Conducerea Senatului a decis, marti, ca deplasarile in strainate si decontarea acestora sa fie limitate. Mai exact, Biroul Permanent a hotarat, pe fondul unui buget restrans, sa deconteze cel mult o calatorie pe luna pentru senatorii din diaspora.

Propunerea a apartinut presedintelui Senatului Mircea Geoana si a fost validata de catre conducerea Camerei Superioare.

Si presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a incercat sa propuna masura similara in sedinta Biroului Permanent, fapt care a starnit proteste vehemente in randul deputatilor PSD si PD-L. Cezar Preda a catalogat propunerea drept una "halucinanta" iar Adrian Nastase il acuza pe Geoana ca la Senat incearca "sa introduca un anumit tip de cenzura".

Biroul Permanent al Senatului a decis ca pentru deplasarile in Europa, Orientul apropiat si Africa de nord decontarea cheltuielilor sa se faca doar pentru o calatorie pe luna, iar pentru cele in America, Oceania, Australia si Asia sa se deconteze cate o calatorie pe sesiune.

"S-a stabilit ca se vor deconta cheltuielile pentru deplasari. A fost impartit colegiul respectiv in doua zone in raport cu distanta ce le desparte de Romania. De asemenea, in vacanta parlamentara de iarna, o deplasare in cadrul zilelor aprobate de Biroul Permanent pentru colegiul electoral si o deplasare in vacanta parlamentara de vara", a declarat chestorul Biroului Permanent al Senatului, Ioan Chelaru.

Propunerea a venit de la presedintele Senatului, Mircea Geoana, si a fost insusita si aprobata de catre Biroul Permanent al Senatului.

Presedintele Camerei Deputatilor a incercat sa propuna in Biroul Permanent solutia adoptata de catre senatori. Conform stenogramei Biroului Permanent, Anastase le-a sugerat deputatilor ca deplasarile in strainatate sa fie avizate de catre comisia de politica externa, fapt care a stranit imediat protestul deputatilor PSD si PD-L.

Roberta Anastas

  • V-as solicita doar sa facem un import de bune practici de la Senat, atata tot. Domnul Mircea Geoana a facut aceasta propunere si, cu experienta dumnealui in domeniul diplomatiei, eu am apreciat aceasta propunere si de aceea v-o si propun, pentru ca inseamna o coerenta a politicii noastre legata de diplomatie parlamentara; pentru ca oamenii acestia, pana la urma, cand participa la o actiune trebuie sa urmareasca si niste obiective, sa aiba si niste mesaje cu care merg. Nu vad ce ne-ar impiedica. Pana la urma, noi folosim avizul unor comisii in diverse situatii; acest aviz al Comisiei de politica externa nu inseamna decat un aviz al comisiei de specialitate, care poate sa dea o coerenta in planul activitatii noastre externe.

Deputatul PSD Adrian Nastase si democrat-liberalul Cezar Preda au intervenit imediat acuzandu-l pe Geoana ca incearca sa introduca cenzura la Senat prin aceasta propunere "halucinanta".

Adrian Nastase

  • Domnul Mircea Geoana a fost presedintele Comisiei de politica externa si, in virtutea acestei experiente, sigur ca priveste lucrurile intr-un anumit fel. Acum, ca presedinte al Senatului, probabil ca incearca sa introduca un anumit tip de cenzura pentru unele dintre actiuni

Cezar Preda:

  • Ceea ce a facut domnul Mircea Geoana la Senat nu are nicio legatura nici cu eficienta, nici cu ceea ce trebuie sa faca. Eu am considerat-o din start o propunere de-a dreptul halucinanta, ca o comisie de politica externa sa spuna ce trebuie sa faca parlamentarii din celelalte comisii, daca se duc sau nu. Biroul permanent al Camerei Deputatilor are cele doua atributii necesare a da verdictul de oportunitate, care se refera in primul rand la chestiuni financiare, pentru ca este o chestiune administrativa si, doi, relationala, cu cine relationeaza Parlamentul. Ce treaba are Comisia de politica externa sa gireze! Pe cuvant, este o greseala! Bunele practici ale domnului Mircea Geoana am sa le imbratisez intotdeauna, dar cred ca o sa astept mult timp pana o sa vad o asemenea practica.

Si deputatul UDMR Marton Arpad si-a exprimat protestul fata de "practicile de la Senat".

  • "Nu o sa fiu atat de elegant ca si colegii mei. Domnul Geoana, de cat timp este presedinte la Senat, a incercat sa introduca niste practici care sunt total dincolo de orice reguli ale parlamentarismului, mergand pana acolo incat trebuie sa depui inainte in scris o declaratie politica pentru a fi inregistrat la luare de cuvant. Deci, acest tip de cenzura nu cred ca este o buna practica".