, din respect pentru ceea ce ei respecta"
Marko Bela (sambata, 27 iunie)
 • "Noi demult ne-am exprimat parerea si este fara echivoc: respectam sarbatorile nationale si aniversarile romanilor si in acelasi timp asteptam acelasi respect. Pe noi ne onoreaza daca la sarbatorile noastre - 15 Martie sau alte aniversari - participa reprezentanti ai autoritatilor si, la fel, participam si noi la diferite evenimente.”
 • Presedintele UDRM a declarat ca ii da dreptate lui Traian Basescu in ceea ce priveste indemnul ca si etnicii maghiari sa se indrepte spre armata, liderul UDMR afirmand ca e importanta prezenta maghiarilor atat in armata, cat si in politie si in alte institutii, dar a subliniat si faptul ca seful statului a uitat sa se refere la un proces contrar acestei idei: "lunile trecute au fost indepartati, pe considerente politice, dar cu rezultate etnice nefaste, specialisti maghiari din diferite institutii".
Traian Basescu (sambata, 27 iunie)
 • "Va iubesc, intr-adevar, fara rezerve si in mod egal pe toti cei care aveti buletin si pasaport romanesc in buzunar".


Citeste mai multe despre   

Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 sorin

  As dori sa-mi spuna dl Kelemen Hunor de ce la niciuna dintre manifestarile organizate la Miercurea Ciuc, cu ocazia sarbatorilor natioanale romanesti reprezentantii UDMR nu sunt prezenti (Ma refer aici fie la 1 Decembrie, fie la Ziua Drapelului sau la Ziua Imnului) Mai mult, primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, sfideaza aceste sarbatori, "uita" sa pavoazeze orasul cu drapelul tricolor si exemplele ar putea continua. Si cum crede ca ar putea sa conduca Romania daca nu este de acord cu Sarbatoarea Nationala a tarii pe 1 Decembrie si daca nu este de acord cu articolul 1 din Constitutie? Multumesc

  • Kelemen Hunor.

   Noi respectăm sărbătorile, simbolurile tuturor. Respectul trebuie să fie reciproc. Respectăm şi Constituţia ceea cea nu înseamnă că nu dorim să schimbăm anumite reglementări. Articolul 1 spune că România este ”stat naţional unitar”. „Unitar” este, „naţional” nu poate fi, din moment ce are 10% minorităţi pe teritoriul ei".

 • Întrebarea nr. 2 pamfletaru

  Domnule Kelemen Hunor,

  Sunt destul de umblat prin tara asta sa pot afirma oamenii de rand nu au probleme de etnie (aici ma refer la romani si maghiari).

  De ce politicienii fac mereu o problema din acest lucru si prin asta instiga la ura si xenofobie?

  Va multumesc.

  • Kelemen Hunor.

   Depinde ce înţelegeţi dvs. prin ”probleme de etnie” (este un detaliu care contează foarte mult). Mi se pare foarte normal ca doi sau mai mulţi oameni de diferite etnii să se raportez cu respect la identitatea celuilalt. Ceea ce nu înseamnă şi faptul că nu există probleme la nivelul comunităţii. UDMR reprezentă întreaga comunitate care are nevoie de şcoli în limba maternă, dreptul de a sărbătorii propriile sărbători (unele nu sunt ale tuturor), dreptul de a vorbi în limba maternă şi pe stradă (fără riscul de a se crea conflicte) etc. Aceste probleme chiar există. Eu sunt un pacifist convins, condamn ura şi xenofobia. De aceea cred că trebuie să-i apăr pe cei care sunt ameninţaţi de o formă sau alta a extremismului. Îmi şi exprim dezacordul în aceste situaţii.

 • Întrebarea nr. 3 007 a la CLUJ

  1. Sa controlezi o parte a populatiei si sa o manipulezi asa cum faceUDMR si mai nou PCM sau Tokes...pe criteriu lingvistic ? Sa o expui aberant de mult in caz de calamitate la lipsa resurselor.

  2. De ce nu putem placute in romana si engleza? Ce timpenie cu placutele in maghiara, atita timp cit limba oficiala a statului romin este limba romina?
  In cite tari din Europa se mai intimpla o asemenea aberatie?

  3. La new york sau la Londra in cite limbi sunt placutele ? De ce in Romania copiem doar exceptiile tuturor regulilor din lumea asta ?

  • Kelemen Hunor.

   1. Reprezentarea unei comunităţii nu este egală cu ”manipularea ” şi ”controlul” aşa cum înţelegeţi dvs. Iar ”criteriul lingvistic” este mai degrabă un set de valori în care credem cu toţii. Ca atare UDMR reprezintă şi doreşte să reprezinte în continuare acel set de valori în care crede un grup însemnat de oameni, care ne-a onorat cu votul şi cu ocazia ultimelor patru alegeri. Cât despre ”calamitate” şi ”lipsă de resurse” – partidele de guvernare au grijă să avem parte de ele, în calitatea de formaţiune aflată în opoziţie şi să aibă parte şi cei care au îndrăznit să voteze UDMR.

   2. Mulţi ar dezaproba această afirmaţie a dvs., precum că plăcuţele în limba lor maternă ar fi ”tâmpenie”. În Europa această ”tâmpenie” se numeşte ”normalitate” care include şi dreptul folosirii limbii materne pentru un procent însemnat al comunităţii. Acest lucru se întâmplă în foarte multe ţări, toate membre UE: de la Cornwall în Marea Britanie, până la Finlanda şi Suedia, trecând prin Tirolul de Sud din Nordul Italiei.

   3. În Europa sunt destule astfel de ”excepţii” ceea ce înseamnă că există o nevoie generală a comunităţilor minoritare de a avea drepturi egale cu majoritatea.

 • Întrebarea nr. 4 Liviu Pavel

  Domnule Hunor, prin prisma consecventei (de multe ori conjuncturala) cu care UDMR militeaza pentru intersele maghiarilor din RO, as fi tentat sa votez un presedinte al tuturor romanilor, de etnie maghiara. Dar marea majoritate a romanilor privesc dorinta de autonomie pentru Secuime ca o intentie de a rupe teritoriul Romaniei. Care va fi - in acest contest atitudinea "Presedintelui" Hunor fata de pretentiile de autonomie teritoriala a Secuimii ? Va multumesc.

  • Kelemen Hunor.

   Preşedintele Kelemen (acesta îmi este numele de familie) v-ar spune mai întâi aşa: consecvenţa este una dintre punctele forte ale UDMR (şi pe tărâmul eminamente conjunctural care este politica). Altfel oamenii nu ne-ar vota. Mulţi colegi din politica au avut o „grijă” deosebită ca dezideratele maghiarilor, cum este şi autonomia să fie percepută ca un atentat la integritatea teritorială a statului. Noi vrem să decidem în probleme noastre (învăşământ, cultură, religie etc.), o descentralizare mai accentuată, dacă vreţi. Şi v-aş întreba: câte dintre ţările Uniunii Europene (sau din afara ei: Elveţia de exemplu) în care există o formă anume de autonomie, ştiţi dvs. că s-ar fi rupt în două, trei, în câte părţi vreţi dvs.? Răspunsul la această întrebare este în sine o garanţie că temerile dvs nu se vor adeveri.

 • Întrebarea nr. 5 Luci

  Dece UDMR nu incearca sa se adreseze mai mult si romanilor ardeleni?

  • Kelemen Hunor.

   În toate campaniile şi în afara lor am avut (şi vom avea) mesaje şi pentru români (nu doar pentru românii ardeleni): mesajele noastre le-am exprimat şi în română la tv, radio, afişe şi întâlniri cu cetăţenii. Avem şi votanţi din rândurile majorităţii.

   V-aş întreba mai degrabă ce ar trebui să îmbunătăţim în această comunicare?

 • Întrebarea nr. 6 Un cetatean

  Stimate domnule Hunor,

  V-as ruga sa raspundeti direct, clarm fara echivoc la urmatoarele intrebari:

  1. Cum v-ati descrie mai degraba identitatea nationala, daca ar trebui sa alegeti una dintre optiunile de mai jos:

  a) maghiar nascut pe teritoriul a ce se numeste astazi ,,Romania"
  b) maghiar din Romania
  c) maghiar cu cetatenie romana
  d) maghiar ardelean
  d) maghiaro-roman
  e) roman maghiar
  f) roman de origine/etnie maghiara
  g) cetatean roman de origine/etnie maghiara

  2. Care considerati ca este tara dumneavoastra, daca ar trebui sa alegeti una dintre optiunile de mai jos:?

  a) ,,Tinutul Secuiesc"
  b) Ardealul
  c) Ungaria
  d) Romania

  3. In cazul ideal, Ardealul ar fi, daca ar trebui sa alegeti una dintre optiunile de mai jos::

  a) stat independent
  b) regiune autonoma, in cadrul Ungariei
  c) regiune autonoma, in cadrul Romaniei
  d) regiune ne-autonoma a Ungariei
  e) regiune ne-autonoma a Romaniei (cum este in prezent)

  4. Ce fel de autonomie (sau alt statut) va doriti pentru ,,Tinutul Secuiesc"?:

  5. Care sunt cele mai mari cinci defecte si calitati ale maghiarilor, ca neam, si care sunt cele mai mari cinci defecte si calitati ale romanilor, ca neam?

  6. Ce parere aveti despre politica de epurare etnica si maghiarizare a etnicilor romani de pe teritoriul statului maghiar condusa de statul maghiar in epoca moderna, inclusiv in timpul si dupa cel de al doilea razboi mondial, si ce actiuni ati intreprinde pentru ca cetatenii maghiari sa cunoasca aceasta politica si consecintele sale si ca statul maghiar sa faca reparatii morale Romaniei in urma acestei politici?

  7. Romania este, daca ar trebui sa alegeti una dintre optiunile de mai jos::

  a) statul national al neamului romanesc, in care traiesc si alte minoritati nationale
  b) un stat multi-national

  8. Iubiti Romania si neamul romanesc?

  9. Credeti ca Republica Moldova este un stat romanesc?

  10. In cazul in care nu sunteti/ati fi casatorit, v-ati casatori si cu o femeie de etnie romana?  Va multumesc,

  - Un cetatean

  • Kelemen Hunor.

   2. Îmi este imposibil să aleg doar una dintre variante, aşa cum îmi cereţi. Trei dintre aceste variante laolaltă dau răspunsul ”corect” şi o ştiţi şi dvs. foarte bine: a, b şi d.

   4. Autonomie teritorială cu puteri decizionale în probleme ce ţin de viaţa de zi cu zi a comunităţii maghiare. Aşa cum există de altfel în toată Europa.

   5. Calităţi şi defecte are doar un individ. O naţiune are limbă, cultură, tradiţii şi simboluri proprii.

  • Kelemen Hunor.

   8. Sunt cetăţean român şi european cu convingeri foarte ferme, şi respect atât România cât şi valorile ei. Iubirea se îndreaptă spre persoane (familie de exemplu), faţă de naţiune şi neam trebuie să dăm dovadă de respect.

   9. Da.

   10. Iubirea nu are conotaţii etnice.

 • Întrebarea nr. 7 Luci

  Ce credeti despre introducerea limbii maghiare ca si limba straina optionala in Transilvania?

  • Kelemen Hunor.

   Cred că este o idee bună, cu atât mai mult cu cât maghiara este una dintre cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene iar România a avut în mandatul precedent şi un Comisar European pe multilingvism.

   Criteriile de competitivitate pe piaţa muncii în UE vizează şi cunoaşterea a cât mai multe limbi străine. Ar trebui să abordăm astfel acest subiect.

 • Întrebarea nr. 8 No conteaza

  D-le Hunor,

  Prima intrebare: Reprezentati un partid care se defineste prin apartenenta unei minoritati etnice si care lupta, inclusiv conform statutului, in principal pentru interesele acelei minoritati. In aceste conditii, cum doriti sa fiti luat in serios ca un potential Presedinte al tuturor cetatenilor romani?

  A doua intrebare: In cazul in care interesele minoritatii etnice pe care o reprezentati ar fi opuse intereselor majoritatii, din punctul de vedere al majoritatii, si nu ati reusi sa convingeti majoritatea ca interesele sale de fapt nu sunt opuse interesele minoritatii pe care o reprezentati, dar ati avea puterea sa promovati totusi interesele minoritatii pe care o reprezentati in pofida intereselor majoritatii, ati promova interesele minoritatii? Da sau nu?

  A treia intrebare: De ce cand este vorba in Romania despre ,,drepturile minoritatilor" si ,,problemele minoritatilor", desi minoritatea maghiara/secuiasca are mult mai multe drepturi (de facto) si mult mai putine probleme (socio-culturalo-economice) decat, de exemplu, minoritatea roma (tiganeasca), terenul de dezbatere este acaparat de discutii care ii privesc exclusiv pe etnicii din minoritatea maghiara/secuiasca si interesele acestora? Cum ati incercat dvs. personal pana in prezent sa rectificati aceasta situatie, ca reprezentant al unei minoritati etnice, sau nu considerati ca este datoria dumneavoastra sa o faceti?

  • Kelemen Hunor.

   1. Am afirmat întotdeauna că problemele social-economice afectează în aceeaşi măsură majoritatea şi minoritatea. UDMR a avut tot timpul propuneri, soluţii şi mesaje în acest sens. De altfel, am făcut parte dintr-o coaliţie de guvernare în care am reprezentat interesele întregii ţări, prezenţă apreciată nu doar de electoratul maghiar. Am avut miniştrii, consilieri şi secretari de stat şi alţi funcţionari în administraţia centrală. În funcţia supremă pot reconfirma aceeaşi seriozitate în reprezentarea intereselor.

   3. UDMR a dorit să reprezinte întotdeauna interesele tuturor minorităţilor. Vă asigur că şi în proiectul de lege vizând statutul minorităţilor iniţiat de UDMR şi dezbătut în Parlament sunt prezente drepturile tuturor celor 18 minorităţi care trăiesc pe teritoriul ţării.

 • Întrebarea nr. 9 Sportivul

  Cu cine tineti cand joaca Romania cu Ungaria la fotbal/handbal (sau la sportul dumneavoastra preferat), intr-un meci decisiv pentru ambele echipe... sa zicem intr-o finala ? :-)

  Este nornal ca jucatorii de origine maghiara sa refuze in bloc sa joace pentru echipa nationala (a Romaniei) de hockey ??

  • Kelemen Hunor.

   Nu este normal şi bănuiesc că nu a fost decizia jucătorilor.

 • Întrebarea nr. 10 L.H.

  De ce doriti sa fiti Presedintele Romaniei si de ce credeti ca ati fi un Presedinte foarte bun? Multumesc.

  • Kelemen Hunor.

   Pentru că am convingerea că aş fi un preşedinte bun: echilibrat, integrator şi cu simţul responsabilităţii. Am o viziune viabilă despre cum ar trebui condus un stat şi am învăţat foarte mult din greşelile pe care le-au comis persoanele care au avut această funcţie până acum. Unele dintre aceste greşeli nu le-aş comite niciodată. Nu-mi stă în fire.

 • Întrebarea nr. 11 Romanu'

  Cati prieteni foarte buni de etnie romana aveti?

  • Kelemen Hunor.

   Foarte mulţi. Nici nu pot să-i număr.

 • Întrebarea nr. 12 Gheorghe

  Veti folosi interpret? Pentru ca unul din drepturile pentru care v-ati luptat este si acesta ca maghiarii din Romania sa nu invete limba romana si sa aiba drept la interpret in relatiile cu reprezentantii legali ai statului. Eu v-as ruga (pentru ca sa aveti mai mare succes la romanii de ernie romana) sa va prevalati de acest drept. Adica sa vorbiti in maghiara si sa folositi un interpret.Vreti sa fiti Presedinte al tuturor romanilor si in acelas timp afirmati ca invatarea limbii romane de catre etnicii maghiari nu este o necesitate condamnandu-i astfel in a trai toata viata numai acolo unde s-au nascut. Eu daca as fi maghiar nu v-as vota pentru ca nu aparati interesele mele, ci ale clasei politice din partidul Dvs. Mult succes!

  • Kelemen Hunor.

   Stăpânesc bine limba româna, deci nu am nevoie de interpret. Niciodată nu aş afirma că limba română nu trebuie învăţată. Metodele didactice însă trebuie să fie şi eficiente. Vă spun din proprie experienţă.

 • Întrebarea nr. 13 Cezar

  Domnule Hunor, eu am incetat sa am incredere in oamenii din gruparea din care faceti parte pentru simplul motiv ca in dialog cu romanii promovati alte idei decat cele pe care le promovati intre maghiari si secui. Pentru romani UDMR se arata ca o forta europeana, modernizatoare, in timp ce intre maghiari si mai ales intre secui reveniti in perioada de inainte de 1918 promit "solutii "pentru corectarea "nedreptatilor" Trianonului.

  Daca ati trait printre romani si le cunoasteti istoria, stiti ca de fapt aceasta se rezuma la un singur lucru, si anume la lupta de secole pentru unirea tuturor romanilor care traiesc pe aceste teritorii in jurul Carpatilor intr-un stat national independent in pofida unor inamici externi care ne doreau asuprirea. Asta o stiu si elevii romani din clasele primare, iar atata timp cat comunitatile pe care le reprezentati nu respecta acest lucru, nu va fi bine intre cele doua etnii chiar daca oamenii de rand nu-i prea intereseaza. Dar stiti si Dvs. ca istoria nu o fac oamenii de rand, ci "ambitiosii".

  Pe de alta parte insa salut candidatura Dvs., pentru ca o noua Europa nu se poate cladi prin lipsa de participare si lipsa de responsabilitate pentru intre, nu numai pentru doua judete din inima Romaniei. Am vrea sa vedem oameni noi in UDMR caci de Marko, Attila si Laszlo ne-am convins ce le poate mintea, oricat de coerent si civilizat s-ar exprima.

  • Kelemen Hunor.

   „Adevărul istoric” despre care vorbiţi poate să difere pentru două comunităţi, chiar dacă situaţia este aceeaşi. Ca să ne respectăm reciproc trebuie să ţinem cont de aceste abordări diferite, să ne respectăm şi sensibilităţile. Prin negare nu vom ajunge nicăieri. Dvs mi-aţi prezentat versiunea dvs., pe care o respect, cu toate că este doar o parte a adevărului. Iar istoria – cred totuşi – este scrisă de istorici şi ei au abordări diferite. Dacă îmi permiteţi o metaforă, adevărul este ca glob şi, în funcţie de perspectivă, s-ar putea să aibă nuanţe mai mult sau mai puţin vizibile.

   Dar, până la urmă, treaba unui om politic este să se concentreze asupra viitorului şi nu asupra trecutului.

   Mulţumesc pentru aprecieri.

 • Întrebarea nr. 14 DlGoe

  Dle Kelemen, considerati normale actiunile anti-Romanesti si anti-Constitutionale ale conationalului Dvs Lazlo tokes ?

  E normal ca intr-o tara mama pentru toti sa existe inca iredentisti care sa indemne la separatism cerand drepturi altele decat cele care orice cetatean le are ?

  • Kelemen Hunor

   Actiunile domnului Tokes nu au fost anti-romanesti si anti-constitutionale nici in 1989, cand a devenit simbolul revolutiei anti-comuniste de la Timisoara si nu sunt anti-romanesti nici acum. El sustine interesele comunitatii maghiare, are o abordare mai directa, dar niciodata nu vrea sa ia ceva de la romani. Nici tara, nici limba, nici religia. Trebuie sa-l acceptam si pe domnul Tokes asa cum este si asta nu inseamna ca trebuie sa fim de acord cu el in fiecare zi si cu fiecare afirmatie a dumnealui.

 • Întrebarea nr. 15 Itic strul

  (1) Din 1990 incoace, UDMR nu a colectat prea multe voturi in afara minoritatii maghiare. Asadar, de ce candidati daca stiti ca aveti sanse zero de a ajunge presedinte ?

  (2) Credeti ca se poate sa existe respect intre niste entitati colective (“minoritate”, “majoritate”, etc) fara sa existe respect intre indivizi? Ce este mai important, respectul la nivel de indivizi sau respectul la nivel de entitati colective?

  (3) Care credeti ca sunt cateva dintre cele mai importante atribute ale interactiunii majoritatii cu minoritatea?

  (4) Limba materna este un element esential al pastrarii identitatii etnice, insa nu am remarcat la alte minoritati (evrei, armeni, sarbi, lipoveni, tatari, turci, etc.) argumentul “nu cunosc/vorbesc romaneste”. Cum calificati acest “nu” dpv al respectului?

  • Kelemen Hunor

   1. Vreau sa demonstrez ca avem program politic pentru Romania, vreau sa demonstrez ca si un maghiar poate sa fie un presedinte bun, ca poate sa gaseasca solutii la problemele oamenilor si vreau sa continuam dialogul inceput intre romani si maghiari, vreau sa demontam prejudecatile si sa participam la schimbarea mentalitatii.

   2. Nu se poate stabili o ierarhie intre respectul la nivelul indivizilor si respectul la nivelul comunitatilor. Un singur lucru este clar, fara respect reciproc nici relatia inter-umana, nici relatia intre colectivitati nu va functiona. Daca la nivelul societatii nu exista incredere si respect nu putem vorbi despre o societate moderna si o societate eficienta.

   3. Empatia, dialogul, necesitatea sau nevoia de a cunoaste pe celalalt si cautarea solutiilor comune pentru probleme comune.

   4. Nu stiu unde v-ati intalnit cu acest argument, eu va spun ca interesul fiecarui maghiar din Romania este sa vorbeasca limba romana si sa aiba si din acest punct de vedere sanse egale in viata cu orice alt cetatean. Daca mai sunt oameni care nu vorbesc bine romaneste e si din cauza sistemului de invatamant, si din cauza modului cum se preda limba romana in scolile maghiare, si aceste lucruri trebuie schimbate.

 • Întrebarea nr. 16 Nicolae

  D-le Kelemen,

  Traiesc in Danemarca (partea de sud, la granita cu Germania) de un nr bun de ani si cunosc cum traiesc impreuna atit nemtii si danezii, majoritari sau minoritari, de o parte sau alta a granitei. Este clar recunoscut dreptul de a avea asociatii, ziare, post de radio in limba materna, dar ele nu sunt sustinute de stat ci privat sau de celalalt stat (danez in germania si reciproc). Scolile germane de aici din sudul Danemarcei sunt sustinute financiar de statul german (la fel ca cele daneze de statul danez la sud de granita).
  Dar nu sunt d-le Kelemen placute bilingve (si sunt zone unde minoritarii sunt cu mult peste 20%), decit daca e vorba sa atraga turistii germani (zimmer frei) sau reciproc danezi, nu exista arborare de drapel danez la sud de granita (numai ca privat) in cadrul institutiilor publice, in tribunale se aduce traducator dar nu se desfasoara procese decit in limba tarii, etc, deci la nivel oficial ce e german e german, ce e danez e danez.
  Cum vedeti placutele bilinge si celelalte pretentii la nivel oficial de maghiarizare, d-le Kelemen, ca fiind corespondent cu ceva din Europa de azi (si cu exemplul danezo-german) ?

  • Kelemen Hunor

   Si Danemarca este un exemplu, dar puteti sa va inspirati si din realitatile Tirolului de Sud. Sunt fel de fel de modele, sunt fel de fel de abordari si important este ca romanii si maghiarii impreuna sa gaseasca o solutie comuna si acceptabila pentru Romania.

 • Întrebarea nr. 17 Profesorul Distrat

  Domnule Kelemen,

  (1) Care ar fi motivul sau motivele concrete pentru care v-ar vota cineva din Iasi, Suceava sau Neamt de exemplu?
  (2) Legat de prima intrebare: ce oferta electorala aveti pentru oamenii din aceste zone sau din alte zone care nu constituie zone de interes electoral traditional pentru UDMR?
  (3) Legat de a doua intrebare: sunteti capabili, dumneavoastra si UDMR-ul, sa depasiti starea de formatiune de interes regional pe care o are UDMR-ul indiferent de numarul de filiale judetene pe care le are (stim ca sunt filiale si la Iasi sau Suceava de exemplu, dar acestea nu au nimic de spus in politica locala din respectivele judete)?
  Multumesc.

  • Kelemen Hunor

   1. Pentru ca as fi un presedinte bun, pentru ca avem solutii concrete pentru toti cetatenii Romaniei si pentru ca am incheiat perioada de tranzitie politica care dureaza de 20 de ani.
   2. Vom avea oferta valabila pentru toti cetatenii Romaniei indiferent daca locuiesc in Moldova, in Transilvania in Olteania sau in Dobrogea si vom avea mesaje segmentate pentru maghiarii din Romania, mesaje care vor viza pastrarea identitatii nationale. Problemele social-economice afecteaza in aceiasi masura majoritatea si minoritatea, desi solutiile trebuie sa fie comune.
   3. De mult am depasit starea de formatiune de interes regional si am demonstrat acest lucru prin ministrii trimisi in guvern, care nu au facut nici o deosebire in privinta regiunilor, in privinta romanilor si maghiarilor cand au avut de luat decizii cu caracter general. Filialele locale din Iasi si Suceava, prin dialog cu partidele romanesti, au contribuit la formarea politicilor publice locale si, daca nu sunt vizibili in fiecare zi si nu se implica in fiecare scandal local, nu inseamna ca nu au nimic de spus.

 • Întrebarea nr. 18 itic strul

  Presupunand ca ar exista o minoritate mahomedana semnificativa intr-un oras majoritar maghiar din Transilvania, ati fi de acord cu constructia unei moschei si cu cantecul muezinului in “cartierul mahomedan”, ca expresie a identitatii minoritatii mahomedane?

  • Kelemen Hunor

   Da, as fi de acord. Cred ca diversitatea inseamna bogatie.

 • Întrebarea nr. 19 dracu

  Caracterizati urmatoarele afirmatii ale unor politicieni ROMANI de etnie maghiara ca fiind respectuoase fata de majoritari sau nu?

  * „Noi, pe baza principiului drepturilor colective, dorim sa institutionalizam, sa legiferam acele drepturi la care au dreptul toate comunitatile minoritare, mai ales noi, care am pierdut tara"

  * "Se pare deci ca exista un program guvernamental secret care ar popula teritoriile locuite de maghiari, in primul rand Secuimea, cu moldoveni care detin cetatenia romana"

  * „eu nu ii reprezint pe cetatenii romani in Parlamentul European, ci pe maghiari.”

  * ” În Odorheiu Secuiesc nu sunt greco-catolici. Construirea noii mănăstiri de la Cherehát la marginea oraşului are o clară tentă de schimbare a procentului etnic. Măicuţele, personalul susţinător, şi cei peste 100 de copii etnici români aduşi din Moldova sunt meniţi ca în timp să accentueze prezenţa românilor în oraş. Copii vor creşte, vor face familii. „

  • Kelemen Hunor

   * Principiul drepturilor colective exista in dreptul international si in dreptul multor state si eu cred ca despre aceste lucruri trebuie sa vorbim sincer si deschis. Daca reusim sa facem acest lucru, indiferent ca vom ajunge sau nu la o concluzie comuna, inseamna ca ne respectam unul pe celalat si parerile pot fi diferite, dar principiul dialogului trebuie sa primeze.
   * Exista si documente oficiale trimise de catre Ministerul Administratiei si Internelor la Consiliul Judetean Covasna prin care un cetatean moldovean face trimitere la acest program guvernamental si cere ajutor de a se muta in judetul Covasna in cadrul acestui program. Trebuie sa va spun ca oficialii guvernamentali au infirmat existenta acestui program si eu sper ca a fost doar o neintelegere sau o diversiune si nu este o realitate.
   * Nu stiu despre cine e vorba, afirmatia cui o reproduceti, dar eu sunt de parere ca orice deputat sau senator in primul rand ii reprezinta pe alegatorii lui dupa care reprezinta tara. El raspunde in fata alegatorilor si, din acest punct de vedere, trebuie interpretata o astfel de declaratie.
   * Afirmatia este corecta. Cand au inceput construirea manastirii de la Cserehat nu exista nici o solicitare din partea credinciosilor greco-catolici din Odorheiu Secuiesc. Tovarasul Ceausescu folosea astfel de metode pentru a schimba raportul etnic in zonele locuite de maghiari. Nu cred ca este un model care trebuie urmarit.

 • Întrebarea nr. 20 sadwank

  1/ De ce candidati daca stiti sigur ca nu veti fi presedintele Romaniei? Nu e pierdere de timp?

  2/ Eu, daca nu sint etnic maghiar, ma pot inscrie in UDMR? Si, daca da, sedintele de partid se vor tine si in limba romana, sau pot sa vin cu un translator?

  • Kelemen Hunor

   1. Mesajul nostru va fi important si nu cred ca vom pierde timpul din moment ce vom oferi solutii alternative la toate problemele societatii romanesti. Momentan sunt convins ca e greu sa ajungi in turul 2 ca maghiar, dar sunt la fel de convins ca prejudecatile incet-incet vor disparea.

  • Kelemen Hunor

   Sigur ca puteti sa va inscrieti in UDMR. Doar trebuie sa fiti de acord cu programul politic al UDMR-ului si in ceea ce priveste participarea dvs la sedintele formatiunii politice va fi posibila si ne vom intelege in limba romana asa cum sugerati si dvs, fara translator.

 • Întrebarea nr. 21 micra

  Domnule Kelemne Hunor!
  Ce credeti care sunt motivele ca romanii nu cunosc exemple din UE unde exista autonomii si unde limba minoritatilor este a doua limba oficiala??
  Nu ar trebui sa porniti o campanie de mediatizare in acest sens ca cetatenii romani sa cunoasca exemplele de mai jos??
  - limba suedeza in Finlanda
  - autonomiile din Spania si statutul pe care o are limba basca si cea catalana in Spania
  - statutul limbii germane din Belgia sau Regiunea Autonoma Tirolul de Sud din Italia!
  - Bank of america sau alte societatii din State folosesc limba spaniola cu clientii (se poate da un telefon la ei)
  Poate asa ar fi si ei mai toleranti la idei din astea si nu s-ar referi la placutele bilingve ca fiind tampenii...

  • Kelemen Hunor

   Multumesc pentru aceste intrebari. Poate si noi am neglijat mediatizarea modelelor europene de autonomie si va promit ca vom incerca o campanie de mediatizare asa cum sugerati si dvs si sper ca si altii vor fi receptivi la aceasta campanie.

 • Întrebarea nr. 22 Andrei

  Buna ziua

  am si eu o intrebare
  cum este posibil ca intr-o tara suverana un presedinte de minoritate (pe care tara respectiva o accespta) sa spuna de ziua nationala a respectivei tari ca nu sunt de acord cu aceea zi.

  de ce in Ungaria, romanii de acolo nu au aceleasi drepturi pe care le au ungurii din romania?

  de ce ungurii din romania doresc sa aibe mai multe drepturi decat chiar restul cetatenilor romani, de ce doresc sa aibe mai multe drepturi decat au oricare alte minoritati in oricare alta tara europana?

  multumesc
  Andrei

  • Kelemen Hunor

   Daca va referiti la mine, in cazul in care as ajunge presedinte, pot sa va spun ca eu personal respect ziua nationala, cum si colegii mei respecta sarbatorile nationale, simbolurile nationale si consider ca este un lucru firesc.

   Exista o diferenta semnificativa: romanii din Ungaria nu au reprezentare politica in Parlament. Noi de fiecare data am sustinut initiativa romanilor din Ungaria si vom sustine in continuare si sunt convins ca Parlamentul republicii ungare va intelege aceasta necesitate si va schimba Constitutia ca sa-si permita intrarea reprezentantilor comuniatii romanesti in Parlament.

   Nu doresc mai multe drepturi si trebuie sa facem o nuantare: doresc drepturi si sanse egale in ceea ce priveste chestiunile legate de identitatea nationala.

 • Întrebarea nr. 23 ghin

  Nu am auzit de dvs pana acum, curiozitatea m-a facut sa caut pe google numele dvs , sa aflu mai multe. Am gasit site-ul dvs si m-au impresionat sincer cele citite, mai ales faptul ca sunteti destul de tanar si ati infaptuit atatea.
  Ce nu m-a impresionat a fost ca eu nu pot citi decat o pagina din site, singura care este tradusa si in romana. De ce? Pentru ca eu sunt "doar" roman?

  • Kelemen Hunor

   La inceput am tradus doar o mica parte din continutul site-ului si am intentia ca, in viitorul apropiat, tot continutul sa apara si in limba romana. Interesul meu este sa comunic cu toti vizitatorii indiferent de nationalitate.

 • Întrebarea nr. 24 Margicu

  Politica se bazeaza in primul rand pe ideologie si pe valori, unele comune, unele diferite de la un curent la altul. Nu este reductor pentru un cetatean roman de etnie maghiara sa voteze pe criterii etnice indiferent daca e sarac sau bogat, social-democrat sau liberal, ecologist sau conservator? Nu sunt naiv, inteleg care este miza pastrarii identitatii unei comunitati. Pe de alta parte dincolo de problema identitatii si cetatenii maghiari au viziuni diferite asupra a ceea ce inseamna piata libera, protectie sociala etc. Cum pot ei sa se regaseasca, toti la un loc, in platforma UDMR?

  • Kelemen Hunor

   In interiorul UDMR-ului avem platforme ideologice exact pentru a satisface aceste nevoi ideologice, dar trebuie sa ne intelegeti. Daca ne-am organiza in mai multe partide, nu am reusi sa avem o reprezentare in Parlamentul Romaniei. Nu am putea depasi pragul de 5%. Dezbaterile ideologice, in cazul nostru, se fac in interiorul Uniunii.

 • Întrebarea nr. 25 Ionel

  1. UDMR promoveaza in Parlamentul Romaniei un modificarea unui proiect de lege care vizeaza regionalizarea Romaniei in 16 regiuni de dezvoltare. Proiectul a fost retras din Senat din decembrie 2008 pana in iunie 2009. Intrebarea este de ce a fost retras respectivul proiect atata timp?

  2. Cu ce va ajuta modificarea respectivei legi comunitatea maghiara daca nu schimba cu nimic actuala impartire administrativa a tarii? (regiunile respective nu au nicio putere administrativa/financiara).

  • Kelemen Hunor.

   Proiectul a fost depus din nou si va intra in dezbaterea Parlamentului in sesiunea viitoare. Regiunile de dezvoltare sunt ineficiente si facute fara nici o logica economica sau istorica in ceea ce priveste legaturile traditionale intre diferitele regiuni. De exemplu, in cadrul aceleiasi regiuni, judetul Vrancea concureaza cu judetul Constanta sau Covasna cu Brasovul, intr-o alta regiune. Si, de fiecare data, judetul cu o capacitate financiara mai buna va castiga proiectul. In consecinta, diferentele de dezvoltare vor fi din ce in ce mai mari.

 • Întrebarea nr. 26 micra

  Domnule Kelemen Hunor!
  Doua intrebari la moda ar fi:

  1) De ce oare romanii il considera pe dl. Tokes nationalist care incalca legile tarii dar il voteaza pe Gigi si Vadim pentru PE? Ce faceti in acest sens, ca dl. Tokes sa fie privit cu ochi mai buni de catre romani, macar ca si Vadim?

  2) Nu ar fi corect sa se organizeze in zona secuimii un referendum oficial sa vedem daca oamenii aia vreau sau nu autonomie? Ca doar ei ar trebui sa decida despre propria soarta...

  • Kelemen Hunor

   Ar trebui sa-i intrebati pe romani de ce-l considera pe dl Tokes nationalist. Domnul Tokes trebuie sa faca ceva ca sa fie privit cu ochi mai buni, dar trebuie sa-i apreciati sinceritatea si modul direct de abordare a problemelor din partea lui. Nu trebuie sa fiti neaparat de acord cu parerile domnului Tokes.

   Da, ar fi corect sa se organizeze un referendum oficial. Problema este ca actuala lege nu permite un referendum local pe o astfel de chestiune. Consiliul national secuiesc a organizat un referendum neoficial si peste 90% au raspuns afirmativ la intrebarea daca vor autonomie.

 • Întrebarea nr. 27 Alexandra

  Se vorbeste tot mai des de dorinta de autonomie a comunitati maghiare din vestul si centru tarii. Se vorbeste de faptul ca maghiarii doresc respect din partea romanilor. Considera ei ca nu au respect atata timp cat au acelasi drepturi ca si noi iar drepturile de limba si educatie le sunt respectate( ma refer aici la scolile in limba maghiara si la folosirea limbii maghiare in unele institutii publice)? Intrebarea mea este: ei cand ne vor respecta pe noi? traiesc in Romania, le sunt respectate drepturile dar ei de ce nu ne respecta pe noi? de ce la nici o manifestare dedicate zilei nationale a Romaniei sau a drapelului sau la orice manifestare ROMANEASCA nu iau parte reprezentatii UDMR? Este o adevarata lipsa de respect pt tara in care locuiti si pentru populatia majoritata. Cum puteti crede ca veti ajunge presedinte intr o tara pe care nu o respectati, intr o tara careia nu ii respectati populatia, traditia si istoria? :) Asa ceva nu este posibil.

  • Kelemen Hunor

   Stimata doamna Alexandra, politicienii maghiari participa si vor participa la manifestarile dedicate zilei nationale asa cum si politicienii romani de la o vreme incoace participa la manifestarile organizate de comunitatea maghiara cu ocazia zilei de 15 martie. Si nu va spun acest lucru cu ironie, am multe exemple din Harghita, Covasna, Mures, Cluj etc. Ma bucur ca dupa 20 de ani aceste lucruri devin din ce in ce mai obisnuite. Trebuie sa stiti ca respectam traditia si istoria romanilor, simbolurile nationale si asteptam reciprocitate. Avem o soarta comuna si acest lucru trebuie repetat de fiecare data. Nu putem sa ne separam.

 • Întrebarea nr. 28 Béla

  De ce nu a sustinut UDMR pe Crin Antonescu ca si o solidaritate a opozitiei in jurul singurui candidat din opozitie care are sanse reale de a intra in turul doi?
  Se stie bine ca candidatul liberalilor este foarte popular printre maghiari.

  • Kelemen Hunor

   Nu sunt convins ca sustinerea lui Antonescu ar fi in ajutorul lui. Poate ca ar pierde mai mult pe partea cealalta si nu vrem sa-i facem rau nici domnului Crin Antonescu, nici celorlalti candidati. Da, este adevarat, domnul Antonescu este popular printre maghiari.

 • Întrebarea nr. 29 maria

  Considerati ca aceasta autonomie a Tinutului secuiesc ar ajuta si romanii care traiesc in aceasta zona a tarii?Si daca da Cum?

  • Kelemen Hunor

   Raspunsul este da. Sunt convins ca orice decizie care se ia aproape de contribuabil va fi o decizie mult mai chibzuita si mult mai apropiata de necesitatile cetateanului. Aici nu mai conteaza daca esti roman sau maghiar.

 • Întrebarea nr. 30 selimRO

  La ultimele alegeri parlamentare eram dispus sa votez cu UDMR, sunt de etnie roman, si locuiesc in Oradea.
  Sunt de acord cu una din principalele revendicari ale partidului dvs, adica autonomia regionala ca mijloc de modernizare a statului roman, fiecare zona(regiune) sa se administreze economic si politic dupa obiceiurile locale.
  Problema a aparut in momentul in care, in oras, nici un panou electoral nu era scris in limba romana, astfel am ramas cu impresia ca partidul din care faceti parte refuza sa reprezinte interesele mele ca cetatean roman, daca nu sunt de etnie maghiara. Nu ar fi oare o abordare mai practica sa incercati sa includeti in platforma politica a partidului un mesaj cu referire la descentralizare pentru toti cetatenii acestei tari, nu doar pentru 2 judete?? Va multumesc anticipat pentru raspuns si va urez succes la urmatoarele alegeri.

  • Kelemen Hunor

   Aveti dreptate, daca nu am fost foarte clari si nu am fost foarte bine intelesi este doar din cauza noastra. Cand noi vorbim de descentralizare, cand noi vorbim de autonomie vorbim despre toate judetele tarii, vorbim despre toate comunitatile locale si ne gandim la toti cetatenii Romaniei. Intr-adevar, in campaniile electorale gresim si noi, si nu de fiecare data reusim sa adresam mesaje convingatoare catre romanii din Oradea sau din alte localitati. Asta nu inseamna ca asa va fi si in viitor.

 • Întrebarea nr. 31 iul

  Eu si inca 10,000 de romani verzi dorim sa intram in UDMR, iar eu (roman 100%) doresc sa candidez pt presedintia UDMR. Este posibil conform statutului UDMR ? Multumesc.

  • Kelemen Hunor

   Da, va asteptam. Aderati la programul vostru, semnati adeziunea si veti avea posibilitatea de a candida la presedintia UDMR. Si sa stiti ca nici cotizatia nu e foarte mare.

 • Întrebarea nr. 32 Cititorul Dezamagit

  De ce nu raspundeti intrebarilor dificile? De ce le ignorati?

  Un politician care doreste sa fie Presedinte trebuie sa aiba curajul si sa isi asume responsabilitatea sa o faca si sa spuna lucrurilor pe nume, cand e nevoie!

  De ce nu raspundeti cu bunacredinta? Nu zic ca nu sunteti tanar, dar multe dintre raspunsurile pe care le-ati dat denota o gandire invechita si falimentara....

  In consecinta, in postura de politician serios nu va pot respecta/lua in serios, si nu am cum sa va votez.

  • Kelemen Hunor

   Poate vi se par raspunsurile slabe dar sunt sincere si nu am ignorat intrebarile, eventual nu am avut timp sa le raspund la toate intrebarile puse. Nu trebuie sa-mi puneti la indoiala buna credinta dupa cateva raspunsuri care s-ar putea sa nu fie pe placul dvs, dar din punctul meu de vedere sunt raspunsuri sincere si consecvente. Poate pana la alegerile prezidentiale reusesc sa va conving sa ma votati.4868 vizualizari

 • despre respectul sarbatorilor nationale (Duminică, 28 iunie 2009, 18:50)

  sorin [anonim]

  As dori sa-mi spuna dl Kelemen Hunor de ce la niciuna dintre manifestarile organizate la Miercurea Ciuc, cu ocazia sarbatorilor natioanale romanesti reprezentantii UDMR nu sunt prezenti (Ma refer aici fie la 1 Decembrie, fie la Ziua Drapelului sau la Ziua Imnului) Mai mult, primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, sfideaza aceste sarbatori, "uita" sa pavoazeze orasul cu drapelul tricolor si exemplele ar putea continua. Si cum crede ca ar putea sa conduca Romania daca nu este de acord cu Sarbatoarea Nationala a tarii pe 1 Decembrie si daca nu este de acord cu articolul 1 din Constitutie? Multumesc
  • Pe cine veti sustine in turul 2? (Luni, 29 iunie 2009, 8:55)

   un cetatean [anonim] i-a raspuns lui sorin

   In cazul in care dumneavoastra nu veti reusi sa intrati in turul 2 al alegerilor prezidentiale pe cine veti sustine in turul 2?
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:05)

   Kelemen Hunor. [hotnews.ro] i-a raspuns lui sorin

   Noi respectăm sărbătorile, simbolurile tuturor. Respectul trebuie să fie reciproc. Respectăm şi Constituţia ceea cea nu înseamnă că nu dorim să schimbăm anumite reglementări. Articolul 1 spune că România este ”stat naţional unitar”. „Unitar” este, „naţional” nu poate fi, din moment ce are 10% minorităţi pe teritoriul ei".
 • Domnule Kelemen Hunor (Duminică, 28 iunie 2009, 19:11)

  pamfletaru [anonim]

  Domnule Kelemen Hunor,

  Sunt destul de umblat prin tara asta sa pot afirma oamenii de rand nu au probleme de etnie (aici ma refer la romani si maghiari).

  De ce politicienii fac mereu o problema din acest lucru si prin asta instiga la ura si xenofobie?

  Va multumesc.
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:06)

   Kelemen Hunor. [hotnews.ro] i-a raspuns lui pamfletaru

   Depinde ce înţelegeţi dvs. prin ”probleme de etnie” (este un detaliu care contează foarte mult). Mi se pare foarte normal ca doi sau mai mulţi oameni de diferite etnii să se raportez cu respect la identitatea celuilalt. Ceea ce nu înseamnă şi faptul că nu există probleme la nivelul comunităţii. UDMR reprezentă întreaga comunitate care are nevoie de şcoli în limba maternă, dreptul de a sărbătorii propriile sărbători (unele nu sunt ale tuturor), dreptul de a vorbi în limba maternă şi pe stradă (fără riscul de a se crea conflicte) etc. Aceste probleme chiar există. Eu sunt un pacifist convins, condamn ura şi xenofobia. De aceea cred că trebuie să-i apăr pe cei care sunt ameninţaţi de o formă sau alta a extremismului. Îmi şi exprim dezacordul în aceste situaţii.
 • ? Care este timpenia mai mare (Duminică, 28 iunie 2009, 19:44)

  007 a la CLUJ [anonim]

  1. Sa controlezi o parte a populatiei si sa o manipulezi asa cum faceUDMR si mai nou PCM sau Tokes...pe criteriu lingvistic ? Sa o expui aberant de mult in caz de calamitate la lipsa resurselor.

  2. De ce nu putem placute in romana si engleza? Ce timpenie cu placutele in maghiara, atita timp cit limba oficiala a statului romin este limba romina?
  In cite tari din Europa se mai intimpla o asemenea aberatie?

  3. La new york sau la Londra in cite limbi sunt placutele ? De ce in Romania copiem doar exceptiile tuturor regulilor din lumea asta ?
  • raspuns1 (Luni, 29 iunie 2009, 16:10)

   Kelemen Hunor. [hotnews.ro] i-a raspuns lui 007 a la CLUJ

   1. Reprezentarea unei comunităţii nu este egală cu ”manipularea ” şi ”controlul” aşa cum înţelegeţi dvs. Iar ”criteriul lingvistic” este mai degrabă un set de valori în care credem cu toţii. Ca atare UDMR reprezintă şi doreşte să reprezinte în continuare acel set de valori în care crede un grup însemnat de oameni, care ne-a onorat cu votul şi cu ocazia ultimelor patru alegeri. Cât despre ”calamitate” şi ”lipsă de resurse” – partidele de guvernare au grijă să avem parte de ele, în calitatea de formaţiune aflată în opoziţie şi să aibă parte şi cei care au îndrăznit să voteze UDMR.

   2. Mulţi ar dezaproba această afirmaţie a dvs., precum că plăcuţele în limba lor maternă ar fi ”tâmpenie”. În Europa această ”tâmpenie” se numeşte ”normalitate” care include şi dreptul folosirii limbii materne pentru un procent însemnat al comunităţii. Acest lucru se întâmplă în foarte multe ţări, toate membre UE: de la Cornwall în Marea Britanie, până la Finlanda şi Suedia, trecând prin Tirolul de Sud din Nordul Italiei.

   3. În Europa sunt destule astfel de ”excepţii” ceea ce înseamnă că există o nevoie generală a comunităţilor minoritare de a avea drepturi egale cu majoritatea.
 • Hunor presefinte (Duminică, 28 iunie 2009, 19:49)

  Liviu Pavel [anonim]

  Domnule Hunor, prin prisma consecventei (de multe ori conjuncturala) cu care UDMR militeaza pentru intersele maghiarilor din RO, as fi tentat sa votez un presedinte al tuturor romanilor, de etnie maghiara. Dar marea majoritate a romanilor privesc dorinta de autonomie pentru Secuime ca o intentie de a rupe teritoriul Romaniei. Care va fi - in acest contest atitudinea "Presedintelui" Hunor fata de pretentiile de autonomie teritoriala a Secuimii ? Va multumesc.
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:11)

   Kelemen Hunor. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Liviu Pavel

   Preşedintele Kelemen (acesta îmi este numele de familie) v-ar spune mai întâi aşa: consecvenţa este una dintre punctele forte ale UDMR (şi pe tărâmul eminamente conjunctural care este politica). Altfel oamenii nu ne-ar vota. Mulţi colegi din politica au avut o „grijă” deosebită ca dezideratele maghiarilor, cum este şi autonomia să fie percepută ca un atentat la integritatea teritorială a statului. Noi vrem să decidem în probleme noastre (învăşământ, cultură, religie etc.), o descentralizare mai accentuată, dacă vreţi. Şi v-aş întreba: câte dintre ţările Uniunii Europene (sau din afara ei: Elveţia de exemplu) în care există o formă anume de autonomie, ştiţi dvs. că s-ar fi rupt în două, trei, în câte părţi vreţi dvs.? Răspunsul la această întrebare este în sine o garanţie că temerile dvs nu se vor adeveri.
   • exemplu (Luni, 29 iunie 2009, 18:05)

    serban [anonim] i-a raspuns lui Kelemen Hunor.

    Va dau eu un raspuns la intrebarea dumneavoastra, care s-a vrut retorica: Serbia. Un stat in care o forma de autonomie a dus la ruperea brutala a unui tari suverane.
 • Dece (Duminică, 28 iunie 2009, 21:01)

  Luci [anonim]

  Dece UDMR nu incearca sa se adreseze mai mult si romanilor ardeleni?
  • Sunteti superinteligent, puteti fi si sincer? (Luni, 29 iunie 2009, 11:59)

   Cu respect intreb si eu [anonim] i-a raspuns lui Luci

   Dl.Bela a spus ca incet dar sigur UDMR isi atinge scopul istoric . Noi intelegem ca Dvstra fiind ales ca reprezentant ( si mostenitor probabil al Dlui Bela) de top al UDMR (noi stim ca sunteti foarte inteligent si capabil), Dvstra trebuie si puteti duce mai departe acest deziderat.Eu vreau sa va adresez cateva intrebari :Este metoda fundamentala de lucru a UDMRului ceva in conformitate cu aplicarea "principiului scopul scuza mijloacele? Lucreaza UDMRul cu metode gen "capcana la capcana", "divide si conduce", negocind la sange toate oportunitatile? Cum pot sa evite santajul (posibil din toate directiile) personalitatile politice al UDMRului care au facut avere prin tangenta cu politica? Cu cat la suta poate fi mai eficienta lupta politica dusa la UE prin angajarea preotilor in comparatie cu avocatii ?
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:12)

   Kelemen Hunor. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Luci

   În toate campaniile şi în afara lor am avut (şi vom avea) mesaje şi pentru români (nu doar pentru românii ardeleni): mesajele noastre le-am exprimat şi în română la tv, radio, afişe şi întâlniri cu cetăţenii. Avem şi votanţi din rândurile majorităţii.

   V-aş întreba mai degrabă ce ar trebui să îmbunătăţim în această comunicare?
 • Identitate si motivatie (Duminică, 28 iunie 2009, 22:58)

  Un cetatean [anonim]

  Stimate domnule Hunor,

  V-as ruga sa raspundeti direct, clarm fara echivoc la urmatoarele intrebari:

  1. Cum v-ati descrie mai degraba identitatea nationala, daca ar trebui sa alegeti una dintre optiunile de mai jos:

  a) maghiar nascut pe teritoriul a ce se numeste astazi ,,Romania"
  b) maghiar din Romania
  c) maghiar cu cetatenie romana
  d) maghiar ardelean
  d) maghiaro-roman
  e) roman maghiar
  f) roman de origine/etnie maghiara
  g) cetatean roman de origine/etnie maghiara

  2. Care considerati ca este tara dumneavoastra, daca ar trebui sa alegeti una dintre optiunile de mai jos:?

  a) ,,Tinutul Secuiesc"
  b) Ardealul
  c) Ungaria
  d) Romania

  3. In cazul ideal, Ardealul ar fi, daca ar trebui sa alegeti una dintre optiunile de mai jos::

  a) stat independent
  b) regiune autonoma, in cadrul Ungariei
  c) regiune autonoma, in cadrul Romaniei
  d) regiune ne-autonoma a Ungariei
  e) regiune ne-autonoma a Romaniei (cum este in prezent)

  4. Ce fel de autonomie (sau alt statut) va doriti pentru ,,Tinutul Secuiesc"?:

  5. Care sunt cele mai mari cinci defecte si calitati ale maghiarilor, ca neam, si care sunt cele mai mari cinci defecte si calitati ale romanilor, ca neam?

  6. Ce parere aveti despre politica de epurare etnica si maghiarizare a etnicilor romani de pe teritoriul statului maghiar condusa de statul maghiar in epoca moderna, inclusiv in timpul si dupa cel de al doilea razboi mondial, si ce actiuni ati intreprinde pentru ca cetatenii maghiari sa cunoasca aceasta politica si consecintele sale si ca statul maghiar sa faca reparatii morale Romaniei in urma acestei politici?

  7. Romania este, daca ar trebui sa alegeti una dintre optiunile de mai jos::

  a) statul national al neamului romanesc, in care traiesc si alte minoritati nationale
  b) un stat multi-national

  8. Iubiti Romania si neamul romanesc?

  9. Credeti ca Republica Moldova este un stat romanesc?

  10. In cazul in care nu sunteti/ati fi casatorit, v-ati casatori si cu o femeie de etnie romana?  Va multumesc,

  - Un cetatean
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:14)

   Kelemen Hunor. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Un cetatean

   2. Îmi este imposibil să aleg doar una dintre variante, aşa cum îmi cereţi. Trei dintre aceste variante laolaltă dau răspunsul ”corect” şi o ştiţi şi dvs. foarte bine: a, b şi d.

   4. Autonomie teritorială cu puteri decizionale în probleme ce ţin de viaţa de zi cu zi a comunităţii maghiare. Aşa cum există de altfel în toată Europa.

   5. Calităţi şi defecte are doar un individ. O naţiune are limbă, cultură, tradiţii şi simboluri proprii.
   • Nu in toata Europa (Luni, 29 iunie 2009, 16:40)

    Margicu [anonim] i-a raspuns lui Kelemen Hunor.

    Nu apar modelul francez dar sa nu ne facem ca el nu exista. Nu exista autonomie teritoriala cu putere decizionara in viata de zi a comunitatii occitane, catalane, basce, alsaciene sau bretone. De altfel Franta nici nu recunoaste oficial existenta vreunei alte comunitati in afara natiunii (care cuprinde toti cetatenii francezi). Nu laud aceasta conceptie dar ea exista intr-o mare democratie, stat fondator al UE. Modele similare exista in Grecia sau Polonia. Deci "toata" Europa e mult spus. Mai departe, nu credeti ca definiti natiunea cam ca in sec. al XIX-lea? Ce limba vorbeste natiunea elvetiana?
   • punctul 3 (Luni, 29 iunie 2009, 18:02)

    serban [anonim] i-a raspuns lui Kelemen Hunor.

    Domnule Kelemen, ati intors-o, cum se zice, ca la Ploiesti. Ati sarit peste intrebarea numarul 3.
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:16)

   Kelemen Hunor. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Un cetatean

   8. Sunt cetăţean român şi european cu convingeri foarte ferme, şi respect atât România cât şi valorile ei. Iubirea se îndreaptă spre persoane (familie de exemplu), faţă de naţiune şi neam trebuie să dăm dovadă de respect.

   9. Da.

   10. Iubirea nu are conotaţii etnice.
  • raaspuns (Luni, 29 iunie 2009, 18:30)

   Kelemen Hunor. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Un cetatean

   1. b.), d.), g.)
   6. Politicienii trebuie să se concentreze asupra viitorului.Trecutul este treba istoricilor. Au fost evenimente regretabile din toate părţile şi trebuie să avem grijă să nu se repete niciodată.
 • Limba maghiara (Duminică, 28 iunie 2009, 23:12)

  Luci [anonim]

  Ce credeti despre introducerea limbii maghiare ca si limba straina optionala in Transilvania?
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:16)

   Kelemen Hunor. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Luci

   Cred că este o idee bună, cu atât mai mult cu cât maghiara este una dintre cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene iar România a avut în mandatul precedent şi un Comisar European pe multilingvism.

   Criteriile de competitivitate pe piaţa muncii în UE vizează şi cunoaşterea a cât mai multe limbi străine. Ar trebui să abordăm astfel acest subiect.
 • 3 intrebari pt. D-l Hunor (Duminică, 28 iunie 2009, 23:50)

  No conteaza [anonim]

  D-le Hunor,

  Prima intrebare: Reprezentati un partid care se defineste prin apartenenta unei minoritati etnice si care lupta, inclusiv conform statutului, in principal pentru interesele acelei minoritati. In aceste conditii, cum doriti sa fiti luat in serios ca un potential Presedinte al tuturor cetatenilor romani?

  A doua intrebare: In cazul in care interesele minoritatii etnice pe care o reprezentati ar fi opuse intereselor majoritatii, din punctul de vedere al majoritatii, si nu ati reusi sa convingeti majoritatea ca interesele sale de fapt nu sunt opuse interesele minoritatii pe care o reprezentati, dar ati avea puterea sa promovati totusi interesele minoritatii pe care o reprezentati in pofida intereselor majoritatii, ati promova interesele minoritatii? Da sau nu?

  A treia intrebare: De ce cand este vorba in Romania despre ,,drepturile minoritatilor" si ,,problemele minoritatilor", desi minoritatea maghiara/secuiasca are mult mai multe drepturi (de facto) si mult mai putine probleme (socio-culturalo-economice) decat, de exemplu, minoritatea roma (tiganeasca), terenul de dezbatere este acaparat de discutii care ii privesc exclusiv pe etnicii din minoritatea maghiara/secuiasca si interesele acestora? Cum ati incercat dvs. personal pana in prezent sa rectificati aceasta situatie, ca reprezentant al unei minoritati etnice, sau nu considerati ca este datoria dumneavoastra sa o faceti?
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:17)

   Kelemen Hunor. [hotnews.ro] i-a raspuns lui No conteaza

   1. Am afirmat întotdeauna că problemele social-economice afectează în aceeaşi măsură majoritatea şi minoritatea. UDMR a avut tot timpul propuneri, soluţii şi mesaje în acest sens. De altfel, am făcut parte dintr-o coaliţie de guvernare în care am reprezentat interesele întregii ţări, prezenţă apreciată nu doar de electoratul maghiar. Am avut miniştrii, consilieri şi secretari de stat şi alţi funcţionari în administraţia centrală. În funcţia supremă pot reconfirma aceeaşi seriozitate în reprezentarea intereselor.

   3. UDMR a dorit să reprezinte întotdeauna interesele tuturor minorităţilor. Vă asigur că şi în proiectul de lege vizând statutul minorităţilor iniţiat de UDMR şi dezbătut în Parlament sunt prezente drepturile tuturor celor 18 minorităţi care trăiesc pe teritoriul ţării.
 • Romania vs. Ungaria.... pe terenul de sport (Duminică, 28 iunie 2009, 23:59)

  Sportivul [anonim]

  Cu cine tineti cand joaca Romania cu Ungaria la fotbal/handbal (sau la sportul dumneavoastra preferat), intr-un meci decisiv pentru ambele echipe... sa zicem intr-o finala ? :-)

  Este nornal ca jucatorii de origine maghiara sa refuze in bloc sa joace pentru echipa nationala (a Romaniei) de hockey ??
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:18)

   Kelemen Hunor. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sportivul

   Nu este normal şi bănuiesc că nu a fost decizia jucătorilor.
 • De ce doriti sa fiti Presedintele Romaniei (Luni, 29 iunie 2009, 0:11)

  L.H. [anonim]

  De ce doriti sa fiti Presedintele Romaniei si de ce credeti ca ati fi un Presedinte foarte bun? Multumesc.
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:19)

   Kelemen Hunor. [hotnews.ro] i-a raspuns lui L.H.

   Pentru că am convingerea că aş fi un preşedinte bun: echilibrat, integrator şi cu simţul responsabilităţii. Am o viziune viabilă despre cum ar trebui condus un stat şi am învăţat foarte mult din greşelile pe care le-au comis persoanele care au avut această funcţie până acum. Unele dintre aceste greşeli nu le-aş comite niciodată. Nu-mi stă în fire.
 • Politician de etnie intr-un partid national (Luni, 29 iunie 2009, 0:40)

  Horea Ursu [anonim]

  Intrebari pentru candidatul UDMR:

  Dupa dumneavoastra, ce trebuie sa se schimbe in Romania si in peisajul politic romanesc ca un tanar inteligent, educat, de bunacredinta de etnie maghiara care doreste sa faca politica sa fie mai tentat sa o faca din mijlocul unui partid national (e.g. PSD, PD-L, PNL, etc.) decat dintr-un partid care reprezinta o minoritate etnica (e.g. UDMR)?

  Si, tot dupa dumneavoastra, ce trebuie sa se schimbe in comunitatea maghiara din Romania si in UDMR ca un tanar inteligent, educat, de bunacredinta de etnie romana sa fie la fel de tentat sa voteze ca Presedinte un cetatean roman de origine maghiara ca unul de origine romana?

  Multumesc
 • Cati (Luni, 29 iunie 2009, 0:50)

  Romanu' [anonim]

  Cati prieteni foarte buni de etnie romana aveti?
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:21)

   Kelemen Hunor. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Romanu'

   Foarte mulţi. Nici nu pot să-i număr.
 • In ce limba veti vorbi astazi tuturor romanilor. (Luni, 29 iunie 2009, 7:57)

  Gheorghe [anonim]

  Veti folosi interpret? Pentru ca unul din drepturile pentru care v-ati luptat este si acesta ca maghiarii din Romania sa nu invete limba romana si sa aiba drept la interpret in relatiile cu reprezentantii legali ai statului. Eu v-as ruga (pentru ca sa aveti mai mare succes la romanii de ernie romana) sa va prevalati de acest drept. Adica sa vorbiti in maghiara si sa folositi un interpret.Vreti sa fiti Presedinte al tuturor romanilor si in acelas timp afirmati ca invatarea limbii romane de catre etnicii maghiari nu este o necesitate condamnandu-i astfel in a trai toata viata numai acolo unde s-au nascut. Eu daca as fi maghiar nu v-as vota pentru ca nu aparati interesele mele, ci ale clasei politice din partidul Dvs. Mult succes!
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:21)

   Kelemen Hunor. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gheorghe

   Stăpânesc bine limba româna, deci nu am nevoie de interpret. Niciodată nu aş afirma că limba română nu trebuie învăţată. Metodele didactice însă trebuie să fie şi eficiente. Vă spun din proprie experienţă.
   • Nu prea mi-ati raspuns la intrebare! (Marţi, 30 iunie 2009, 13:29)

    Gheorghe [anonim] i-a raspuns lui Kelemen Hunor.

    Stiam si eu ca Dvs. stapaniti bine limba romana si sunteti tare multumit de acest lucru(desi nu recunoasteti). Ma asteptam sa-mi spuneti de ce nu indemnati pe co-etnicii Dvs. sa invete limba etniri majoritare pentru a fi capabili sa traiasvca si sa munceasca oriunde in tara asta nu numai in feuda UDMR din Harghita si Covasna.Asta era intrebarea mea la care ati binevoit sa va faceti ca ploua!
 • Ce rost are candidatura dvs. si UDMR-ul in general (Luni, 29 iunie 2009, 9:23)

  Ghita Turdean [anonim]

  In afara de faptul ca mobilizeaza si canalizeaza electoratul de origine maghiara (si ii tine astfel ,,in forma'', receptivi politicii pe care UDMR-ul a promovat-o si legati inca odata de UDMR) si ca va permite sa castigati influenta politica si alte avantaje pentru dumneavoastra personal si pentru partidul pe care il reprezentati dupa primul tur al alegerilor (cand negociati cu candidatii care merg in turul doi pentru a ii sprijini), ce rost are candidatura dvs., fiindca nu aveti nicio sansa sa fiti votat de un procent cat de cat semnificativ de ne-maghiari?

  Si vi se pare normal ca si in ziua de azi aproape toti cetatenii de origine maghiara voteaza in continuare pentru un partidul lor etnic? E normal ca intr-un stat din UE sa existe partide etnice? E normal ca aproape toti cetatenii de origine maghiara sa se identifice numai cu astfel de partide etnice?
 • Cum comentati? (Luni, 29 iunie 2009, 11:06)

  Cezar [anonim]

  Domnule Hunor, eu am incetat sa am incredere in oamenii din gruparea din care faceti parte pentru simplul motiv ca in dialog cu romanii promovati alte idei decat cele pe care le promovati intre maghiari si secui. Pentru romani UDMR se arata ca o forta europeana, modernizatoare, in timp ce intre maghiari si mai ales intre secui reveniti in perioada de inainte de 1918 promit "solutii "pentru corectarea "nedreptatilor" Trianonului.

  Daca ati trait printre romani si le cunoasteti istoria, stiti ca de fapt aceasta se rezuma la un singur lucru, si anume la lupta de secole pentru unirea tuturor romanilor care traiesc pe aceste teritorii in jurul Carpatilor intr-un stat national independent in pofida unor inamici externi care ne doreau asuprirea. Asta o stiu si elevii romani din clasele primare, iar atata timp cat comunitatile pe care le reprezentati nu respecta acest lucru, nu va fi bine intre cele doua etnii chiar daca oamenii de rand nu-i prea intereseaza. Dar stiti si Dvs. ca istoria nu o fac oamenii de rand, ci "ambitiosii".

  Pe de alta parte insa salut candidatura Dvs., pentru ca o noua Europa nu se poate cladi prin lipsa de participare si lipsa de responsabilitate pentru intre, nu numai pentru doua judete din inima Romaniei. Am vrea sa vedem oameni noi in UDMR caci de Marko, Attila si Laszlo ne-am convins ce le poate mintea, oricat de coerent si civilizat s-ar exprima.
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:59)

   Kelemen Hunor. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cezar

   „Adevărul istoric” despre care vorbiţi poate să difere pentru două comunităţi, chiar dacă situaţia este aceeaşi. Ca să ne respectăm reciproc trebuie să ţinem cont de aceste abordări diferite, să ne respectăm şi sensibilităţile. Prin negare nu vom ajunge nicăieri. Dvs mi-aţi prezentat versiunea dvs., pe care o respect, cu toate că este doar o parte a adevărului. Iar istoria – cred totuşi – este scrisă de istorici şi ei au abordări diferite. Dacă îmi permiteţi o metaforă, adevărul este ca glob şi, în funcţie de perspectivă, s-ar putea să aibă nuanţe mai mult sau mai puţin vizibile.

   Dar, până la urmă, treaba unui om politic este să se concentreze asupra viitorului şi nu asupra trecutului.

   Mulţumesc pentru aprecieri.
 • Dle Kelemen (Luni, 29 iunie 2009, 11:23)

  DlGoe [anonim]

  Dle Kelemen, considerati normale actiunile anti-Romanesti si anti-Constitutionale ale conationalului Dvs Lazlo tokes ?

  E normal ca intr-o tara mama pentru toti sa existe inca iredentisti care sa indemne la separatism cerand drepturi altele decat cele care orice cetatean le are ?
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:54)

   Kelemen Hunor [hotnews.ro] i-a raspuns lui DlGoe

   Actiunile domnului Tokes nu au fost anti-romanesti si anti-constitutionale nici in 1989, cand a devenit simbolul revolutiei anti-comuniste de la Timisoara si nu sunt anti-romanesti nici acum. El sustine interesele comunitatii maghiare, are o abordare mai directa, dar niciodata nu vrea sa ia ceva de la romani. Nici tara, nici limba, nici religia. Trebuie sa-l acceptam si pe domnul Tokes asa cum este si asta nu inseamna ca trebuie sa fim de acord cu el in fiecare zi si cu fiecare afirmatie a dumnealui.
 • o (Luni, 29 iunie 2009, 12:11)

  Itic strul [anonim]

  (1) Din 1990 incoace, UDMR nu a colectat prea multe voturi in afara minoritatii maghiare. Asadar, de ce candidati daca stiti ca aveti sanse zero de a ajunge presedinte ?

  (2) Credeti ca se poate sa existe respect intre niste entitati colective (“minoritate”, “majoritate”, etc) fara sa existe respect intre indivizi? Ce este mai important, respectul la nivel de indivizi sau respectul la nivel de entitati colective?

  (3) Care credeti ca sunt cateva dintre cele mai importante atribute ale interactiunii majoritatii cu minoritatea?

  (4) Limba materna este un element esential al pastrarii identitatii etnice, insa nu am remarcat la alte minoritati (evrei, armeni, sarbi, lipoveni, tatari, turci, etc.) argumentul “nu cunosc/vorbesc romaneste”. Cum calificati acest “nu” dpv al respectului?
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:44)

   Kelemen Hunor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Itic strul

   1. Vreau sa demonstrez ca avem program politic pentru Romania, vreau sa demonstrez ca si un maghiar poate sa fie un presedinte bun, ca poate sa gaseasca solutii la problemele oamenilor si vreau sa continuam dialogul inceput intre romani si maghiari, vreau sa demontam prejudecatile si sa participam la schimbarea mentalitatii.

   2. Nu se poate stabili o ierarhie intre respectul la nivelul indivizilor si respectul la nivelul comunitatilor. Un singur lucru este clar, fara respect reciproc nici relatia inter-umana, nici relatia intre colectivitati nu va functiona. Daca la nivelul societatii nu exista incredere si respect nu putem vorbi despre o societate moderna si o societate eficienta.

   3. Empatia, dialogul, necesitatea sau nevoia de a cunoaste pe celalalt si cautarea solutiilor comune pentru probleme comune.

   4. Nu stiu unde v-ati intalnit cu acest argument, eu va spun ca interesul fiecarui maghiar din Romania este sa vorbeasca limba romana si sa aiba si din acest punct de vedere sanse egale in viata cu orice alt cetatean. Daca mai sunt oameni care nu vorbesc bine romaneste e si din cauza sistemului de invatamant, si din cauza modului cum se preda limba romana in scolile maghiare, si aceste lucruri trebuie schimbate.
 • majoritati si minoritati (Luni, 29 iunie 2009, 12:23)

  Nicolae [anonim]

  D-le Kelemen,

  Traiesc in Danemarca (partea de sud, la granita cu Germania) de un nr bun de ani si cunosc cum traiesc impreuna atit nemtii si danezii, majoritari sau minoritari, de o parte sau alta a granitei. Este clar recunoscut dreptul de a avea asociatii, ziare, post de radio in limba materna, dar ele nu sunt sustinute de stat ci privat sau de celalalt stat (danez in germania si reciproc). Scolile germane de aici din sudul Danemarcei sunt sustinute financiar de statul german (la fel ca cele daneze de statul danez la sud de granita).
  Dar nu sunt d-le Kelemen placute bilingve (si sunt zone unde minoritarii sunt cu mult peste 20%), decit daca e vorba sa atraga turistii germani (zimmer frei) sau reciproc danezi, nu exista arborare de drapel danez la sud de granita (numai ca privat) in cadrul institutiilor publice, in tribunale se aduce traducator dar nu se desfasoara procese decit in limba tarii, etc, deci la nivel oficial ce e german e german, ce e danez e danez.
  Cum vedeti placutele bilinge si celelalte pretentii la nivel oficial de maghiarizare, d-le Kelemen, ca fiind corespondent cu ceva din Europa de azi (si cu exemplul danezo-german) ?
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:38)

   Kelemen Hunor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nicolae

   Si Danemarca este un exemplu, dar puteti sa va inspirati si din realitatile Tirolului de Sud. Sunt fel de fel de modele, sunt fel de fel de abordari si important este ca romanii si maghiarii impreuna sa gaseasca o solutie comuna si acceptabila pentru Romania.
 • Oferta pentru ieseni sau suceveni (Luni, 29 iunie 2009, 12:41)

  Profesorul Distrat [anonim]

  Domnule Kelemen,

  (1) Care ar fi motivul sau motivele concrete pentru care v-ar vota cineva din Iasi, Suceava sau Neamt de exemplu?
  (2) Legat de prima intrebare: ce oferta electorala aveti pentru oamenii din aceste zone sau din alte zone care nu constituie zone de interes electoral traditional pentru UDMR?
  (3) Legat de a doua intrebare: sunteti capabili, dumneavoastra si UDMR-ul, sa depasiti starea de formatiune de interes regional pe care o are UDMR-ul indiferent de numarul de filiale judetene pe care le are (stim ca sunt filiale si la Iasi sau Suceava de exemplu, dar acestea nu au nimic de spus in politica locala din respectivele judete)?
  Multumesc.
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:36)

   Kelemen Hunor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Profesorul Distrat

   1. Pentru ca as fi un presedinte bun, pentru ca avem solutii concrete pentru toti cetatenii Romaniei si pentru ca am incheiat perioada de tranzitie politica care dureaza de 20 de ani.
   2. Vom avea oferta valabila pentru toti cetatenii Romaniei indiferent daca locuiesc in Moldova, in Transilvania in Olteania sau in Dobrogea si vom avea mesaje segmentate pentru maghiarii din Romania, mesaje care vor viza pastrarea identitatii nationale. Problemele social-economice afecteaza in aceiasi masura majoritatea si minoritatea, desi solutiile trebuie sa fie comune.
   3. De mult am depasit starea de formatiune de interes regional si am demonstrat acest lucru prin ministrii trimisi in guvern, care nu au facut nici o deosebire in privinta regiunilor, in privinta romanilor si maghiarilor cand au avut de luat decizii cu caracter general. Filialele locale din Iasi si Suceava, prin dialog cu partidele romanesti, au contribuit la formarea politicilor publice locale si, daca nu sunt vizibili in fiecare zi si nu se implica in fiecare scandal local, nu inseamna ca nu au nimic de spus.
 • respect...pentru toata lumea? (Luni, 29 iunie 2009, 12:44)

  itic strul [anonim]

  Presupunand ca ar exista o minoritate mahomedana semnificativa intr-un oras majoritar maghiar din Transilvania, ati fi de acord cu constructia unei moschei si cu cantecul muezinului in “cartierul mahomedan”, ca expresie a identitatii minoritatii mahomedane?
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:31)

   Kelemen Hunor [hotnews.ro] i-a raspuns lui itic strul

   Da, as fi de acord. Cred ca diversitatea inseamna bogatie.
 • cum caracterizati urmatoarele afirmatii (Luni, 29 iunie 2009, 13:16)

  dracu [anonim]

  Caracterizati urmatoarele afirmatii ale unor politicieni ROMANI de etnie maghiara ca fiind respectuoase fata de majoritari sau nu?

  * „Noi, pe baza principiului drepturilor colective, dorim sa institutionalizam, sa legiferam acele drepturi la care au dreptul toate comunitatile minoritare, mai ales noi, care am pierdut tara"

  * "Se pare deci ca exista un program guvernamental secret care ar popula teritoriile locuite de maghiari, in primul rand Secuimea, cu moldoveni care detin cetatenia romana"

  * „eu nu ii reprezint pe cetatenii romani in Parlamentul European, ci pe maghiari.”

  * ” În Odorheiu Secuiesc nu sunt greco-catolici. Construirea noii mănăstiri de la Cherehát la marginea oraşului are o clară tentă de schimbare a procentului etnic. Măicuţele, personalul susţinător, şi cei peste 100 de copii etnici români aduşi din Moldova sunt meniţi ca în timp să accentueze prezenţa românilor în oraş. Copii vor creşte, vor face familii. „
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:22)

   Kelemen Hunor [hotnews.ro] i-a raspuns lui dracu

   * Principiul drepturilor colective exista in dreptul international si in dreptul multor state si eu cred ca despre aceste lucruri trebuie sa vorbim sincer si deschis. Daca reusim sa facem acest lucru, indiferent ca vom ajunge sau nu la o concluzie comuna, inseamna ca ne respectam unul pe celalat si parerile pot fi diferite, dar principiul dialogului trebuie sa primeze.
   * Exista si documente oficiale trimise de catre Ministerul Administratiei si Internelor la Consiliul Judetean Covasna prin care un cetatean moldovean face trimitere la acest program guvernamental si cere ajutor de a se muta in judetul Covasna in cadrul acestui program. Trebuie sa va spun ca oficialii guvernamentali au infirmat existenta acestui program si eu sper ca a fost doar o neintelegere sau o diversiune si nu este o realitate.
   * Nu stiu despre cine e vorba, afirmatia cui o reproduceti, dar eu sunt de parere ca orice deputat sau senator in primul rand ii reprezinta pe alegatorii lui dupa care reprezinta tara. El raspunde in fata alegatorilor si, din acest punct de vedere, trebuie interpretata o astfel de declaratie.
   * Afirmatia este corecta. Cand au inceput construirea manastirii de la Cserehat nu exista nici o solicitare din partea credinciosilor greco-catolici din Odorheiu Secuiesc. Tovarasul Ceausescu folosea astfel de metode pentru a schimba raportul etnic in zonele locuite de maghiari. Nu cred ca este un model care trebuie urmarit.
 • 2-3 intrebari (Luni, 29 iunie 2009, 13:21)

  sadwank [anonim]

  1/ De ce candidati daca stiti sigur ca nu veti fi presedintele Romaniei? Nu e pierdere de timp?

  2/ Eu, daca nu sint etnic maghiar, ma pot inscrie in UDMR? Si, daca da, sedintele de partid se vor tine si in limba romana, sau pot sa vin cu un translator?
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:13)

   Kelemen Hunor [hotnews.ro] i-a raspuns lui sadwank

   1. Mesajul nostru va fi important si nu cred ca vom pierde timpul din moment ce vom oferi solutii alternative la toate problemele societatii romanesti. Momentan sunt convins ca e greu sa ajungi in turul 2 ca maghiar, dar sunt la fel de convins ca prejudecatile incet-incet vor disparea.
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:14)

   Kelemen Hunor [hotnews.ro] i-a raspuns lui sadwank

   Sigur ca puteti sa va inscrieti in UDMR. Doar trebuie sa fiti de acord cu programul politic al UDMR-ului si in ceea ce priveste participarea dvs la sedintele formatiunii politice va fi posibila si ne vom intelege in limba romana asa cum sugerati si dvs, fara translator.
 • De ce nu faceti ca si in alte state din UE? (Luni, 29 iunie 2009, 13:39)

  micra [anonim]

  Domnule Kelemne Hunor!
  Ce credeti care sunt motivele ca romanii nu cunosc exemple din UE unde exista autonomii si unde limba minoritatilor este a doua limba oficiala??
  Nu ar trebui sa porniti o campanie de mediatizare in acest sens ca cetatenii romani sa cunoasca exemplele de mai jos??
  - limba suedeza in Finlanda
  - autonomiile din Spania si statutul pe care o are limba basca si cea catalana in Spania
  - statutul limbii germane din Belgia sau Regiunea Autonoma Tirolul de Sud din Italia!
  - Bank of america sau alte societatii din State folosesc limba spaniola cu clientii (se poate da un telefon la ei)
  Poate asa ar fi si ei mai toleranti la idei din astea si nu s-ar referi la placutele bilingve ca fiind tampenii...
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:12)

   Kelemen Hunor [hotnews.ro] i-a raspuns lui micra

   Multumesc pentru aceste intrebari. Poate si noi am neglijat mediatizarea modelelor europene de autonomie si va promit ca vom incerca o campanie de mediatizare asa cum sugerati si dvs si sper ca si altii vor fi receptivi la aceasta campanie.
 • ?? (Luni, 29 iunie 2009, 14:10)

  Andrei [anonim]

  Buna ziua

  am si eu o intrebare
  cum este posibil ca intr-o tara suverana un presedinte de minoritate (pe care tara respectiva o accespta) sa spuna de ziua nationala a respectivei tari ca nu sunt de acord cu aceea zi.

  de ce in Ungaria, romanii de acolo nu au aceleasi drepturi pe care le au ungurii din romania?

  de ce ungurii din romania doresc sa aibe mai multe drepturi decat chiar restul cetatenilor romani, de ce doresc sa aibe mai multe drepturi decat au oricare alte minoritati in oricare alta tara europana?

  multumesc
  Andrei
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:10)

   Kelemen Hunor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Daca va referiti la mine, in cazul in care as ajunge presedinte, pot sa va spun ca eu personal respect ziua nationala, cum si colegii mei respecta sarbatorile nationale, simbolurile nationale si consider ca este un lucru firesc.

   Exista o diferenta semnificativa: romanii din Ungaria nu au reprezentare politica in Parlament. Noi de fiecare data am sustinut initiativa romanilor din Ungaria si vom sustine in continuare si sunt convins ca Parlamentul republicii ungare va intelege aceasta necesitate si va schimba Constitutia ca sa-si permita intrarea reprezentantilor comuniatii romanesti in Parlament.

   Nu doresc mai multe drepturi si trebuie sa facem o nuantare: doresc drepturi si sanse egale in ceea ce priveste chestiunile legate de identitatea nationala.
 • Eu sunt roman. (Luni, 29 iunie 2009, 14:18)

  ghin [anonim]

  Nu am auzit de dvs pana acum, curiozitatea m-a facut sa caut pe google numele dvs , sa aflu mai multe. Am gasit site-ul dvs si m-au impresionat sincer cele citite, mai ales faptul ca sunteti destul de tanar si ati infaptuit atatea.
  Ce nu m-a impresionat a fost ca eu nu pot citi decat o pagina din site, singura care este tradusa si in romana. De ce? Pentru ca eu sunt "doar" roman?
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:07)

   Kelemen Hunor [hotnews.ro] i-a raspuns lui ghin

   La inceput am tradus doar o mica parte din continutul site-ului si am intentia ca, in viitorul apropiat, tot continutul sa apara si in limba romana. Interesul meu este sa comunic cu toti vizitatorii indiferent de nationalitate.
 • Doctrina politica (Luni, 29 iunie 2009, 15:20)

  Margicu [anonim]

  Politica se bazeaza in primul rand pe ideologie si pe valori, unele comune, unele diferite de la un curent la altul. Nu este reductor pentru un cetatean roman de etnie maghiara sa voteze pe criterii etnice indiferent daca e sarac sau bogat, social-democrat sau liberal, ecologist sau conservator? Nu sunt naiv, inteleg care este miza pastrarii identitatii unei comunitati. Pe de alta parte dincolo de problema identitatii si cetatenii maghiari au viziuni diferite asupra a ceea ce inseamna piata libera, protectie sociala etc. Cum pot ei sa se regaseasca, toti la un loc, in platforma UDMR?
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:06)

   Kelemen Hunor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Margicu

   In interiorul UDMR-ului avem platforme ideologice exact pentru a satisface aceste nevoi ideologice, dar trebuie sa ne intelegeti. Daca ne-am organiza in mai multe partide, nu am reusi sa avem o reprezentare in Parlamentul Romaniei. Nu am putea depasi pragul de 5%. Dezbaterile ideologice, in cazul nostru, se fac in interiorul Uniunii.
   • Asta am inteles (Luni, 29 iunie 2009, 16:29)

    Margicu [anonim] i-a raspuns lui Kelemen Hunor

    Si totusi repet intrebarea: nu este reductor pentru un cetatean roman de etnie maghiara sa voteze pe criterii etnice? Am sa fiu si mai clar: nu ar fi o solutie mai buna pentru maghiarii din romania constituirea in interiorul partidelor mari, nationale, de grupuri de etnici maghiari mai ales la nivelul judetelor cu populatie preponderent maghiarofona? Pentru ca pana la urma solutiile la probleme majore, macro-economice, sunt social-democrate sau liberale sau conservatoare, nu romanesti sau unguresti sau tataresti.
 • Regionalizare sau autonomie? (Luni, 29 iunie 2009, 15:45)

  Ionel [anonim]

  1. UDMR promoveaza in Parlamentul Romaniei un modificarea unui proiect de lege care vizeaza regionalizarea Romaniei in 16 regiuni de dezvoltare. Proiectul a fost retras din Senat din decembrie 2008 pana in iunie 2009. Intrebarea este de ce a fost retras respectivul proiect atata timp?

  2. Cu ce va ajuta modificarea respectivei legi comunitatea maghiara daca nu schimba cu nimic actuala impartire administrativa a tarii? (regiunile respective nu au nicio putere administrativa/financiara).
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:23)

   Kelemen Hunor. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionel

   Proiectul a fost depus din nou si va intra in dezbaterea Parlamentului in sesiunea viitoare. Regiunile de dezvoltare sunt ineficiente si facute fara nici o logica economica sau istorica in ceea ce priveste legaturile traditionale intre diferitele regiuni. De exemplu, in cadrul aceleiasi regiuni, judetul Vrancea concureaza cu judetul Constanta sau Covasna cu Brasovul, intr-o alta regiune. Si, de fiecare data, judetul cu o capacitate financiara mai buna va castiga proiectul. In consecinta, diferentele de dezvoltare vor fi din ce in ce mai mari.
 • Despre Tokes si referendum? (Luni, 29 iunie 2009, 16:02)

  micra [anonim]

  Domnule Kelemen Hunor!
  Doua intrebari la moda ar fi:

  1) De ce oare romanii il considera pe dl. Tokes nationalist care incalca legile tarii dar il voteaza pe Gigi si Vadim pentru PE? Ce faceti in acest sens, ca dl. Tokes sa fie privit cu ochi mai buni de catre romani, macar ca si Vadim?

  2) Nu ar fi corect sa se organizeze in zona secuimii un referendum oficial sa vedem daca oamenii aia vreau sau nu autonomie? Ca doar ei ar trebui sa decida despre propria soarta...
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 17:01)

   Kelemen Hunor [hotnews.ro] i-a raspuns lui micra

   Ar trebui sa-i intrebati pe romani de ce-l considera pe dl Tokes nationalist. Domnul Tokes trebuie sa faca ceva ca sa fie privit cu ochi mai buni, dar trebuie sa-i apreciati sinceritatea si modul direct de abordare a problemelor din partea lui. Nu trebuie sa fiti neaparat de acord cu parerile domnului Tokes.

   Da, ar fi corect sa se organizeze un referendum oficial. Problema este ca actuala lege nu permite un referendum local pe o astfel de chestiune. Consiliul national secuiesc a organizat un referendum neoficial si peste 90% au raspuns afirmativ la intrebarea daca vor autonomie.
 • Incepem (Luni, 29 iunie 2009, 16:03)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Domnul Kelemen Hunor este in redactia HotNews.ro. Incepem sa raspundem.
 • Minoritate vs Majoritate (Luni, 29 iunie 2009, 16:06)

  Alexandra [anonim]

  Se vorbeste tot mai des de dorinta de autonomie a comunitati maghiare din vestul si centru tarii. Se vorbeste de faptul ca maghiarii doresc respect din partea romanilor. Considera ei ca nu au respect atata timp cat au acelasi drepturi ca si noi iar drepturile de limba si educatie le sunt respectate( ma refer aici la scolile in limba maghiara si la folosirea limbii maghiare in unele institutii publice)? Intrebarea mea este: ei cand ne vor respecta pe noi? traiesc in Romania, le sunt respectate drepturile dar ei de ce nu ne respecta pe noi? de ce la nici o manifestare dedicate zilei nationale a Romaniei sau a drapelului sau la orice manifestare ROMANEASCA nu iau parte reprezentatii UDMR? Este o adevarata lipsa de respect pt tara in care locuiti si pentru populatia majoritata. Cum puteti crede ca veti ajunge presedinte intr o tara pe care nu o respectati, intr o tara careia nu ii respectati populatia, traditia si istoria? :) Asa ceva nu este posibil.
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:29)

   Kelemen Hunor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandra

   Stimata doamna Alexandra, politicienii maghiari participa si vor participa la manifestarile dedicate zilei nationale asa cum si politicienii romani de la o vreme incoace participa la manifestarile organizate de comunitatea maghiara cu ocazia zilei de 15 martie. Si nu va spun acest lucru cu ironie, am multe exemple din Harghita, Covasna, Mures, Cluj etc. Ma bucur ca dupa 20 de ani aceste lucruri devin din ce in ce mai obisnuite. Trebuie sa stiti ca respectam traditia si istoria romanilor, simbolurile nationale si asteptam reciprocitate. Avem o soarta comuna si acest lucru trebuie repetat de fiecare data. Nu putem sa ne separam.
 • Antonescu (Luni, 29 iunie 2009, 16:12)

  Béla [anonim]

  De ce nu a sustinut UDMR pe Crin Antonescu ca si o solidaritate a opozitiei in jurul singurui candidat din opozitie care are sanse reale de a intra in turul doi?
  Se stie bine ca candidatul liberalilor este foarte popular printre maghiari.
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:25)

   Kelemen Hunor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Béla

   Nu sunt convins ca sustinerea lui Antonescu ar fi in ajutorul lui. Poate ca ar pierde mai mult pe partea cealalta si nu vrem sa-i facem rau nici domnului Crin Antonescu, nici celorlalti candidati. Da, este adevarat, domnul Antonescu este popular printre maghiari.
 • autonomia (Luni, 29 iunie 2009, 16:18)

  maria [anonim]

  Considerati ca aceasta autonomie a Tinutului secuiesc ar ajuta si romanii care traiesc in aceasta zona a tarii?Si daca da Cum?
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:24)

   Kelemen Hunor [hotnews.ro] i-a raspuns lui maria

   Raspunsul este da. Sunt convins ca orice decizie care se ia aproape de contribuabil va fi o decizie mult mai chibzuita si mult mai apropiata de necesitatile cetateanului. Aici nu mai conteaza daca esti roman sau maghiar.
 • cui se adreseaza UDMR?? (Luni, 29 iunie 2009, 16:22)

  selimRO [anonim]

  La ultimele alegeri parlamentare eram dispus sa votez cu UDMR, sunt de etnie roman, si locuiesc in Oradea.
  Sunt de acord cu una din principalele revendicari ale partidului dvs, adica autonomia regionala ca mijloc de modernizare a statului roman, fiecare zona(regiune) sa se administreze economic si politic dupa obiceiurile locale.
  Problema a aparut in momentul in care, in oras, nici un panou electoral nu era scris in limba romana, astfel am ramas cu impresia ca partidul din care faceti parte refuza sa reprezinte interesele mele ca cetatean roman, daca nu sunt de etnie maghiara. Nu ar fi oare o abordare mai practica sa incercati sa includeti in platforma politica a partidului un mesaj cu referire la descentralizare pentru toti cetatenii acestei tari, nu doar pentru 2 judete?? Va multumesc anticipat pentru raspuns si va urez succes la urmatoarele alegeri.
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:51)

   Kelemen Hunor [hotnews.ro] i-a raspuns lui selimRO

   Aveti dreptate, daca nu am fost foarte clari si nu am fost foarte bine intelesi este doar din cauza noastra. Cand noi vorbim de descentralizare, cand noi vorbim de autonomie vorbim despre toate judetele tarii, vorbim despre toate comunitatile locale si ne gandim la toti cetatenii Romaniei. Intr-adevar, in campaniile electorale gresim si noi, si nu de fiecare data reusim sa adresam mesaje convingatoare catre romanii din Oradea sau din alte localitati. Asta nu inseamna ca asa va fi si in viitor.
 • vreau in UDMR (Luni, 29 iunie 2009, 16:22)

  iul [anonim]

  Eu si inca 10,000 de romani verzi dorim sa intram in UDMR, iar eu (roman 100%) doresc sa candidez pt presedintia UDMR. Este posibil conform statutului UDMR ? Multumesc.
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:49)

   Kelemen Hunor [hotnews.ro] i-a raspuns lui iul

   Da, va asteptam. Aderati la programul vostru, semnati adeziunea si veti avea posibilitatea de a candida la presedintia UDMR. Si sa stiti ca nici cotizatia nu e foarte mare.
 • Raspunsuri foarte slabe, d-le Kelemen... (Luni, 29 iunie 2009, 16:38)

  Cititorul Dezamagit [anonim]

  De ce nu raspundeti intrebarilor dificile? De ce le ignorati?

  Un politician care doreste sa fie Presedinte trebuie sa aiba curajul si sa isi asume responsabilitatea sa o faca si sa spuna lucrurilor pe nume, cand e nevoie!

  De ce nu raspundeti cu bunacredinta? Nu zic ca nu sunteti tanar, dar multe dintre raspunsurile pe care le-ati dat denota o gandire invechita si falimentara....

  In consecinta, in postura de politician serios nu va pot respecta/lua in serios, si nu am cum sa va votez.
  • raspuns (Luni, 29 iunie 2009, 16:47)

   Kelemen Hunor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cititorul Dezamagit

   Poate vi se par raspunsurile slabe dar sunt sincere si nu am ignorat intrebarile, eventual nu am avut timp sa le raspund la toate intrebarile puse. Nu trebuie sa-mi puneti la indoiala buna credinta dupa cateva raspunsuri care s-ar putea sa nu fie pe placul dvs, dar din punctul meu de vedere sunt raspunsuri sincere si consecvente. Poate pana la alegerile prezidentiale reusesc sa va conving sa ma votati.
 • multumesc (Luni, 29 iunie 2009, 17:02)

  Kelemen Hunor [hotnews.ro]

  pentru intrebari si sper ca voi avea posibilitatea sa continuam dialogul.
 • limba romana (Luni, 29 iunie 2009, 17:08)

  maria [anonim]

  Cum va explicati ca majoritatea romanilor de etnie maghiara din judetele Harghita si Covasna nu cunosc lb. romana?Avand in vederea ca spre exemplu, in jud. Mures nu exista aceasta problema.
  • Re (Luni, 29 iunie 2009, 17:39)

   No offense [anonim] i-a raspuns lui maria

   Eu cred ca stiu raspunsul. Vezi statisticile cati maghiari respectiv romani au fot acum 50 ani in Mures si vezi acum.
 • a evitat raspunsurile (Luni, 29 iunie 2009, 17:44)

  sorin [anonim]

  Dl kelemen este un politician abil. A evitat raspunsurile la intrebarile deranjante. Spune ca respecta sarbatorile nationale dar niciodata un reprezentant UDMR nu a participat la manifestarile dedicate zilei nationale, sau zilelor nationale (Drapel, Imn) de la Miercurea Ciuc. A venit seful statului si primarul nu a avut bunul simt, respectul sa-l intampine. Nu a fost sincer dl Kelemen, de aceea nu va avea votul meu.
  • au fost reprezentanti UDMR care au participat (Luni, 29 iunie 2009, 18:23)

   Rollo Tomasi [anonim] i-a raspuns lui sorin

   Au participat presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor si vicepresedintele CJ Harghita Sofalvi Laszlo
   http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5863011-video-traian-basescu-politicienii-maghiari-gresesc-cand-nu-respecta-sarbatorile-nationale-ale-romaniei.htm
 • Revendicarea Transilvaniei de catre ungaria? (Luni, 29 iunie 2009, 18:00)

  ionel [anonim]

  Merg la aeroport (Luton, UK). Intru la un magazin(WHSmith) si dau peste un ghid turistic al Ungariei. Acest ghid turistic are ai o sectiune de istorie. Ce sa vezi acolo, mai mare uimirea - autorii sustin nici mai mult nici mai putin ca e o mare nedreptate ca Transilvania e a romanilor si ca ar trebui sa fie teritoriu unguresc si ca a fost o mare nedreptate cand acest teritoriu a fost luat de romani.
  Nimic despre asuprirea romanilor de acolo, nimic despre Horia, Closca, Crisan si alti anonimi schingiuiti de imprialistii austro-ungari, pentru ca au avut curajul de a-si manifesta identitatea nationala in tara LOR (cred ca acestia se intorc in mormant vazand ce se intampla acum).
  Domnilor, umblati cu cioara vopsita, daca ma intelegeti. Orice pretentii veti emite, vor fi privite cu suspiciune, atata timp cat se stie ca exista asemenea propagande iredentiste! Dialogul de care vorbiti nu e altceva decat o cale de a mai inainta un pic in scopurile dvs marsave.
 • multumim (Luni, 29 iunie 2009, 18:03)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  pentru intrebari, multumim domnului Kelemen Hunor pentru raspunsuri. Pentru Sorin si alti cititori: intrebarile au fost preluate in Discutia de Luni, care va fi difuzata incepand cu orele 19.00 la RFI. Va astept acolo, am incercat sa aflam mai multe pornind de la intrebarile voastre.

  Toate cele bune,
  dt
 • pt Rollo Tomasi (Luni, 29 iunie 2009, 20:46)

  sorin [anonim]

  Tamas Sandor a dat dezmintire ca a participat la manifestari, in urma articolului aparut in hotnews si preluat din mediafax. Atat de grav ar fi fost sa participe la aceasta manifestare incat a simtit nevoia sa dea dezmintire...Sofalvi a fost acolo in calitate de vicepresedinte al Consiliului Judetean Harghita, de ales al judetului...Eu vorbesc de conducerea locala sau judeteana a UDMR, de membri marcanti ai acestei formatiuni care NICIODATA nu participa la aceste manifestari...si crede-ma, stiu ce spun.
  • Unde e stirea privind dezminitrea ? (Luni, 29 iunie 2009, 23:33)

   Rollo Tomasi [anonim] i-a raspuns lui sorin

   Eu am inserat linkul privind prezenta, tu n-ai inserat linkul privind dezmintirea.
  • pt. Sorin (Miercuri, 1 iulie 2009, 16:58)

   poppins [anonim] i-a raspuns lui sorin

   Stimate domn, cred ca definitia dvs. de respect nu este si definitia altora. Ca cetatean al acestei tari, maghiar fiind, va spun: marea majoritatea a maghiarilor (nu numai politicieni) respecta sarbatorile nationale si simbolurile nationale ale tarii. Nu o sa-i vedeti indemnand la arderea, scuiparea tricolorului, nu o sa-i auziti injurand simbolurile. Dar o sa- auziti spunand ca, desi respecta faptul ca 1 decembrie este ziua nationala a Romaniei, pentru ei nu este o zi de sarbatoare - si nu pentru ca este ziua nationala a Romaniei, ci pentru ceea ce inseamna aceasta zi pentru o comunitatea de peste 1 milion si jumatate de oameni: pierderea propriei tari, inceputul unei perioade de umilinta, de tragedii personale si colective. Daca noi putem intelege ca pentru romani inseamna, dimpotriva, regasirea unei unitati nationale, o zi de bucurie, cred ca si dvs. ar trebui sa intelegeti optica noastra. Din punctul meu de vedere tocmai insistenta cu care ni se solicita sa ne bucuram de aceasta zi este semnul lipsei de respect. Istoria, din pacate, ne-a pus foarte des in situatia de a sta de cele doua parti ale baricadei si in consecinta ceea ce este victorie pentru unii este o infrangere pentru altii - si vice versa. Nu cred ca este asa de greu de inteles. Ganditi-va cum s-ar simti de exemplu romanii din Ungaria daca ziua nationala a Ungariei ar deveni 30 august, in comemorarea zilei de 30 august 1940 (dictatul de la Viena)? Cum credeti ca ar trebui sa-si manifeste romanii din Ungaria respectul fata de aceasta zi nationala? Ce credeti ca ar trebui sa contina telegrama de felicitari, trimisa, conform uzantelor diplomatice, de presedintele Romaniei presedintelui Ungariei, in aceasta situatie?
 • Observatie (Marţi, 30 iunie 2009, 2:25)

  F. [anonim]

  E interesant cum nimeni nu a intrebat despre votul dat in parlament de UDMR in cazul lui Nastase. Credeam ca justitia e un lucru important, indiferent ce limba vorbesti ..
  • ascultati emisiunea (Marţi, 30 iunie 2009, 9:07)

   Dan.Tapalaga [hotnews.ro] i-a raspuns lui F.

   Acolo gasiti intrebari pe tema asta, plus cateva explicatii discutabile din partea d-lui Hunor. De precizat ca inregistrarea are loc dupa discutia on-line, unde incercam sa aprofundam unele teme lansate de cititori si sa aducem in discutie altele noi.
 • placute bilingve (Marţi, 30 iunie 2009, 8:36)

  Cristian [anonim]

  Placutele bilingve sunt o mare tampenie! De ce in Germania nu sunt placute bilingve pe care sa scrie in turca? De ce in Franta nu sunt placute bilingve pe care sa scrie in africana sau marocana? De ce in SUA nu sunt placute bilingve pe care sa scrie in araba, italiana, chineza? De ce in Romania? Ca suntem noi mai fraieri?
  • De ce (Marţi, 30 iunie 2009, 14:16)

   Rollo Tomasi [anonim] i-a raspuns lui Cristian

   De ce sunt placute bilingve in Catalonia, Tara Bascilor, Tirolul de Sud, Corsica, Valea Aostei din Italia,Cantoanele estice din Belgia (lb germana),
   Gagauzia din Rep. Moldova, Insula Guernsey, Insula Man, Insula Jersey (toate din Marea Britanie) ?
   De ce sunt placute bilingve in China Town, New York ? Atitudinea germanilor si a francezilor fata de turci respectiv marocani, atitudine cu care eu nu sunt de acord, se explica probabil prin aceea ca acestia sunt imigranti economici recenti.
 • Implicare (Miercuri, 1 iulie 2009, 10:07)

  Mara [anonim]

  In calitatea mea de cetatean roman de etnie maghiara, as dori sa adresez o intrebare d-lui Kelemen Hunor, si anume:
  Avand in vedere faptul ca UDMR este partidul care dupa anul 1990, a fost cea mai lunga perioada la guvernare, direct sau indirect, cum se poate ca Harghita -Covasna sa fie zona cea mai ramasa in urma din toate punctele de vedere: dezvoltare, infrastructura, economie, somaj, etc.? Mai este putin si oamenii mor de foame in Covasna si in Harghita. Cum se explica acest lucru, d-le Kelemen Hunor?
  Asta ca sa nu mai amintim ca padurile sunt pe cale de disparitie?!
  Va multumesc, desi sunt sigura ca nu voi primi nici un raspuns.
  • raspuns (Miercuri, 1 iulie 2009, 16:20)

   Kelemen Hunor. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mara

   Stimată Doamnă Mara!
   Dezvoltarea din judeţele Harghita şi Covasna într-adevăr nu are ritmul pe care am dori-o, dar sunt multe judeţe şi mai sărace. Aici nu pot fi de acord cu dumneavoastră precum că cele două judeţe ar fi „cele mai rămase în urmă”. Situaţia s-a ameliorat cât timp am fost la guvernare, dar nu se poate recupera în patru ani ce nu s-a făcut în 80. Pe deasupra şi actualul Guvern are „grijă” ca lucrurile să stagneze. Vedeţi doar ultima Hotărâre de Guvern în acest sens prin care nu s-a alocat din Fondul de Rezervă Bugetară niciun ban ca proiectele începute să continue în localităţile din Covasna şi Harghita. Şi asta este realmente dezolant şi jignitor din moment ce contribuabilii au plătit din buzunarul lor ca localităţile respective să se dezvolte, şi ei plătesc aceleaşi impozite. Eu am avut şi o intervenţie în Camera Deputaţilor pe această problemă.
 • Integrare europeana sau separatism regional? (Joi, 2 iulie 2009, 12:23)

  Raoul Medrea [anonim]

  Stimate domnule Kelemen Hunor,

  As dori sa-mi spuneti cum vedeti autonomia maghiara in contextul in care intreaga Europa tinde spre integrare si spre daramarea barierelor de orice fel (etnie, religie, ideologie etc.).
  De asemenea, incercand sa anticipez raspunsul dvs. va atrag atentia asupra faptului ca politica regionala a Uniunii Europeene exclude factorul etnic.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri