Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe a afirmat, întrebat dacă România ar putea creşte nivelul ajutoarelor militare către Ucraina, că acest lucru ar fi posibil, însă ţara noastra s-a axat mai mult pe partea umanitară şi economică.

Război în UcrainaFoto: Matthew Hatcher/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Am putea, însă eu vreau să subliniez faptul că România şi-a orientat sprijinul mai mult pe partea umanitară şi economică şi aţi văzut că face foarte mult în această privinţă. De altfel, chiar ministrul Kuleba a spus că România a fost foarte sinceră, prietenoasă şi deschisă de la începutul acestui război. Dar despre partea militară, eu aş prefera să nu comentez prea multe pentru că e o zonă foarte sensibilă”, a declarat Ionuţ Stroe, întrebat vineri la postul B1 TV dacă România ar putea să ridice nivelul ajutoarelor militare trimise către Ucraina, relatează News.ro.

Liberalul a subliniat că alte state din Occident au alte posibilităţi comparativ cu ţările din Est, inclusiv cu România.

„În schimb, aş putea să fac o comparaţie apropo de suportul şi modul în care alte state susţin militar sau nu aş compara posibilităţile ţărilor din Occident care sunt evident mult mai puternice din acest punct de vedere cu ţările din Est, precum şi România. Din punct de vedere militar, România acţionează în directă corelaţie cu partenerii NATO şi de aici putem să înţelegem foarte multe, pentru că cu siguranţă orice fel de gest faţă de Ucraina este în acord cu ei, cu partenerii noştri NATO. Cât priveşte efortul nostru, l-aţi văzut, s-a focusat mai mult către zona umanitară, către sprijinul economic, către o eventuală reconstruire a Ucrainei, către integrarea în UE. Kuleba a subliniat acest lucru chiar azi, pentru că această cale este practic o cale sigură pentru Ucraina, din punct de vedere al dezvoltării, al siguranţei şi al locului pe care ei şi-l doresc a îl avea în Europa civilizată”, a concluzionat Stroe.

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a afirmat, întrebat dacă România va dona Ucrainei avioanele MiG-21, că ţara noastră, ca stat membru al UE şi NATO, este extrem de responsabilă în sprijinul acordat Ucrainei, însă „lucrurile sunt într-o evoluţie permanentă şi nu cred că este bine să vorbim foarte mult public despre aceste lucruri”. La rândul său, ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba a precizat că a discutat acest subiect cu premierul Nicolae Ciucă şi cu omologul său, însă decizia este la latitudinea fiecărei ţări, în funcţie şi de interesul naţional.

___