Cum a ajuns Nastase sa fie popular in Mizil? Ce are in comun cu mizilenii? Oamenii par sa stie deja: Nastase va fie ales, el a adus asfaltul si tot el a facut piata centrala. Imparte alimente si friptura la discoteca, organizeaza petreceri, cumpara legume din piata. Pana si dosarele la DNA par sa-l ajute in campanie.“Oricine ajunge in Parlament sau la Guvern fura. Da` pa` asta il stim deja. Si eu daca as fi Nastase as fura.” Filozofie de viata din Mizil. Pentru altii insa, alegerile conteaza mai putin. Supravieturiea, inainte de toate. Scot orice la vanzare: un faras de tabla sau un rinichi. Banul sa iasa.

Sambata dimineata, in centrul Mizilului, trei muncitori lucreaza sub un Nastase de 5 metri pe 3. Banerul domina scuarul proaspat pietruit la orasului. Prin piateta, zeci de mizileni misuna prin fata cabinetului de deputat deschis de Nastase. Un batran se revolta din senin: “De ce il mai pozezi? Nu vezi ca arunca banii pe poze mari, in loc sa dea la oameni. N-a facut numai rau, a furat. Acuma vrea sa fure si mai mult”.

Sus candidatul, Jos candidatul

Nastase si-a pus cateva poze imense in locurile cheie, n-a invadat orasul. In capatul scuarului de piatra se deschide piata de zarzavaturi. Acolo, pe cladiri, atarna afisele liberalilor. “E bine, e bine ca domnu` Nastase candideaza aici. E baiat citit. A facut multe pentru Mizil. Eu o sa il votez”, spune foarte sigur pe el Virgil Stanculescu, care vinde ardei.

Dupa o scurta discutie despre problemele in justitie ale fostului premier, vazatorul se razgandeste. “Asa sunt toti. Asta e problema la noi, ca toti se ajung si fura. Nici nu cred ca il mai votez”, spune la fel de convins. Vorbeste soptit, ca si cand ar dezvalui un mare secret: “Stii, Nastase a dat alimente la saraci si la oameni mai da cate o masa, mai face o petrecere. Asta-i smecheria”

Model de succes: Daca as fi Nastase si eu as fura

Vanzatorul de farase
Foto: Hotnews
La o alta masa, alti trei barbati isi asteapta musteriii. “Am rosii, ceapa, totul de la noi din gradina”, isi face reclama Aurel Marinescu, unul dintre barbati. Despre Nastase numai de bine.

“Pai nu stiti, acuma recent a pus asfaltul la intrarea in Mizil. Piata pietruita, tot el se zice ca a facut-o. Asfaltul prin oras. Cu fonduri SAPARD a facut centrale de bloc la oameni. A bagat gazul, a facut Drumul Vinului”, enumera constiincios barbatul. Cum trebuie sa fie un candidat? Aurel stie si raspunde scurt: sa fie corect si sa faca ceva pentru comunitate.



Dosare la DNA? Nici o problema. “Pai si Basescu nu are? Flota unde a disparut? Astea`s vrajeli politice”, spune vanzatorul. Explica de ce Nastase este model de succes in Mizil: “Stii cum e, oricine ajunge acolo in parlament sau la Guvern fura. Da` pa` asta deja il stim. Si eu daca as fi Nastase as fura. Cine nu ar fura?”.

Intr-un colt de piata, un batran cauta sa vanda un faras de tabla. Atat, un singur faras. Daca il intrebi unde este cartierul romilor, explica cu gesturi largi: “Pai suntem ca peste tot, mancati-as”. Mirosul banilor il invioreaza pe el si pe altii din jur. Au mancat de la Nastase: “Pai, pe cine sa aleg altcineva? A dat de mancare la oameni, la saraci ca mine. Cum sa nu il votez”.

“A vrut unul sa cumpere, dar numai cu 7000 de euro. Prea putin”

Coltul pietei se umple de romi. Printre ei, Marian Anghel, poreclit Timiras: “Nastase e o jigodie. Pentru ca are bani si putere si a facut ca Valea Prahovei sa fie a lui. Toata ceptura e cumparata de el, cramele de vin sunt ale lui. Are alti oameni care lucreaza pentru el”. Timiras crede ca tot judetul e in mana fostului premier. “Da cine nu voteaza pentru o friptura, mai ales aia din cartieru Fefelei”.

Mai vorbeste o vreme si apoi isi spune pasul: “Nastase e naspa, eu nu il votez ca da pomana aiurea, dar ajuta-ma ca vreau sa imi vand un rinichi. Il dau cu 20 000 de euro. Spune si tu acolo ca vreau sa il donez. Asa se face, nu zici ca il vinzi. Zici ca il donezi. A vrut unu sa il cumpere dar numai cu 7000 de euro. Prea putin. Fratele meu a luat 60 000 euro da` l-a vandut afara”.

Se plange ca in Mizil munca e platita prost, asa ca se ocupa cu afaceri ceva mai dubioase, dar banoase: “Ii vezi pe aia de pun pietrele? Castiga vreo 30 de lei pe zi. Eu vand un telefon si iau 150 de lei”. Scoate din buzunarle gecii un pumn de celulare. De unde le are? “Acuma si tu. Aveam pretentii de la tine. Le am de la alde ca tine sau altii. Da stai calm, ca pe al tau nu l-am ochit”.

“Comunistule, tu si astia ca tine l-au omorat pe Ceausescu. Acuma vreti voturi”

Cartierul tiganilor se numeste Fefelei. Asta inseamna, in limba locului, amestecatura de nationalitati. “Ati venit cu ajutorul social? Nu?! Cu Nastase?! Veniti numai sa luati. Comunistule, tu si astia ca tine l-au omorat pe Ceausescu si acuma veniti la alegeri sa ne luati voturile pe nimic”, se rasteste un barbat la vreo 50 de ani.

Seful romilor din oras
Foto: Hotnews

Zeci de copii zburda despuiati prin frig. Desculti sau infofoliti in carpe, toti se inghesuie la



poza. La doua strazi mai incolo, un barbat burtos, imbracat intr-un costum maro de catifea, asortat cu un tricou rosu, striga PSD, PSD! Este Gigel Ilie, seful romilor din Mizil.

Spune ca in oras traiesc aproape 5000 de romi si sustine ca toata comunitatea va vota cu Nastase: “Am incercat si cu altii, da ne-au inselat. Noi il votam pe domnu` premier ca a facut multe. A ajutat saracii cu una cu alta”.

Nastase: “Sa va traiasca copiii si s-aveti noroc”

Pe strazile noroiase trece o masina cu megafon: “Partida romilor va invita la ora 3 la Casa de Cultura, unde va canta celebra Cornelia Catanga. Toti tiganii sunt asteptati”. Casa de Cultura e doar la un kilometru de cartierul romilor. Sala este frumos impodobita cu afisele lui Nastase. Inainte ca fostul premier sa isi faca aparitia, romii aduncati in sala sunt instruiti.

“Deci sa aratam ca suntem civilizati. Faceti liniste si cand vine domnu Paun si domnu Nastse. Toata lumea sa strige si sa aplaude. Deci strigam cu toti Adrian, Adrian! S-a inteles?”. La scurt timp, isi face aparitia si Nastase: “Sa va traiasca toti copiii si sa aveti noroc”, ii saluta fostul premier. Sala il acalama. “El d`al nostru, vezi ca stie salutu”, spune un batran.

Romi din Mizil: “Adriane, Adriane, esti de`al nostru!”

Candidatul promite case si bani. “Deci avem un proiect cu Primaria pentru trei sute de locuri de case”, isi incepe Nastase discursul. Locuri de munca, drumuri, canalizare apa, salarii mai mari. Promisiunile curg. La mijlocul discursului, o fetita urca pe scena cu un un buchet de trandafiri. Sala clama din nou: “Adriane, Adriane, esti al nostru”.

La randul sau, fostul premierul face tot posibil sa le castige romilor simpatia. “Sunt peste 4000 de romi, sigur ca am venit cu placere sa le ascult problemele”, spune Nastase. Se lauda cu masuri luate pe vremea cand conducea Guvernul. “Eu am introdus ajutorul social, care a devenit probabil o sursa de existenta pentru dumneavoastra”, le-a spus Nastase romilor adunati in Casa de Cultura din Mizil.

L-am intrebat cum ii va ajuta daca va ajunge in parlament. Ca deputat nu va putea asfalta strazi, nu va mai putea da ajutoare sociale. “Sigur, atributiile sunt trasate clar, dar trebuie sa stii cu cine sa vorbesti, sa stii unde exista o problema si ca cineva nu isi face treaba. Ati fost la Cornu? Acolo e superb. Asta pentru ca de ani de zile de cand sunt acolo prin mijloace specifice am reusit sa misc lucrurile”, dezvaluie Nastase secretul succesului.

Promisiunile fostului premier nu sunt insa chiar gratis. Costa un simplu vot. Nicolae Paun de la Partida Romilor serveste publicului adunat in Casa de Cultura o explicatie clara si o amenintare de maxim efect: “Deci pe 30 sa nu ma faceti de ras, nu conteaza ca vedeti trefla pe buletinul de vot, il votati pe Adrian Nastase, a facut multe pentru voi. Daca nu il votati, sa va ganditit ca o sa faceti foamea in continuare si nu care cumva sa veniti la primarie sa cereti ceva”.