ANALIZĂ Cum arată bătălia pentru șefia PNL: harta filialelor care îl susțin pe Ludovic Orban și a celor care merg pe mâna lui Florin Cîțu

de Luminița Pîrvu     HotNews.ro
Luni, 12 iulie 2021, 20:10 Actualitate | Politic


Florin Citu si Ludovic Orban
Foto: AGERPRES
După două săptămâni de alegeri interne, lupta pentru putere în PNL este în plină desfășurare iar Orban și Cîțu scot la atac toate atuurile de care dispun. După alegerile în jumătate dintre organizații scorul dintre cele două tabere este unul strâns și nu arată niciun câștigător clar.

După ce a marșat pe mesajul necesității modernizării PNL și a pozat în liderul care poate aduce un "suflu nou partidului", Florin Cîțu a schimbat strategia și a trecut la atac frontal asupra contra-candidatului Ludovic Orban și a susținătorilor acestuia.

Revocarea ministrului Finanțelor, Alexandru Nazare, a fost o dublă lovitură data lui Ludovic Orban. Cîțu a preluat interimatul de la ministerul de Finanțe, iar acțiunea sa a fost validată de președintele Klaus Iohannis prin semnarea decretului de revocare a lui Nazare și preluarea interimatului de către premier.

Practic, Cîțu a accesat pușculița Guvernului pentru primarii și aleșii locali ai PNL. Din funcția de interimar al Finanțelor face propunerile de rectificare bugetară, mai exact unde și cum se vor împărți banii în teritoriu iar din postura de premier o va și aproba .

Motivul oficial al revocării lui Nazare din funcție a fost că nu și-a îndeplinit atribuțiile, neoficial liderii liberali au înțeles mesajul transmis de premier.

"A fost un atac direct și brutal din partea lui Cîțu. Modul în care l-a revocat pe Nazare ne duce cu gândul că este dispus să calce orice în picioare pentru aș atinge scopul. Banii sunt la mine și voi la mâna mea - asta a fost mesajul pe care l-am primit toți ca o măciucă în moalele capului. Și toți o știm. Nazare nu asculta de comenziile politice din partea nimănui, nici recomandările lui Orban , nici ale lui Iulian Dumitrescu (n.red liderul organizației Prahova ) iar Cîțu știa că nu putea să-i dicteze cum să împartă fondurile la rectificare", a explicat, pentru HotNews.ro, un lider PNL.

Planul lui Cîțu a fost girat și validat de președintele Klaus Iohannis care până acum a evitat să intervină în meciul intern din PNL. Semnarea decretului și numirea lui Cîțu interimar la Finanțe este alt mesaj subliminal pe care de această dată, liberalii l-au primit din partea președintelui, și anume că premierul este susținut.
Klaus Iohannis:Acum cred că este bine să vedem lucrurile într-o notă realistă. Guvernul are tot sprijinul partidului și are tot sprijinul coaliției din care a rezultat, iar dacă premierul a considerat că este necesară schimbarea unui ministru, înseamnă că a făcut o evaluare și știe ce face. Premierul este cel care știe cum funcționează Guvernul și, până la urmă, premierul este responsabil pentru buna funcționare a Guvernului. Are tot dreptul să schimbe echipa când crede că lucrurile pot merge mai bine”.

Girat de președinte, Cîțu a trecut la seducerea primariilor. La câteva zile diferență, premierul s-a întâlnit cu primarii la o ședință a Asociației Muncipiilor din România. Prezentat primarilor de către Emil Boc, Cîțu le-a transmis cu subiect și predicat aleșilor locali că rectificările bugetare se vor realiza în cadrul Guvernului României, "nu la partid", atâta vreme cât va deţine funcţia de prim-ministru.

Florin Cîțu: "Aș vrea sa vă asigur că eu am nevoie de toată lumea, de toţi primarii şi de toţi preşedinţii de consilii judeţene pentru a dezvolta România. Cele 76,2 miliarde de euro din fonduri europene şi PNRR trebuie implementate de toată lumea, de toţi primarii, de toţi preşedinţii de consilii judeţene. Avem nevoie de toate resursele pentru a atrage aceşti bani(...) Vreau să fie foarte clar mesajul acesta din partea mea. Încă un mesaj foarte clar: nicio rectificare bugetară nu se va face la partid, cât voi fi prim-ministrul României. Aceste lucruri să vor face fără niciun fel de criterii politice”.

Liderii de organizații care îl susțin pe Ludovic Orban nu au dorit să comenteze public gestul premierului. Neoficial, contactați de către HotNews.ro liberalii s-au plâns că este atacată unitatea partidului. "Dezbină și cucerește - asta e tactica aplicată de Cîțu. Vorbim de unitatea partidului aici, nu are rost să-l atacăm public pe premier pentru că riscăm să rupem partidul în două și nu asta dorim. Atacul este fără precedent și nu are rost să intrăm într-o polemică publică care ar afecta partidul", au explicat un lider PNL sub protecția anonimatului.

De altfel contra-atacul lui Ludovic Orban s-a centrat pe victimizare. Președintele PNL a ieșit la rampă acuzându-l pe Florin Cîțu că nu s-a consultat cu partidul în legătură cu demiterea ministrului de Finanțe și că acesta "face abuz putere".
Mai mult, președintele PNL a vorbit despre faptul că este garantul unității liberalilor și că nu a discriminat niciodată între colegii din vechiul PNL și cei proveniți din PDL. Orban a mai spus că a devenit ”sac de box” pentru anumiţi colegi şi că este obişnuit să fie atacat, însă nu din propriul partid, ci de colegii din PSD.

”Am fost, sunt şi voi fi garantul unităţii PNL. (...) Ştiţi foarte bine că am fost unul dintre susţinătorii fuziunii dintre PNL şi PD. Pentru mine nu există discriminare între un membru PNL care provine din fostul PDL şi un membru PNL care provine din fostul PNL. Pentru mine există doar membri ai Partidului Naţional Liberal care pun osul la treabă, care se implică şi care contribuie la victoriile PNL(...) Nu vreau să mă plâng că am devenit sac de box pentru anumiţi colegi de-ai mei. Sunt obişnuit. Sigur că sunt obişnuit să fiu atacat de PSD, nu de colegi de-ai mei. Cu toate astea, vă garantez, nu voi răspunde. Voi avea exact mesajul meu pozitiv, proiectul meu, viziunea mea, obiectivele pentru PNL şi obiectivele sunt foarte simple: să păstrăm PNL pe primul loc şi să câştigăm toate alegerile din 2024”, a afirmat Orban, la Bistriția.

Harta filialelor PNL care îl susțin pe Ludovic Orban și pe Florin Cîțu

Până în prezent 22 de organizații PNL și-au validat prin alegeri, în conferințe județene, conducerile la nivel local. Potrivit surselor HotNews.ro consultate din ambele tabere, din cele 22 de filiale în care s-au ales liderii, Ludovic Orban este susținut de 11 iar Florin Cîțu de 9 organizații.

Astfel, tabăra Orban mizează pe sprijinul delegațiilor din: Galati, Buzău, Bacău, Botoșani, Bistrița, sector 1, sector 3, sector 5, Teleorman, Vâlcea și Brăila.

Tabăra Cîțu mizează pe sprijinul delegațiilor din: Neamț, Suceava, Vaslui, sector 2, sector 4, Dolj, Gorj, Mehedinți și Olt.

Organizația PNL Iași unde au avut loc alegeri recente ale conducerii este scindată în ceea ce privește susținerea. Alexandru Muraru este noul președinte al PNL Iași și este susținător al lui Florin Cîțu. Potrivit surselor citate, delegații filialei sunt împărțiți în două: o parte sunt oamenii fideli președintelui Consiliului Județean, Costel Alexe, care îl susține pe Ludovic Orban, iar cea de -a doua parte - oamenii lui Mihai Chirică care îl susțin pe Florin Cîțu.

De precizat este că PNL Iași este o organizație importantă pentru candidații la conducerea centrală pentru că are un număr de delegați mare, mai exact 150 de oameni care vor vota la congresul din 25 septembrie comparativ cu PNL Buzău. de exemplu care are doar 66 de delegați care vor participa la congresul din 25 septembrie.

Numărul delegațiilor organizațiilor PNL este diferit și s-a stabilit în funcție de mărimea filialei și a rezultatelor obținute la alegerile parlmentare și locale. Astfel, organizații ca PNL Iași, Cluj, Arad, Sibiu, Suceava, Bihor, Dolj, Telorman, Mehedinți, București, Prahova și Constanța au un număr mai mare de delegați pentru că au câștigat la ultimele alegeri electorale. Cu alte cuvinte, miza celor doi contracandidați este să obțină susținerea acestora pentru a bifa cât mai multe voturi la congresul din 25 septembrie.

Potrivit surselor HotNews.ro organizațiile care urmează să-și valideze susținere în următoarea perioadă și care îl susțin pe Ludovic Orban sunt: Hunedoara, Dâmbovița, Slobozia, Ialomița, Arges, Brăila și Satu Mare.

Organizațiile care urmează să-și valideze susținere în următoarea perioadă și care îl susțin pe Florin Cîțu sunt: Cluj, Sibiu, Arad, Sălaj, Maramureș, Ilfov, Prahova, Constanța.

Există în acest moment organizații indecise ca PNL Bihor condus de Ilie Bolojan, PNL Giurgiu, condus de Dan Motreanu sau PNL Caraș Severin și PNL Alba.

De asemenea, la București situația nu este clară. La sectorul 6 Ciprian Ciucu a câștigat șefia filialei sector 6 și , totodată acesta negociază atât cu Ludovic Orban cât și cu Florin Cîțu susținerea de a deveni președintelele întregii organizații PNL București (care în prezent este condusă de Violeta Alexandru).

De altfel peste tot în țară se negociază intens și până pe 25 septembrie, la congres situația este fluidă pentru că pot avea loc trădări sau reveniri ale susținerilor celor doi candidați în funcție de funcțiile, beneficiile sau bani direcționați către șefii organizațiilor.

Calendarul alegerilor interne din PNL se finalizează pe data de 10 august, până atunci toate organizațiile județene își vor stabilii noile conduceri.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23187 vizualizari

 • -1 (29 voturi)    
  E o lupta clara intre vechii liberali si basisti (Luni, 12 iulie 2021, 20:27)

  salvatore [utilizator]

  In septembrie vom vedea si rezultatul bataliei, vom vedea daca basistii vor reusi sa acapareze PNL-ul, adica tinerii din FSN, pedistii, sa fie la guvernare si batranii din FSN, pesedistii, sa fie in opozitie. Exact ce ne atentiona Seniorul Coposu cu 30 de ani in urma: pericolul este ca fesenistii sa fie si pe stanga si pe dreapta esicherului politic.
  • -2 (6 voturi)    
   Chiar asa o fi? (Marţi, 13 iulie 2021, 8:50)

   Kroko Dilu [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

   Judecand in cheia asta putem spune ca e o lupta intre liberali si PNL-isti,sau,mai corect spus,intre liberali si USL-isti.
 • +9 (21 voturi)    
  Cum sa nu fie domnul Alexandru Muraru (Luni, 12 iulie 2021, 20:40)

  Harald2 [utilizator]

  un sustinator al domnului Citu, cand primeste simbrie de la guvern? Un post creat special pentru dansul:

  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/alexandru-muraru-desemnat-de-citu-reprezentant-special-al-guvernului-pentru-combaterea-antisemitismului-si-xenofobiei-1441857

  Pentru ignoranti, postul acesta era oficial neremunerat.

  Nu este cumva si domnul Victor Costache printre sustinatori? Doar si dansul are un post caldut de consilier.

  Si cati or mai fi ca dansii, promovati de domnul Citu.

  Problema principala este ca lucrurile acestea se vad din ce in ce mai clar; si un PNL cu domnul Citu la carma ar avea toate sansele sa se scufunde politic. A! Dar in acel moment ar aparea salvator domnul Iohannis, care nu mai poate candida pentru al treilea mandat!
 • 0 (16 voturi)    
  Off topic, dar adevarat. (Luni, 12 iulie 2021, 22:54)

  Clop [utilizator]

  PNL-ul ar trebui sa ia lectii de la moldoveni.

  Sa traiasca partidul Maiei Sandu, care a facut un PAS interesant la alegerile anticipate din Moldova.

  ___________________________________________

  La PNL vedem gargara din culise si din teritorii, vizionari cu hai, noroc in treacat ale celor doi candidati, vedem in fiecare zi pe televizor sau ceea ce citim pe ecranele device-urilor.

  Domnilor candidati la functia suprema, avem un ministru de interne slab, dovedit.

  Ultima dovada este gestionarea de culise a cazului Ciocan. Un tip din politie care a incalcat toate regulile si care acum, se ocupa de preventie. Termionati cu rotirea cadrelor in sistem.

  Creati un sistem profesionist si performant, nu cred ca Dl. Ciocan trebuia sa planga ca nu aveam masina sa ajunga la o oarece emisiune a unui post TV. Nu cred ca avea de dat un comunicat pentru tara.

  Cazul Ciocan este oglida vie a manariilor din sistemul PNL de partid si de stat.

  Etc.

  Paul Sartre cu lamaie.
 • +5 (17 voturi)    
  Ca sa vada si liberalii (Luni, 12 iulie 2021, 23:14)

  consumator2 [utilizator]

  Sa vada adevarata fata a lui Citu! Nu ca Orban ar fi departe…
 • -1 (9 voturi)    
  politrucianismul (Luni, 12 iulie 2021, 23:21)

  Ilenuca1 [utilizator]

  Vor inclina balanta foștii membri ALDE.De partea celui care lucrează mai bine cu trădătorii. Ca să fie balul bal.Iar după eșecul guvernării rezultate, va urma reînființarea alianței cu psd. Atunci vor ști să fie uniți cu toții. Funcții să le iasă tutulor și niscai agoniseală colo șea...
 • +6 (8 voturi)    
  Personal, modul în are progresează procesul ... (Marţi, 13 iulie 2021, 7:26)

  Eu the first [utilizator]

  ... mi se pare o prostie. E vorba de conducerea partidului, nu de atingerea unui compromis în cadrul unei înțelegeri cu o entitate externă. Determinantă ar trebui să fie aderența la doctrina partidului - da' în fapt, care doctrină? Aia cred eu că-i de fapt problemă majoră a PNL, în momentul de față, și motivul pentru care PNL e o opoziție slabă în fața PSD - la PSD măcar doctrina e clară: pomeni electorale și căpătuială pe spinarea cetățeanului cinstit și muncitor care-și plătește taxele. PNL nici măcar să-și asume faptul că măcar în parte asta-i și ideologia lor nu e-n stare. Norocul nostru, pe moment, e că au un junghi în coaste numit USR, altfel treaba asta ar fi mult mai evidentă în modul în care guvernează. Cum guvernarea e a lu' Câțu, io zic că asta ar trebui să fie relevant și pentru alegerile noii șefimi a PNL. În parlament, unde cuvântul greu îl are Orban, măcar s-a încercat desființarea SIIJ (demers sabotat de UDMR, din nefericire).
  • +1 (3 voturi)    
   Mda... (Marţi, 13 iulie 2021, 10:04)

   vali_s [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

   Sper ca procurorii sa nu uite acasta opozitie a UDMR si sa tina cont de ea, cand pun in balanta un caz de coruptie in care sunt implicati factori politici cu origine dubioasa.
 • +3 (3 voturi)    
  Batalia sinecurilor... (Miercuri, 14 iulie 2021, 10:00)

  mike123 [utilizator]

  Atit de multi PNL-isti, atit de putine sinecuri....
  A venit criza economica, musai sa rareasca randurile, ca sa dea un exemplu de RESPONSABILITATE!
 • -1 (3 voturi)    
  Lozinca zilei (Miercuri, 14 iulie 2021, 16:22)

  PowerIon [utilizator]

  Hai cu Orban la gunoi!
  Că cu Câțu ținem noi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by