Statul ar putea suporta o parte din factura la energie electrică a românilor cu venituri medii în această iarnă, în care există riscul unor creșteri de prețuri. Aceasta este una dintre soluțiile anunțate, joi seară, de premierul Florin Cîțu, la pachet cu una pe termen lung, respectiv legea consumatorului vulnerabil.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Este un risc real să avem o creștere a prețurilor la iarnă”, a spus Cîțu, la TVR.

Prima soluție, a precizat el, este grăbirea adoptării legii consumatorului vulnerabil, care să se aplice începând din ianuarie 2022.

A doua, care ar fi valabilă doar pentru această iarnă este „să compensăm o parte din factură de la bugetul de stat”, a adăugat Cîțu. Pentru această compensare se va ține cont de o „limită a venitului” consumatorului, a spus el.

Premierul a susținut că pentru această măsură sunt bani la buget.

"Pentru termen mediu şi lung soluţiile sunt investiţiile. Nu există altă soluţie. Dacă vrem să rezolvăm problema producţiei de energie şi să nu avem aceste fluctuaţii ale pieţei ai nevoie de o capacitate de producţie internă mai mare. (...) În plus, trebuie să creştem şi conectivitatea, pentru că şi aici ajută, sunt ţări în UE care au energie, la un moment dat, mai ieftină şi putem să importăm de acolo mai ieftin", a mai spus Florin Cîţu.

Florin Cîțu a avut joi o întâlnire la Palatul Victoria pe tema creșterii facturilor la energia electrică, printre invitați fiind și reprezentanți ai Consiliului Concurenței. "Am chemat Consiliul Concurenței pentru că este o diferență foarte mare de la liberalizare, deci piață liberă, la piață concurențială și vreau să mă asigur că în România îndeplinim și condițiile unei piețe concurențiale. Pentru că până la urmă piață liberă înseamnă un lucru, dar doar dacă ai piață concurențială prețurile pot să și scadă.", a declarat premierul.