Premierul Nicolae Ciucă a transmis luni președintelui Klaus Iohannis propunerile de nominalizare pentru portofoliile ministerelor Investițiilor și Proiectelor Europene, respectiv Cercetării, Inovării și Digitalizării, a anunțat Guvernul. Pentru funcția de ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene este propus Ioan Marcel Boloș, iar pentru funcția de ministru al Cercetării , Inovării și Digitalizării este propus Sebastian Burduja.

Foto:

Biroul Executiv al Partidului Național Liberal a decis joi, 21 aprilie, nominalizarea, în unanimitate, a lui Marcel Boloș pentru funcția de ministru al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Locul lui Boloș va fi preluat de deputatul PNL, Sebastian Burduja, pentru funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Boloș deține în prezent funcția de ministru al Cercetării și Digitalizării. Acesta a fost numit interimar la ministerul Fondurilor Europene după ce Dan Vîlceanu a demisionat din funcție. Prin nominalizarea sa la Fonduri Europene, Boloș va demisiona din funcția deținută în prezent de ministru al Digitalizării.

Pentru portofoliul de la ministerul Cercetării și Digitalizării, liberalii au decis să-l nominalizeze pe deputatul PNL, Sebastian Burduja.

Cine este Sebastian Burduja, viitorul ministru al Digitalizării

Sebastian Burduja (36 de ani) este în prezent președinte al organizației PNL din Sectorul 1 și deputat de București.

În decembrie 2019, Burduja a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice de către premierul liberal de atunci Ludovic Orban.

Ulterior, Burduja a cărei filială a fost împărțită anul trecut între Orban și Cîțu, a fost trecut pe lista susținătorilor săi de acesta din urmă.

Burduja nu a avut o poziționare explicită la vremea respectivă. Cîțu și-a anunțat sâmbătă demisia de la șefia PNL, la doar șase luni de la instalarea în funcția de președinte al partidului, în contextul în care liderii partidului care l-au susținut au cerut acum schimbarea sa din funcție și organizarea rapidă a unui nou congres al PNL.

Sebastian Burduja a condus Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), lansat în 2016 și care în martie 2019 a fuzionat cu PNL.

El s-a întors în 2016 în Romania după 12 ani petrecuți în strainatate. Din 2012 a lucrat ca expert la Banca Mondiala. A studiat la universitati de prestigiu precum Stanford si Harvard. Sebastian Burduja a spus intr-un interviu ca si-a facut studiile în SUA cu ajutorul financiar al familiei.

Este fiul bancherului Marinel Burduja, fost vicepresedinte Bancorex. Marinel Burduja a fost ani buni de zile prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank, de unde a demisionat in 2012. Dupa cateva luni, a reaparut in peisajul bancar ca director general al bancii lui Dorinel Umbrarescu - Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI).

La Umbrarescu a stat circa doi ani, dupa care a demisionat din motive personale. In toamna lui 2015, Burduja revine pe piata serviciilor financiare printr-o asociere intr-o IFN cu fostul ministru al Sanatatii, Ioan Bazac, importatorul masinilor Ferrari in tara noastra. Detine si o licenta de somelier, avand o colectie de circa 9.000 de vinuri rare.

În 2009, Burduja a fondat Liga Studentilor Români din Străinătate (LSRS), iar in 2011 a infiintat fundatia CAESAR - Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani. La lansarea LSRS au participat si sustinut discursuri Dan Voiculescu, Sebastian Ghita, Mihai Gadea si Ecaterina Andronescu.