Deputatul PNL Horea Uioreanu a declarat pentru HotNews.ro ca va multiplica si va trimite in posta toate amendamentele liberalilor respinse in Parlament, astfel incat cetatenii sa vada cat de nesemnificative sunt problemele lor pentru parlamentarii PSD si PD-L. Nici parlamentarii Coalitiei nu s-au lasat mai prejos si tin cu orice pret sa se razbune pe fosta guvernare Tariceanu. Din cele 7.000 de amendamente la proiectul de buget, peste 3.000 au fost depuse de PNL.

Reprezentantii PNL au depus la bugetul de stat peste 3.000 de amendamente. Reabilitarea drumurilor comunale si judetene, alimentarea cu apa la sate, reparatii la scoli si dispensare sunt doar cateva din proiectele respinse pe banda rulanta de catre parlamentarii PD-L si PSD.

Desi stiau ca nu vor primi un leu de la Guvern, liberalii s-au folosit de procedura parlamentara si au citit sute de amendamente in plen pentru a boicota si prelungi adoptarea bugetului de stat.

Deputatul PNL de Ialomita, Cristina Pocora, a declarat ca a facut 74 de amendamente pentru problemele din tot judetul, in speranta ca macar unul din ele va trece. De altfel, liberalii au depus amendamente chiar si in cazul unor proiecte derulate in zonele conduse de primari PSD si PD-L, pentru a demonstra alegatorilor din zona ca cele doua partide nu tin cont de problemele lor: "Am depus zeci de amendamente si nici unul nu a trecut. Am avut pana si in comune si orase in care eu nu am candidat dar am vrut sa ajut oamenii de acolo. De exemplu, in circumscriptia Tandareni sunt sase primari PSD, patru PNL si unul PD-L. Pentru Tandareni am facut un amendament in care solicitam bani pentru groapa ecologica in speranta ca daca sunt primari de la Coalitie va fi acceptat. Nu s-a intamplat acest lucru."

Actiunea cutia postala

Deputatul de Cluj, Horea Uioreanu sustine ca a avut o suta de amendamente pe dezvoltare regionala si a cerut plenului sa fie admise "macar cateva amendamente". In caz contrar, Uioreanu a cerut reprezentantilor Coalitiei sa se anunte public respingerea tuturor amendamentelor. Deputatul PNL a declarat pentru HotNews.ro ca va instiinta alegatorii de dezinteresul fata de problemele sociale aratat de PSD si PD-L.

"Toate amendamentele respinse le vom pune in cutia postala a alegatorilor din circumscriptiile noastre cu specificarea ca au fost respinse de catre parlamentarii PSD si PD-L. Totodata, aceleasi amendamente le vom afisa pe zone in locurile publice ca sa vada lumea ce se face in Parlament ", a declarat Uioreanu.

Pe de alta parte, parlamentarii PSD si PD-L au primit bani pentru circumscriptiile proprii de la Guvern. Amendamentele PSD si PD-L au fost acceptate la comisiile de specialitate. In semn de razbunare fata de fostul guvern Tariceanu 2, reprezentantii Coalitiei au respins la sange toate amendamentele liberalilor.

Liberalii cer bani de la Administratia Prezidentiala

Ca un exemplu in acest sens, schimbul de replici intre liberali si presedintele de sedinta democrat-liberalul Ioan Oltean.

"In speranta ca va impresioneaza soarta satenilor din Luncanu de sus, judetul Hunedoara, va solicit sa adoptati amendamentul care propune construirea drumului care face legatura intre satele din zona. Sursa de finantare este bugetul Administratiei Prezidentiale" a peiorat de la tribuna plenului deputatul PNL, Radu Tampau.

Amendamentul a fost respins ca toate celelate cu 180 de voturi impotriva si doar 80 de voturi in favoarea sa. Colegul de partid, Dan Radu Rusanu intr-un schimb de replici cu presedintele de sedinta, democrat-liberalul Ioan Oltean l-a intrebat: "Se reia votul asupra amendamentului?"

"La anu'!"- a fost raspunsul prompt al lui Oltean.

"E randul nostru sa-i jucam pe ei"

"Pe vremea cand ei isi directionau sume imense la judete, noi eram tinuti cu plama intinsa. Acum vin si se plang public ca nu primesc nici un ban, este o ipocrizie din partea lor. Cand erau la guvernare nu se mai plangeau de nimic, e randul nostru acum sa-i jucam pe ei. In plus amendamentele le-au facut asa ca sa se joace cu nervii nostrii si sa prelungeasca la nesfasit dezbaterile", a declarat un deputat PD-L.

"Este un razboi al nervilor. Liberalii incearca desi stiu ca nu le va fi acceptat nici un amendament. In opinia mea trebuia sa le accepte macar 10 -15 propuneri, sa le dea cativa banuti acolo sa nu se vada atat de tare ca este un buget politic", a declarat un senator PSD.

Oficial, democrat-liberalii arata cu degetul catre PNL ca boicoteaza si prelungesc dezbaterile la buget. Liderul de grup al deputatilor PD-L, Mircea Toader, a declarat ca programul de lucru al Parlamentului ar putea fi prelungit pana duminica.

"Toata ziua colegii liberali si-au sustinut amendamentele depuse fara sa existe o justificare a resurselor de finantare. Le-ar trebui trei bugete pentru a acorda toti banii ceruti. Noi, cei de la PD-L, speram sa avem totusi bugetul adoptat pana saptamana viitoare. Daca lucrurile nu decurg cum trebuie in continuare, anuntam ca lucram toata noaptea", a declarat Toader.