Retragerea militarilor romani din Irak, dupa sase ani de prezenta in teatrele de operatii din zona, va fi marcata printr-o festivitate pe data de 4 iunie, la care vor participa soldati romani si americani. Anuntul a fost facut de catre presedintele Traian Basescu in cadrul intalniri sale cu parlamentarii PDL, au declarat pentru Hotnews.ro surse din partid. Militarii romani din Irak si tehnica militara vor fi repatriate pana pe 31 iulie, asa cum este prevazut intr-un memorandum semnat de statul roman si statul Irakian. Romania este prezenta cu trupe in Irak din anul 2003 iar in prezent sunt detasati 368 de militari care desfasoara activitati de sprijin umanitar si instruire a fortelor armate irakiene.

Potrivit unor surse din PDL, presedintele Traian Basescu a anuntat luni la intalnirea cu parlamentarii partidului ca pe data de 4 iunie va avea loc festivitatea de incheiere a misiunii si ca procesul de retragere se va incheia la sfarsitul lunii iulie. Presedintele a facut anuntul in cadrul intalniri cu parlamentarii PDL de luni 25 mai.

Reatragerea trupelor romanesti din Irak a fost stabilita inca de la inceputul anului. Festivitatea din 4 iunie va marca simbolic aceasta retragere. Romania a semnat in ianuarie 2009 un Memorandum de intelegere cu Irakul, care reglementeaza activitatile si statutul militarilor romani prezenti in Irak. Memorandumul, retificat de Guvernul Romaniei prin Ordonanta de Urgenta, prevede ca 350 de militari romani continue activitatea pe teritoriul Irakului pana pe 31 iulie. Potrivit memorandumului pana la 31 iulie militarii romani din Irak vor fi repatriati odata cu tehnica militara dizlocata in zona.

Potrivit aceluiasi memorandum, militarii romani ramasi in Irak pana la 31 iulie asigura sprijin umanitar si medical in regiunile Tallil si Bagdad si vor desfasura activitati de instruire si consiliere pentru membrii Fortelor de Securitate Irakiene. Potrivit televiziunii publice autovehicule, blindate si zeci de tone de echipament militar au fost trimise in Kuweit de unde vor fi aduse in tara cu ajutorul feribotului Albatros.

Romania a trimis primele trupe in Irak in anul 2003. Retragerea definitiva a militarilor romani din Irak a inceput inca din februarie, cand au fost repatriati 150 de soldati. Potrivit MApN in acest moment in Irak sunt dizlocati 368 de militari. Cea mai numeroasa prezenta militara romana este in Afganistan unde sunt detasati 964 de militari. In aprilie, Traian Basescu a anuntat ca Romania va suplimenta trupele din Afganistan cu 140-150 de soldati.