Marcel Ciolacu și membrii Guvernului pe care îl va conduce în următorul an și jumătate au depus joi seară jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis, care a lăudat din nou coaliția PSD-PNL, susținând că prima parte a mandatului acesteia s-a caracterizat prin „seriozitate, stabilitate, securitate, eficiență și eficacitate”. Iohannis a mai spus că rocada guvernamentală s-a făcut în timp record, iar „acest fel de a face politică arată seriozitate, stabillitate și că politicienii implicați sunt hotărâți să își ia mandatele foarte în serios”.

Ministrii Guvernului Ciolacu au depus jurământulFoto: Presidency.ro

Amintim că Executivul condus de liderul PSD a primit astăzi votul Parlamentului cu o majoritate lejeră de 290 de voturi „pentru”, minimum fiind 234.

Prima ședință a Guvernului Marcel Ciolacu va avea loc de la ora 19.00, a anunțat Palatul Victoria.

17:22Marcel Ciolacu și membrii noului guvern PSD - PNL au depus jurământul în fața șefului statului.

„Prima parte a acestui mandat al coaliţiei: seriozitate, stabilitate, securitate, eficienţă şi eficacitate”

Klaus Iohannis:

  • Vă felicit pentru depunerea jurământului și vă doresc mult succes în noul mandat.
  • Subiectul cel mai discutat şi comentat din ultimele săptămâni a fost ceea ce s-a numit rotaţia premierilor. Iată că în timp record, fără sincope, cu rezultate foarte bune, această procedură s-a încheiat.
  • Nu este puţin lucru şi este prima dată în România că se întâmplă, într-o coaliţie, o astfel de mişcare.
  • Este important pentru politica românească, pentru România şi pentru români, pentru că acest fel de a face politică arată stabilitate, seriozitate şi că politicienii implicaţi sunt hotărâţi să îşi ia mandatele foarte în serios.
  • S-a încheiat prima parte, sub conducerea guvernamentală a prim-ministrului Ciucă, şi a dovedit coaliţia că ştie să gestioneze treburile publice. Dacă ar fi să descriu prima parte a acestui mandat al coaliţiei în câteva cuvinte, cred că ele ar putea să fie: seriozitate, stabilitate, securitate, eficienţă şi eficacitate.
  • La acestea se poate adăuga că România a avut, cu toate crizele prin care a trecut, o creştere economică, că populaţia a fost ferită de efectele crizei energetice, că inflaţia este sub control şi în ansamblu rezultatele sunt foarte bune.
  • Daţi-mi voie să îl felicit pe fostul premier Ciucă şi echipa cu care a lucrat, echipă care se regăseşte în mare parte, într-o măsură rezonabilă, şi în nou echipă.
  • Domnule prim-ministru Marcel Ciolacu, aţi fost preşedinte al Camerei şi aţi lucrat în echipă în coaliţie. Sunt încredinţat că în această nouă postură veţi continua munca începută de coaliţie acum un an şi jumătate.
  • Sunt multe probleme de rezolvat. Nu trebuie să trăim cu impresia că toate s-au rezolvat şi acum lucrurile vor merge mai uşor. Nu. În practică, ştim că lucrurile vor merge din ce în ce mai greu. Vom intra în an electoral care în sine e deja o provocare, vom avea patru rânduri de alegeri şi în acelaşi timp ţara trebuie guvernată responsabil şi cu rezultate bune.
  • Vă doresc să nu pierdeți din vedere pentru ce ați jurat, să vă străduiți să rezolvați problemele României și ale românilor, doar după aceea problemele care vă privesc, legate de formațiunile politice.

17:00 Ceremonia a început.

La ceremonia de la Palatul Cotroceni au luat parte şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache, liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, secretarul general al PSD, Paul Stănescu, secretarul general al PNL, Lucian Bode.

În discursul susținut de la tribuna Parlamentului, care joi i-a acordat votul de încredere, Marcel Ciolacu a citit o listă de promisiuni - de la majorarea pensiilor, salariilor, aducerea în țară a românilor care muncesc în străinătate, la transformarea României într-un „hub regional la Marea Neagră”.

El a susținut că executivul său va fi unul care își va asuma responsabilitatea, pentru că „nu este în ADN-ul PSD să fugă de responsabilitate”, și că va elimina toate pensiile speciale: „Susțin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Este singura soluție pentru a avea legitimitate pentru a tăia apoi toate pensiile speciale”.

În discursul său, Ciolacu a lăudat Guvernul Ciucă și coaliția cu PNL. De altfel, la finalul ședinței pentru învestirea guvernului pe care îl va conduce, Marcel Ciolacu a spus că crede că PSD și PNL vor avea un viitor politic împreună și după anul 2024:

  • „Dragi colegi de la PNL și PSD, vor fi atacuri foarte mari asupra noastră în perioada următoare.
  • Nimănui nu îi convine această majoritate mare și consistență.
  • Indiferent cât de greu va fi în viitor, vom fi supuși unui atac, vom fi acuzați, întărâtați, astfel încât această alianță să se rupă.
  • Eu am luat votul de la colegii mei și nu regret, ca să facem alianță cel puțin până în 2024.
  • Ar fi culmea ca, după cum zicea dl Kelemen Hunor, cu o mână stingeam focurile, cu alta încercam să construim, să ne lăsăm impresionați în acest moment.
  • Eu cred că vom avea un viitor politic împreună și după anul 2024 dacă această guvernare se va ridica la așteptările românilor”.

Lista miniștrilor din Cabinetul Ciolacu

Marcel Ciolacu ar urma să fie prim-ministru în următorul an și jumătate.

Cabinetul propus de liderul social-democraților Marcel Ciolacu este format din:

Miniștrii PSD:

Miniștrii PNL:

Marcel Ciolacu a fost desemnat marți prim-ministru de către președintele Klaus Iohannis, fiind al patrulea premier PSD numit de actualul președinte în timpul celor două mandate la Cotroceni. Din 2014 încoace, Iohannis și-a pus semnătura pe numirea la șefia Palatului Victoria a pesediștilor Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Viorica Dăncilă.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat noul premier - Marcel Ciolacu - făcând un elogiu la adresa Coaliției PSD-PNL.

„Coaliția de guvernare a decis să funcționeze pe un model nou pentru România: schimbare a premierilor la jumătatea perioadei de guvernare. Acest model a funcționat foarte bine și sunt încredințat că va funcționa în continuare. Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate”, a spus seful statului.

Marcel Ciolacu, de peste 30 de ani în PSD. De la Buzău, Hayssam și Dragnea, premier al României

Marcel Ciolacu este în tabăra PSD încă din 1990. Până în urmă cu câțiva ani era unul dintre oamenii de încredere a lui Liviu Dragnea, însă relația s-a stricat în 2017, odată cu demisia lui Mihai Tudose în al cărui cabinet Ciolacu era vicepremier.

Cu doar câteva luni înainte, Marcel Ciolacu, pe care Dragnea îl promovase ca lider al deputaților PSD, era la pescuit cu șeful partidului și premierul de la acea vreme Sorin Grindeanu.

Atunci, Dragnea posta pe Facebook următorul mesaj: „În acest sfârșit de săptămână, l-am învățat pe Sorin să pescuiască. Marea ruptură între Parlament și Guvern a avut loc: eu am prins 17 știuci și el 9? Eu cred că e foarte bine pentru un începător care nu pusese niciodată mâna pe o lansetă! La vâsle, un ecologist: Marcel Ciolacu ??“

La al treilea mandat de deputat PSD, Marcel Ciolacu a fost în 2015 în centrul unui scndal, în momentul în care în presă au apărut imagini cu el și Omar Hayssam la o partidă de vânătoare.

Hotnews.ro a scris că, în cursul lunii mai 2015, în presă au apărut fotografii cu Ciolacu alături de Omar Hayssam făcute la o partida de vânătoare organizată de Direcția Silvică Buzău. În plus, existau informații potrivit cărora Ciolacu apare pe o lista de datornici a lui Hayssam. La începutul anilor 2000, Hayssam l-ar fi împrumutat cu 200 de milioane de lei vechi. În 2005, Ciolacu a fost numit prefect de Buzău.

În mai 2015, Victor Ponta a semnat o decizie prin care a fost retrasă, la cerere, calitatea de consilier onorific al primului-ministru pe care o deținea Ion Marcel Ciolacu. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial pe 20 mai, la câteva zile după ce au apărut în presă informații privind legătură acestuia cu Omar Hayssam, dar și despre posibile fapte de corupție.

Potrivit unui articol publicat în ziarul Gândul în 2015, Omar Hayssam era la vremea respectivă un apropiat al liderilor PSD, pentru a-şi promova interesele de afaceri, care în judeţul Buzău s-au materializat în privatizarea Foresta Nehoiu, fabrică pe care Hayssam a devalizat-o, vânzându-i activele – fraudă pentru care a şi fost condamnat la 3 ani de închisoare. Omar Hayssam a apărut la vremea respectivă şi în compania fostului preşedinte Ion Iliescu, a lui Viorel Hrebenciuc sau a prefectului de Buzău, ulterior senator PSD, Vasile Ion.

Membru fondator al organizației PSD Buzău, Ciolacu a urcat în ierarhia de partid, iar în 2010 a ajuns șeful filialei locale, pe care a condus-o până în 2012. A fost pe rând viceprimar, consilier local, consilier județean, prefect interimar și deputat de Buzău.

Marcel Ciolacu face parte din grupul „puciştilor“ din PSD, fiind unul dintre apropiaţii fostului premier Mihai Tudose care au semnat scrisoarea anti-Dragnea alături de Paul Stănescu, Gabriela Firea şi Adrian Ţuţuianu.

Marcel Ciolacu și scandalul certificatului de revoluționar

Marcel Ciolacu a fost împlicat în scandalul certificatelor de revoluționar, caz în care DNA a deschis un dosar pe care însă l-a clasat ulterior pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală”.

Reamintim că în 2019 Recorder a scris că liderul PSD are certificat de revoluţionar şi a cerut preschimbarea pentru a avea dreptul la indemnizaţie.

„La începutul acestui an, Marcel Ciolacu a depus cerere pentru a obține cel mai nou titlu introdus prin lege: cel de „luptător cu rol determinant în victoria Revoluției Române”. Diferența dintre cele două titluri este că cel pe care l-a solicitat anul acesta vine la pachet cu o indemnizație lunară de 2.000 de lei. În anii ’90, Ciolacu a primit, în baza titlului de revoluționar, și un hectar de teren pe raza comunei buzoiene Săpoca, pe care ulterior l-a vândut”, scria Recorder în decembrie 2019.

La acea vreme Marcel Ciolacu a susținut că nu a solicitat indemnizație de la stat pentru că a participat la Revoluția din 1989. „Nu-mi faceți o vină pentru faptul că n-am murit sau pentru că n-am stat în casă de Revoluție. Sunt mândru că am fost la Revoluție”, afirma Ciolacu.

„Eu niciodată nu am vorbit despre acest lucru. Eu în Municipiul Buzău am participat la Revoluție. Sunt membru al unui club, Club 22 Buzău. Sunt doar 52 de membri. Am și spus în statut că suntem cei care am apărat, am acționat în raza Palatului comunal al Muncipiului. Nu am fost niciodată contestat, n-am făcut niciodată o fală din asta, dar acum nu-mi cereți să-mi fie și rușine. Nu am solicitat niciodată nicio indemnziație pentru acest lucru de la statul român. Mă consider îndreptățit să las copilului meu să arate și el la nepoți că bunicul sau străbunicul lor a făcut ceva pentru această țară", a declarat Marcel Ciolacu, întrebat despre informațiile despre o presupusă solicitare de luptător la Revoluție.

În 2020, DNA a comunicat revoluționarului Marian Moroșanu zis „Ceaușescu” soluția de clasare față de mai mulți revoluționari reclamați de acesta. ”Ceaușescu” susținuse că revoluționarii ar fi dobândit ilegal calitatea de ”Luptător cu Rol Determinant” în Revoluție și ar fi obținut anumite privilegii financiare care decurg din această calitate.

Atunci cea mai mare parte a reclamației lui ”Ceaușescu” a fost clasată, procurorul de caz Mihai Prună a disjuns cercetările față de 12 persoane, printre care și liderul PSD Marcel Ciolacu.

În 2023, șeful DNA, Crin Bologa, a declarat, într-un interviu pentru Europa FM, că Marcel Ciolacu nu are calitatea de suspect sau inculpat în vreo cauză, dar nu a clarificat în ce stadiu se afla sesizarea referitoare la certificatul de revoluționar obținut de liderul PSD.

Ce avere are Marcel Ciolacu

Potrivit ultimei declarații de avere, Marcel Ciolacu are două terenuri și două case în Buzău. Marcel Ciolacu are în conturi aproape 100.000 de lei și aproape 35.000 de euro. El are mai multe credite, unul de 85.000 de euro, scadent în 2037, și trei în valoare totală de 35.000 de lei, scadente în 2025.

Marcel Ciolacu l-a împrumutat pe fratele său, Mihai, cu 490.000 de lei, așa cum reiese din declarația de avere, de pe site-ul Camerei Deputaților.

Marcel Ciolacu este asociat la două firme, Alcom și Lucia Com 94 din Buzău, potrivit declarației de interese.