Curtea Constituțională: Parlamentul a încălcat Constituţia pentru că a tergiversat dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură a USR și AUR / Ce argumente aduce CCR

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 11 octombrie 2021, 15:41 Actualitate | Politic


Valer Dorneanu, presedintele CCR
Foto: Agerpres
Curtea Constituţională (CCR) a motivat luni decizia prin care a stabilit că există un conflict juridic între Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură depuse de USR şi AUR, precizând că blocarea de către Parlament a dezbaterii şi votării moţiunii reprezintă o încălcare a Constituției.

Decizia CCR pe scurt:
 • Despre semnături: pot fi depuse şi în copie, nu este obligatoriu să fie în original. Moţiunea USR și AUR a fost legal iniţiată.
 • Despre tergiversare: preşedintele Camerei Deputaţilor trebuia să informeze Guvernul în ziua depunerii moţiunii, Birourile Permanente Reunite trebuiau să se întrunească şi să stabilească un calendar pentru parcursul parlamentar al moţiunii, iar moţiunea de cenzură trebuia dezbătută şi votată cu celeritate în Parlament.

Moţiunea USR și AUR a fost legal iniţiatăCCR explică în motivarea deciziei că nici Constituţia, nici Regulamentul şedinţelor comune al Camerei Dpeutaţilor şi Senatului nu cuprind prevederi exprese cu privire la modul în care semnăturile olografe ale autorilor moţiunii de cenzură trebuie depuse – în original sau copie (telex/ fax/ fotocopiere/ scanare/ fotografiere etc).
 • ”Ceea ce este determinant este voinţa deputatului sau senatorului care a semnat moţiunea de cenzură (...) Semnătura deputatului/ senatorului exprimă voinţa neechivocă a acestuia de a iniţia o moţiune de cenzură”, se arată în motivarea deciziei CCR.
Mai mult, redepunerea în original a semnăturilor nu are decât semnificaţia unei confirmări din partea autorilor moţiunii de cenzură a faptului că semnăturile iniţial depuse exprimă realitatea şi a unei asumări a faptului că semnăturile au fost date pentru iniţierea moţiunii de cenzură, spun judecătorii CCR:
 • ”În aceste împrejurări de fapt, indiferent că suportul material pe care au fost imprimate semnăturile a fost transmis sau nu în original la Parlament, moţiunea de cenzură a fost legal iniţiată prin semnăturile ataşate acesteia la data de 3 septembrie 2021.
 • Faptul că listele de semnături prezintă ştersături sau sublinieri sunt aspecte de fapt, lipsite de relevanţă constituţională, care nu pot forma obiectul analizei Curţii Constituţionale”.

Parlamentul a încălcat Constituţia


Curtea blamează Parlamentul în ansamblul său, pe care îl acuză de încălcarea Constituţiei, pentru faptul că a tergiversat şi blocat dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură depuse de USR şi AUR.

Separat însă, CCR îl acuză atât de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, cât şi Birourile Permanente Reunite (BPR):
 • ”Curtea constată că preşedintele Camerei Deputaţilor, în loc să aplice prioritar o obligaţie constituţională – comunicarea moţiunii Guvernului la data depunerii sale –, a ales să convoace în mod succesiv birourile permanente ale celor două Camere, care nu s-au putut întruni din lipsă de cvorum. Astfel, s-a ajuns la încălcarea art.113 alin.(2) din Constituţie”,
Totodată, mai precizează Curtea, prin faptul că BPR-urile au stabilit data de 9 septembrie pentru prezentarea moţiunii în Parlament, a fost încălcat Regulamentul şedinţelor comune, care precizează că această prezentare se face în 5 zile. În cazul de faţă, termenul ar fi fost 5 septembrie:
 • ”Inabilitatea Birourilor permanente reunite şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor de a ordona această procedură în condiţiile unor tensiuni politice intrainstituţionale a generat o stare generală de confuzie juridică (...) afectându-se stabilitatea şi funcţionalitatea raporturilor constituţionale dintre Parlament şi Guvern.
 • Starea de confuzie juridică a determinat ca moţiunea de cenzură, deşi prezentată în data de 9 septembrie 2021, să nu fi fost dezbătută nici până la data pronunţării prezentei decizii”.
De asemenea, BPR-urile sunt vinovate şi de faptul că au refuzat, prin nerealizarea cvorumului de către PNL şi PSD, să ia act de depunerea moţiunii de cenzură, astfel încât aceasta să poată fi transmisă plenului comun pentru dezbatere şi vot, mai arată CCR:
 • ”În acest context, trebuie observat şi faptul că acest conflict nu vizează numai perioada 3-7 septembrie 2021, ci este un conflict actual pentru că nici până astăzi Parlamentul nu a stabilit data la care trebuie dezbătută moţiunea de cenzură, sens în care încalcă jurisprudenţa Curţii Constituţionale referitoare la art.113 din Constituţie, potrivit căreia tergiversarea procedurii este incompatibilă cu natura acestui instrument de control parlamentar, astfel că o obligaţie extra legem în spiritul cooperării loiale dintre autorităţi trebuie realizată într-un ritm adecvat menit să evite incertitudinea juridică prin raportare la finalitatea sa”.

 • ”Raportat la cauza de faţă, Curtea constată că acest conflict nu a fost generat de însăşi faptul depunerii moţiunii de cenzură, ci de acţiunile ulterioare incoerente ale Parlamentului, care, în final, a reuşit să comunice Guvernului moţiunea de cenzură şi să asigure condiţiile necesare prezentării ei.
 • De aceea, remediul juridic nu este cel al încetării procedurii de control parlamentar, ci, din contră, al continuării procedurii odată demarate.
 • Aşadar, Parlamentul urmează să dezbată moţiunea de cenzură depusă şi să îşi exprime poziţia prin vot asupra acesteia cu respectarea exigenţelor constituţionale şi regulamentare şi aplicarea principiului loialităţii constituţionale. În acest sens, Parlamentul va ţine seama de natura moţiunii de cenzură, care impune o anumită celeritate a procedurii de dezbatere a acesteia; astfel, ea urmează a fi dezbătută într-un interval de timp şi ritm adecvate menite să evite incertitudinea juridică prin raportare la finalitatea sa”.
Moţiunea de cenzură depusă la începutul lunii trecute de USR şi AUR nu a fost dezbătută şi votată de Parlament pentru că PNL și PSD au blocat-o sistematic, chiar şi după decizia CCR din 28 septembrie, pretextând că aşteaptă motivarea de azi. Între timp, moţiunea USR – AUR a rămas fără obiect, deoarece o altă moţiune de cenzură, depusă de PSD, a fost dezbătută de Parlament și adoptată cu 281 de voturi, iar Guvernul Cîţu a fost demis. (Sursa: News.ro)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4966 vizualizari

 • +14 (18 voturi)    
  Bun, și? (Luni, 11 octombrie 2021, 15:50)

  AntonH [utilizator]

  Parlamentul, în speță PSD și PNL, au încălcat constituția. Urmează și o pedeapsă? Măcar așa de ochii lumii, un 15% din salariu.
  • +9 (11 voturi)    
   Parlament cu 300 de membri... (Luni, 11 octombrie 2021, 17:16)

   P.Antipov [utilizator] i-a raspuns lui AntonH

   ... într-o Camera unica.
   Este timpul.
   • +5 (7 voturi)    
    de ce (Luni, 11 octombrie 2021, 17:41)

    Fu Thien Zbang [utilizator] i-a raspuns lui P.Antipov

    CCR nu spune nimic de asta?
    de ce niciun partid nu sesizează CCR pe tema asta?
    știu,sunt întrebări retorice!
  • +2 (6 voturi)    
   Pedeapsa? (Luni, 11 octombrie 2021, 18:23)

   aladdin [utilizator] i-a raspuns lui AntonH

   Nuuu, noi urmarim cu ingrijorare...
  • +5 (5 voturi)    
   Pe vremea lui ponta s-a dat o ordonanta prin care (Luni, 11 octombrie 2021, 20:15)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui AntonH

   primarii. Acestia puteau migra in timpul mandatului de la un partid la altul. Dupa trecerea perioadei de migrare a aprut si decizia CCR: ortdonanta este neconstitutionala. Cum ordonata isi produsese efectul urmarit CCR a stabilit si cui ii revine datoria de a readuce lucrurile la normal: parlamentului. Cum acesta are obiceiul de uita cea ce nu-i convine ( ex. 300 perlametari) lucrurile au ramas asa cum au dorit initiatorii.
 • +14 (16 voturi)    
  Deci PNL si PSD au incalcat constitutia (Luni, 11 octombrie 2021, 15:53)

  bogdan1477 [utilizator]

  Bineinteles, sub indrumarea lui Johannis
 • +13 (15 voturi)    
  Ramane ca asa ceva sa nu se mai intample (Luni, 11 octombrie 2021, 16:04)

  Susufler0 [utilizator]

  in viitor desi ma indoiesc teribil ca, in caz de nevoie stringenta nu se va mai ajunge la tergiversari precum cele practicate de PSD-PNL !

  PS. In fond nu exista sanctiuni impotriva unor astfel de fapte !
 • +12 (18 voturi)    
  deci psd si pnl (Luni, 11 octombrie 2021, 16:10)

  liviu_ [utilizator]

  au colaborat in detrimentul romaniei si NECONSTITUTIONAL...

  USL traieste!
 • +5 (15 voturi)    
  PS: (Luni, 11 octombrie 2021, 16:10)

  liviu_ [utilizator]

  pedepse pt aceasta incalcare?! normal ca nici una ca doar suntem in romanica!
 • +7 (21 voturi)    
  Si intrebarea eterna? (Luni, 11 octombrie 2021, 16:13)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Cine raspunde penal pentru asta?

  Si acum raspunsul etern: nimeni.
 • +10 (22 voturi)    
  Bietul Sica. (Luni, 11 octombrie 2021, 16:18)

  Cataleya [utilizator]

  El a iesit cel mai terfelit din toata paruiala.
  E singurul amintit concret, ca persoana - ca sef al Cam. Dep.
  Restul sunt toti la gramada, Birouri reunite, partide, parlament...ceea ce nu deranjeaza absolut pe nimeni. Turmele nu-si asuma niciodata vina sau greselile .

  In ce priveste depunerea semnaturilor,
  Pt ca nicaieri nu exista o legiferare concreta in acest sens,
  CCR a decis, de facto, in premiera ca ele pot fi si scanate, fotocopiate, etc,
  Iar concluzia nu este ca Parlamentul a incalcat Constitutia, din moment ce nimeni nu stia cum se procedeaza.
  Tocmai de aceea s-a apelat la CCR, ca sa fie clarificata problema. Nu ai cum sa incalci o lege inexistena, fie ca e vb de Codul Penal sau de Constitutia Romaniei.

  In rest, nu e decat o urecheala tardiva si irelevanta la adresa intreagii clase politice. O formalitate ca foarte multe altele.
  Totusi, PNL-istii au avut noroc ca si ciuma rosie a fost direct implicata, altfel ar fi fost obstructionati mult mai puternic de Dorneanu si haita lui.
  • +11 (17 voturi)    
   Din text asa reiese (Luni, 11 octombrie 2021, 17:32)

   therealpaulie [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Citind textul de la CCR reise ca Sica a fost cel care a facut-o de oaie
   Iar in realitate Sica era cel care, de data asta nu canta la mandolina, ci din contra urla, pe buna dreptate, ca motiunea trebuie trimisa in plen la vot.

   A ajuns Sica sa fie un politician decent in comparatie cu ceilalti din P$D si PNL. Interesante vremuri.
  • -3 (19 voturi)    
   Ai omis (cu celeritate) sa amintesti de Citu ! (Luni, 11 octombrie 2021, 17:34)

   sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   Nimic nu s'ar fi intamplat daca acest imbecil ar fi facut ceea ce trebuia sa faca: sa dirijeze o coalitie, nu s'o sparga !
   • +11 (11 voturi)    
    Cand (si daca)... (Marţi, 12 octombrie 2021, 2:02)

    Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

    ...CCR va transa obsesiile tale si va publica si o motivare aferenta, poate ca atunci voi comenta si tema respectiva.
    Pana atunci, uscheala la stapan, ca pt mine nu prezinti absolut niciun interes cu comentariile tale infantile.
 • +12 (16 voturi)    
  Acum pe bune, (Luni, 11 octombrie 2021, 16:20)

  rov [utilizator]

  Daca pentru o gaina se dau 2-3 ani de puscarie, pentru INCALCAREA CONSTITUTIEI, nu ar trebui o secerare cu plutonul 'a la' Targoviste, sau macar inchisoare pe viata??
 • +13 (17 voturi)    
  la ce ne mai foloseste, dupa ce a trecut o luna? (Luni, 11 octombrie 2021, 16:20)

  Antenistontel [utilizator]

  bine ca postasul a venit intre timp cu talonul gras, tov. special dorneanu!
 • +16 (20 voturi)    
  . (Luni, 11 octombrie 2021, 16:28)

  AlterEgo21 [utilizator]

  Citu cerea demisia Ancai Dragu si a lui Ludovic Orban, dar iata ca decizia Curtii Constitutionale da dreptate USR. PNL-ul si PSD-ul au tergiversat ilegal depunerea, citirea si votarea motiunii de cenzura a USR intr-un blat de-a dreptul mizerabil. Iar Citu e un nimic tinut in fruntea unui partid ce e mai mafiot decat PSD-ul in zilele negre.
 • +7 (11 voturi)    
  Wow! (Luni, 11 octombrie 2021, 16:40)

  yol [utilizator]

  Ce surpriza! Pai orice om cu 2 clase stia asta dinainte…
  • +5 (7 voturi)    
   Poate ca stia. (Luni, 11 octombrie 2021, 17:19)

   P.Antipov [utilizator] i-a raspuns lui yol

   Poate ca stia dar nu este o constatare legala. CCR a facut exact asta: a declarat LEGAL neconstitutionalitatea faptelor.
 • +7 (9 voturi)    
  In fine ... (Luni, 11 octombrie 2021, 18:12)

  danmarian [utilizator]

  O decizie corecta din partea CCR ! Votarea prioritara a motiunii PSD a fost o parshiva manevra ! Dar - cum tot ce a venit - in timp - de la PSD a fost NUMAI pungasie - furt - JAF - MINCIUNA .... nu ne mai miram de nimic ! Mai ales cand vedem si "mutra" de bulibase - jegos, cu parale cazandu-i din "poznare si - probabil - putzind a satra ....
 • +11 (11 voturi)    
  Nu stiu cati isi mai amintesc... (Marţi, 12 octombrie 2021, 1:39)

  Cataleya [utilizator]

  ...dar cine are chef si e interesat precis gaseste pe internet descrierea situatiei la care ma refer.

  La un moment dat, PSD avea nevoie urgenta de o decizie a CCR.
  Zis si facut.
  Majoritatea parlamentara PSD-ista , de la vremea respectiva, a obligat CCR sa dezbata si sa decida problema respectiva in 24h.
  Ceea ce s-a si intamplat.
  Si n-au existat deloc discutii ca Parlamentul nu are dreptul sa ceara asa ceva, ca CCR are propriul program si bla,bla,bla.
  CCR a executat cu promptitudine ordinele Parlamentului (ceea ce, in principiu, e cat se poate de logic si corect)
  Acum, ajung si la punctul "fierbinte"
  De ce nu se procedeaza asa , de fiecare data cand o oarecare problema de importanta nationala trebuie dezbatuta in regim de urgenta?
  Ca CCR are de lucru si nu-si modifica programul..bla-bla.
  Asa e si normal, la banii si beneficiile pe care le au. Sa lucreze pana cad in cap.

  Dar daca Parlamentul sau guvernul decid ca CCR trebuie sa lase la o parte cine stie ce discutii despre pescuitul sportiv sau despre constitutionalitatea cresterii viermilor de matase pe bloc, pt ca trebuie sa transeze in regim de urgenta o anumita problema, CCR trebuie sa se supuna instantaneu si fara maraiala.
  Doar asa se pot evita porcariile cu deciziile parlamentare sau OUG-urile care la data publicarii in MO intra automat in vigoare si au efect imediat,, iar CCR le declara neconstitutionale - peste 2-3 sau 5 luni.
  Ca atunci au avut ei timp sau pt ca intentionat au programat aiurea, pt a face pe placul unora sau altora.!

  Si porcaria asta se perpetueaza de 30 de ani si cred ca va mai dura inca pe atat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by