Conservatorii sunt la mare cautare pe scena politica romanesca inainte de campania electorala. PSD a semnat luni un acord de colaborare parlamentara cu Partidul Conservator. Conform unor surse parlamentare, pesedistii si liberalii s-au gandit sa intareasca flancurile si sa obtina sprijinul partidelor mici pentru a avea o sustinere mai mare la crearea unui guvern PNL-PSD dupa alegeri. Surse din interiorul PNL au declarat pentru HotNews.ro ca liberalii sunt tentati sa le ofere conservatorilor o alianta pre-electorala care va aduce PC-ului sansa de a intra in Parlament. In schimb, conservatorii ar trebui sa sustina un guvern PNL-PSD.

Primul pas in apropierea conservatorilor a fost facut de social-democrati, luni, prin semnarea unui acord de colaborare la nivel parlamentar. PSD- PC au batut palma si au semnat un acord care prevede sustinerea reciproca pentru initiativele legislative din Parlament. Pactul dintre cele doua partide a fost semnat in Parlament si nu prevede, conform liderilor celor doua formatiuni, o alianta pre-electorala.

“Am discutat despre proiecte legislative comune. Intalnirea de astazi reprezinta un efort de coerenta si coordonare politica intre partidele noastre”, a declarat presedintele, PSD Mircea Geoana.

Si liberalii sunt interesati de sprijinul PC

In aceeasi zi, dupa sedinta Biroului Permanent, vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a anuntat in contextul fuziunii cu Actiunea Populara ca PNL ca intentioneaza sa poarte in acelasi sens discutii si cu Partidul Conservator. Orban a precizat ca o eventuala colaborare cu conservatorii va fi luat in dezbatere la sedinta Delegatiei Permanente din 20 martie.

Surse liberale au declarat pentru Hotnews.ro ca forul de conducere al partidului a luat in calcul o alianta pre-electorala cu PC. Liberalii mizeaza pe sprijinul conservatorilor dupa alegeri la crearea guvernului.

Conservatorii, in stand-by

Liderii PC au declarat public ca asteapta propunerea liberaliilor si sustin ca nu li s-a facut nici o oferta concreta pana in prezent. Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a declarat ca partidul sau nu este interesat de fuziunea cu PNL, ci de aliante si colaborari la nivel parlamentar.

“PC este interesat deocamdata de o colaborare in plan parlamentar cu partidele care urmaresc aceleasi obiective, dar nu se pune problema unei fuziuni cu vreun partid. Consideram ca aspectele doctrinare conteaza mai putin, si mai importanta este incheierea de aliante sau colaborari parlamentare pe subiecte de interes public”, a declarat Ciuca.