Florin Cîțu și-a anunțat sâmbătă demisia de la șefia PNL, la doar șase luni de la instalarea în funcția de președinte al partidului, în contextul în care liderii partidului care l-au susținut au cerut acum schimbarea sa din funcție și organizarea rapidă a unui nou congres al PNL.

Florin CîțuFoto: Facebook/ Florin Citu

El a făcut anunțul la sediul PNL, unde convocase o ședință a conducerii, boicotată însă de liderii partidului.

  • "Aş fi vrut să îmi prezint demisia în faţa colegilor mei. Nu s-a putut, doar am înregistrat-o la partid", a spus Cîţu.

La ședința convocată de el pentru ora 12.00 au venit doar omul său de încredere, Dan Vîlceanu, care a demisionat și el din funcția de secretar general al PNL, Theodor Stolojan şi Cristian Băcanu.

El a susținut că această şedinţă a Biroului Executiv este singura statutară convocată în week-end.

  • "Rolul acestei şedinte era de a discuta cu colegii cu care am pornit la drum pentru a da un suflu PNL.
  • Voiam să discutăm puţin şi despre acţiunile mele care au fost criticate în spaţiul public referitor la acest compromis cu PSD. Da, e adevărat, niciodată nu am fost confortabil cu acest compromis cu PSD.
  • Am avut dreptate, inflaţia creşte, dobânzile cresc. Toate vor avea efecte şi e păcat pentru că sunt măsuri care îi ajută pe români şi creşterea pensiilor, şi a salariilor, dar trebuie făcute cu cap", a declarat Florin Cîţu.

Întrebat dacă va demisiona şi din funcţia de preşedinte al Senatului, el a răspuns: "Acolo sunt alte discuţii, vom vedea ce se va întâmpla şi acolo".

"Nu am avut şansa să vorbesc cu colegii mei, din păcate"

Cîțu a insistat că pentru el coaliţia PNL - PSD nu a fost un lucru natural - a fost un "lucru greu de digerat".

  • "Nu am avut şansa să vorbesc cu colegii mei, din păcate, nu au vrut să participe la singura şedinţă convocată statutar, toate celelalte sunt nestatutare şi e păcat.
  • PNL, un partid la guvernare, arată astăzi că nu respectă statutul şi merge mai departe cu acest eveniment. Până la urmă, este decizia colegilor mei.
  • Şi un ultim lucru: suntem un partid la guvernare. Lângă România este război şi situaţia economică se deteriorează, dar BERD a arătat că dinamica economică a fost scăzută de la 4 estimare la 2,8 şi cred că va fi înrăutăţită", a mai spus Florin Cîţu.

Întrebat ce le reproşează colegilor săi, liderul demisionar al PNL a răspuns: "Eu vreau să mă asigur că ne vom păstra principiile şi valoriile liberale. Aş fi vrut o discuţie serioasă cu colegii mei. Curajul le-a lipsit".

"Echipa câștigătoare" l-a instalat, "echipa câștigătoare" l-a debarcat după 6 luni

În 25 septembrie, premierul Florin Cîțu a câștigat cursa pentru șefia Partidului Național Liberal cu mai puțin de 1.000 de voturi în plus față de contracandidatul său, Ludovic Orban. Înconjurat și susținut puternic de "echipa câștigătoare", Cîțu a fost sprijinit puternic și de către președintele Klaus Iohannis.

Acum, aceeași echipă, dar și în jur de 50 de lideri de filiale, au pus la cale debarcarea sa de la șefia partidului și un congres al partidului în care să îl aleagă președinte pe Nicolae Ciucă.

Artizanii debarcării lui Cîțu sunt Iulian Dumitrescu, Lucian Bode și Rareș Bogdan, adică exact susținătorii lui Cîțu pentru preluarea șefiei PNL. Pentru duminică a fost convocat Consiliul Național, forul care poate declanșa un congres extraordinar al PNL, potrivit Statutului partidului. Congresul a fost stabilit pentru 10 aprilie.

Demersul are loc în contextul în care în interiorul PNL există tensiuni și nemulțumiri legate de modul în care Cîțu gestionează bucătăria internă a partidului, dar și de opoziția publică a acestuia față de partenerii de guvernare, în speță PSD.