La peste opt luni de la alegerile locale, Iaşiul are în sfârşit viceprimari. Unul dintre ei este consilierul USR-PLUS Cezar Baciu, acuzat de colegii de partid că a trădat şi că a votat bugetul Iaşiului propus de primarul Mihai Chirica. Celălalt viceprimar este liberalul Daniel Juravle.

Cezar BaciuFoto: Facebook/ Baciu Cezar

PNL a introdus proiectul alegerii celor doi viceprimari ai Iaşiului pe ordinea de zi a şedinţei de luni a Consiliului Local după ce a reuşit să formeze o majoritate, alături de PMP şi de consilierul Cezar Baciu, ales în septembrie 2020 pe listele USR-PLUS, scrie News.ro.

Cezar Baciu a votat proiectul de buget local în urmă cu o lună, încălcând linia stabilită de USR-PLUS. El a contribuit atunci decisiv la trecerea proiectului.

În şedinţa de luni a consiliului au existat două propuneri pentru postul de viceprimar - Cezar Baciu şi Daniel Juravle, membru PNL, ambii fiind ulterior aleşi în aceste funcţii. Nu au votat reprezentanţii PSD şi cei ai USR-PLUS.

Liderul de grup USR-PLUS Ana Raluca Roşu a spus că Baciu nu mai reprezintă acest partid, în timp ce un alt consilier USR-PLUS, George Pleşu, a afirmat că ”domnul Goe a fost premiat”.

Primarul Mihai Chirica a susținut că din acest moment "raţiunea ar trebui să domine din ce în ce mai mult şi că este o necesitate capacitatea de a construi".

”De astăzi începe greul pentru cei doi viceprimari”, a mai afirmat primarul Mihai Chirica.

Proaspăt ales în postul de viceprimar, liberalul Daniel Juravle a spus că la opt luni de la alegerile locale nu se gândea că va apărea o majoritate stabilă în consiliu. Celălalt viceprimar ales, Cezar Baciu, a spus că funcţia obţinută este o greutate pe umerii săi şi că va lucra pentru ieşeni.

USR-PLUS a declanşat procedurile de excludere a lui Cezar Baciu din partid, existând chiar o decizie în acest sens a conducerii USR-PLUS. Întrucât Baciu a atacat decizia în instanţă, el rămâne membru USR-PLUS până în momentul emiterii unei hotărâri definitive în Justiţie. El îşi va pierde automat funcţia în situaţia în care instanţa va da dreptate USR-PLUS.