​​Liderii PNL din cele mai puternice organizații PNL din țară s-au întâlnit miercuri pentru a discuta despre lupta internă din partid. Surse participante la ședință au declarat pentru HotNews.ro că la întâlnire s-au pus pe masă două scenarii posibile pentru următoarea perioadă. Astfel i s-a propus europarlamentarului Dan Motreanu să candideze pentru președinția PNL în echipă cu Ilie Bolojan ca președinte executiv. O a doua variantă discutată este ca organizațiile prezente să decidă în grup, susținerea pentru unul dintre actualii pretendenți la șefia PNL: fie Ludovic Orban, fie Florin Cîțu. "Nu s-a luat încă o decizie. Scopul este să încheiem războiul intern care poate distruge partidul" au explicat sursele citate.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Trebuie să găsim o formulă prin care să facem pace între cei doi pentru că se poate rupe partidul. Competiția mai durează încă două luni și nu știm cum va arată partidul dacă cei doi continuă scandalul intern. Am discutat două variante dar nu s-a luat nicio decizie. I s-a propus lui Dan Motreanu să candideze la președinția PNL, să meargă la partid și să țină un echilibru între premier și președintele Camerei Deputaților. Motreanu ar putea fi secondat de Ilie Bolojan care ar putea fi președinte executiv. A doua varianta discutată este ca toate organizațiile prezente să acorde sprijnul unuia dintre cei doi candidați și astfel să încline balanța decisiv și să se încheie bătălia internă", au explicat pentru HotNews.ro sursele participante la întâlnire.

La întâlnire au participat lideri din organizații PNL puternice: Gheorghe Falcă, (ARAD), Ilie Bolojan ( Bihor), Iulian Dumitrescu (Prahova), Dan Motreanu (Giurgiu), Bogdan Huțucă (Constanța), Dragoș Soare (Ialomiţa).

De asemenea liderii PNL au discutat despre cum va arăta partidul după congres cu un lider ca Florin Cîțu. "În momentul de față, Ludovic Orban a pierdut controlul partidului iar cu un viitor președinte în persoana lui Florin Cîțu lucrurile nu se vor liniști în partid. Cîțu este premier, nu știe cum să conducă un partid. La prima criza politică, parlamentară ce se întâmplă? Cine o gestionează? Partidul riscă să se prăbușească. Urmează trei ani în care trebuie să ne pregătim pentru alegeri prezidențiale și parlamentare", susțin sursele citate.

Miza liderilor nemulțumiți de cei doi candidați la șefia PNL este componența viitorului Birou Politic. "Vrem discuție serioasă despre biroul politic. Nu ajută partidul dacă oamenii lui Orban vor fi înlocuiți cu oamenii lui Cîțu ceea pare că se va întâmpla. Amândoi candidații anunțați au același stil de conducere. Nu vrem să înlocuim oamenii lui Orban cu oamenii lui Cîțu și să preia puterea de dragul puterii", au explicat sursele citate.

La întâlnire nu s-a luat nicio decizie. Potrivit surselor citate, Dan Motreanu nici nu a acceptat nici nu a refuzat propunerea de a candida la șefia PNL. În următoarea perioadă urmează alte întâlniri de acest gen iar liderii PNL doresc să se consulte și cu președintele Klaus Iohannis.

Cum arată harta organizațiilor PNL care îl susțin pe Ludovic Orban și pe Florin Cîțu

După trei săptămâni de alegeri interne, lupta pentru putere în PNL este în plină desfășurare iar Orban și Cîțu scot la atac toate atuurile de care dispun. După alegerile în 38 de organizații harta arată așa :

  • Tabăra Orban mizează pe sprijinul delegațiilor din: Galati, Buzău, Brăila, Bistrița, Brașov, Caraș Severin, Hunedoara, Alba, Teleorman, Vâlcea, Argel, Dîmbovița, Vrancea, Tulcea, Călărași, sector 1, sector 3, sector 5,
  • Tabăra Cîțu mizează pe sprijinul delegațiilor din: Neamț, Suceava, Bacău, Botoșani, Vaslui, Gorj, Mehedinți, Olt, Dolj, Ilfov Cluj, Sibiu, Sălaj, Maramureș, Mureș, Satu Mare, sector 2, sector 4, sector 6,
  • Organizații divizate unde delegații au preferințe pentru ambii candidați: Timiș, Iasi, București.
  • Organizații indecise: Bihor, Prahova, Giurgiu, Arad, Constanța, Ialomița

Organizațiile care sunt indecise se numără printre cele puternice, fiind reprezentate de cel mai mare număr de delegați: Bihor -198 delegați, Prahova -172 delegați, Giurgiu -149 delegați, Constanța -130 delegați, Arad -116 delegați.

Reamintim că în interiorul PNL au loc în perioada iunie-august alegeri pentru organizațiile județene. Ludovic Orban și Florin Cîțu își negociază la sânge susținerea pentru șefia partidului cu liderii de organizații iar cele două tabere s-au atacat violent în ultima perioadă.

De precizat este că după alegerile din organizații, după 10 august se vor depune și moțiunile (candidaturile) pentru șefia PNL.

În interiorul PNL s-a mai discutat varianta unei conduceri arbitare. HotNews.ro a relatat în luna mai că în interiorul PNL se discuta un al treilea scenariu care viza o conducere arbitrară care să fie susținută, în consens de toți liderii PNL. Mai exact, numirea unui președinte care să se ocupe strict de gestionarea partidului și să-l pregătească pentru campania din 2024, fără ca acesta să candideze la alte funcții în stat.

Acest scenariu este discutat de către o parte din liderii PNL nemulțumiți de Ludovic Orban și care nu sunt convinși că Florin Cîțu poate confirma ca lider politic. Potrivit surselor HotNews.ro, se vehicula și atunci numele europarlamentarului Dan Motreanu, fost secretar general al PNL, drept candidat la funcția de președinte al partidului.

Citește și: