Moțiunea de cenzură a USR-PLUS și AUR va ajunge în plenul Paralamentului, chiar dacă oamenii lui Cîțu au anunțat contestarea la CCR. Președintele Camerei Deputaților, liderul PNL Ludovic Orban a explicat miercuri care sunt pașii de urmat, spunând că va încerca să treacă ordinea de zi prin Birourile Permanente, unde însă PNL, PSD și UDMR fac front comun. În fața unui alt boicot, moțiunea va ajunge pentru citire în plen.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

„Am promis în campania electorală 4 ani de pace, stabilitate, în care să ne concentrăm pe dezvoltarea României și să punem în practică reformele de care are nevoie România, 4 ani de creștere economică. Trebuie să ne reîntoarcem la ceea ce am promis românilor. Astăzi, românii se uită la noi și nu înțeleg de ce a apărut această criză politică, de ce problemele cu care se confruntă nu sunt soluționate așa cum se așteaptă ei”, a spus miercuri președintele PNL, Ludovic Orban.

„Fac apel la toți liderii politici să analizeze situația și să se implice pentru soluționarea cât mai rapidă a crizei. din punctul meu de vedere nu există decât o singura soluție onorabilă: refacerea coaliției de guvernare care s-a constituit după alegerile parlamentare și care a generat o majoritate parlamentară și menținerea PNL în poziția de principal partid de guvernământ responsabil de punerea în practică a programului de guvernare. Orice procedura în derulare trebuie să fie conform prevederilor constituționale”, a spus Orban.

„Am luat decizia de a convoca plenul camerelor reunite ale Camerei Deputaților și Senatului. Convocarea făcută de președinții celor două camere nu cuprinde ordinea de zi. Nu este regulamentar că președinții, când fac convocarea, să facă și ordinea de zi. Pentru ordinea de zi vom convoca Birourile Permanente Reunite”, a spus Orban.

Practic, președinții Camerei Deputaților și Senatului au convocat pentru joi la 16.00 o ședință de plen reunit a Parlamentului în care se va citi moțiunea de cenzură. Prin convocarea făcută de cei doi președinți de Cameră, moțiunea poate fi citită dar nu dezbătută și supusă la vot.

USR-PLUS și AUR nu pot decide un calendar pentru dezbaterea moțiunii de cenzură pentru că nu au majoritate în Birourile Permanente reunite. Pentru a putea stabili o dată a dezbaterii demersului este nevoie de votul a jumătatea plus unu din cei prezenți la ședința BPR-urilor.

Dar, situația se schimbă în cazul stabilirii unei program de către plenul reunit. Este nevoie de jumătate plus unu din numărul celor prezenți în sală să stabilească o ordine de zi a ședinței de plen. Mai exact, la cerere unui lider de grup, ordinea de zi a ședinței de peln poate fi suplimentată. În acest context USR-PLUS intenționează să ceară stabilirea unui calendar pentru dezbaterea și votul moțiunii de cenzură

Reamintim că moțiunea de cenzură a USR-PLUS și AUR a fost blocată două zile la rând în Birourile Permanente ale Parlamentului, acolo unde atât parlamentarii PNL, cât și cei ai PSD nu au participat la ședință, neasigurând cvorumul.

PNL a cerut o amânare de două săptămâni, fiind susținut de UDMR, însă la vot nu a fost cvorum, doar 9 parlamentari pronunțându-se pentru. PSD s-a retras din ședință. Ulterior și liberalii au plecat astfel încât nu s-a putut stabili calendarul moțiunii.

Într-o ședință a conducerii partidului, convocată miercuri dimineața de către susținătorii premierului, s-a decis ca parlamentarii PNL să nu participe la sedința Parlamentului convocată de Orban până nu se verifică legalitatea semnăturilor depuse odată cu moțiunea de cenzură USR-PLUS și AUR.

De asemenea, Guvernul a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională.