Europarlamentarul Victor Negrescu a trimis luni o scrisoare către preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen. Negrescu solicită ca la renegocierea deficitului bugetar al României să se ia în calcul costurile directe aferente ajutorului acordat Ucrainei şi Republicii Moldova din metodologia de calcul a deficitului bugetar.

Victor NegrescuFoto: AGERPRES

”După cum aţi afirmat adesea, ţările din prima linie au demonstrat că, în faţa pericolului, au fost capabile să facă lucruri importante pentru a ajuta Ucraina şi Republica Moldova şi a proteja modul nostru de viaţă.

„Pentru a face faţă acestei provocări severe, multe dintre ţările din prima linie au alocat resurse semnificative şi au cheltuit sume importante din propriile bugete pentru a furniza ajutorul logistic, umanitar şi militar de care are nevoie Ucraina. Acest lucru a generat costuri şi cheltuieli suplimentare neprevăzute şi a pus o mare povară asupra bugetelor naţionale. Uneori, aceste costuri financiare indispensabile au fost făcute în detrimentul altor politici cruciale care afectează în mod direct rezilienţa democratică şi socială a acelor ţări”, explică Negrescu în scrisoarea adresată președintei Comisiei Europene.

Eurodeputatul susține că prin respectarea regulilor fiscale europene actuale, legate de rata deficitului de 3% din PIB şi datoria de 60% din PIB, a devenit din ce în ce mai dificilă şi provocatoare din punct de vedere social, mai ales în era post-COVID şi cu ratele actuale ridicate ale inflaţiei”.

Europarlamentarul român evidenţiază, de asemenea, această decizie ca o soluţie pentru creşterea ajutorului acordat Ucrainei şi Republicii Moldova, prin oferirea unui spaţiu fiscal mai amplu pentru suportarea costurilor legate de ajutorul logistic, militar şi umanitar.

„(...) adresez Comisiei Europene solicitarea să evalueze posibilitatea modificării temporare a regulilor fiscale europene și a procedurii deficitului excesiv prin extragerea din calculul deficitului a sumelor specifice cheltuite pentru ajutorul logistic, militar și umanitar pentru Ucraina și Republica Moldova. Acest lucru va oferi țărilor UE care ajută o pârghie bugetară mai mare pentru a continua și a-și extinde sprijinul atât de necesar către Ucraina și Republica Moldova. Integrarea unei astfel de flexibilități temporare în cadrul financiar actual este un subiect excelent pentru propunerile dumneavoastră privind Starea Uniunii”, a conchis europarlamentarul social-democrat, Victor Negrescu.

Victor Negrescu face parte din grupul social-democrat din Parlamentul European pentru bugetul european anual şi coordonator în Comisia pentru control bugetar.