Președintele PNL Ludovic Orban a insistat sâmbătă, într-o postare pe Facebook, asupra declarației făcute anterior în cursul zilei, anume că „orice ministru, înainte de a-și ataca premierul, trebuie să își scrie demisia”. De altfel, liderul liberal „avertizează” miniștrii că „nu este o chestiune de moft, este pur și simplu obligația premierului de a revoca din funcție orice ministru care atacă premierul”.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

„Dacă cineva din guvern vrea să dea declarații critice la adresa premierului întâi să scrie demisia, apoi să dea declarații critice (...) Dacă nu și-a scris demisia, trebuie să știe că va pleca acasă, exact cum a plecat acasă Voiculescu”, a reiterat Orban.

Postarea lui Ludovic Orban:

„Coaliția merge mai departe. Partidul Național Liberal este un partid responsabil, un partid care s-a angajat în procesul de dezvoltare al României și care, în momentul în care și-a asumat răspunderea guvernării, ca principal partid de guvernământ, a făcut-o pentru a pune în practică un program de guvernare serios, care să asigure dezvoltarea României. Deci, coaliția merge mai departe.

În ceea ce privește condițiile, răspunsul meu este foarte clar, coaliția a stabilit candidatul la funcția de prim-ministru, chiar aș putea să spun că preferința pentru colegul și prietenul meu, Florin Cîțu, în poziția de premier, i-a aparținut USR-PLUS. Nu poți să schimbi premierul numai pentru că nu-i convine unui partid din coaliție, că a fost schimbat un ministru lipsit de performanță, în mod evident, căruia opinia publică i-a apreciat în mod negativ gafele și lipsa de performanță. Așteptăm nominalizarea unui ministru care să facă lucrurile care, într-adevăr, sunt foarte importante.

Orice ministru să știe că, înainte de a-și ataca premierul trebuie să își scrie demisia. Dacă nu și-a scris demisia, trebuie să știe că va pleca acasă, exact cum a plecat acasă Voiculescu. În nicio țară democratică din lumea asta niciun ministru nu-și permite să atace premierul. Premierul e cel care conduce Guvernul, în momentul în care ataci premierul înseamnă că nu mai ai ce să cauți în Guvernul respectiv.

Avertizez miniștrii că nu e o chestiune de moft, este pur și simplu obligația premierului de a revoca din funcție orice ministru care atacă premierul. Dacă cineva din guvern vrea să dea declarații critice la adresa premierului întâi să scrie demisia, apoi să dea declarații critice.

Aici nu suntem într-o competiție, nu mai există război, între PNL, USR-PLUS, UDMR, grupul minorităților, există o înțelegere pentru România privitoare la guvernarea țării, nu este vorba despre un campionat de orgolii sau o competiție între oameni care suferă de vedetism. Este vorba de o răspundere uriașă pe umerii noștri, să guvernăm România.”

Ludovic Orban a făcut declarații dure și sâmbătă la prânz, în timpul unei conferințe de presă, el afirmând că „orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia”, iar acel ministru nu mai are ce căuta în Guvern. Declarațiile șefului liberalilor vin după o serie de atacuri ale miniștrilor USR-PLUS la adresa premierului Cîțu.

"Așteptăm să se termine exercițiul acesta de supărare, de orgolii și să fie desemnat un ministru de la USR PLUS care să pună în practică toate obiectivele stabilite prin programul de guvernare”, a spus liderul PNL.

Orban l-a atact direct și pe Vlad Voiculescu, despre care a spus că nu a îndeplinit mai multe proiecte necesare pentru atragerea fondurilor europene și nu a aprobat proiecte pentru dotarea spitalelor.

„Am alocat 1,3 miliarde pentru dotarea spitalelor, dar Ministerul Sănătății nu a aprobat decât 20 de proiecte în primul rând”, a susținut Orban.

Miniștrii care l-au criticat pe premierul Cîțu:

Cătălin Drulă: Cîțu, un zombie politic

Demiterea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății de către premierul Florin Cîțu, fără negocierea în prealabil în coaliția de guvernare, a fost „un gest iresponsabil, de imaturitate politică, un gest meschin aproape, un gest pe persoană, nu instituțional”, a declarat Cătălin Drulă, vicepreședintele USR-Plus într-un interviu acordat g4media.

„Nu a fost un gest al unui om politic responsabil, care înțelege ce responsabilitate are într-o coaliție”, a spus Drulă. „Acest comportament în care răstorni masa pentru că te simți sfidat, în care întotdeauna arunci responsabilitatea pe ceilalți – deși USR PLUS a fost un partener extraordinar de loial al premierului, poate mai loial decât propriul partid – este un comportament de anti-lider, este o dezamăgire, o spun direct”, a declarat Drulă.

Claudiu Năsui: Azi, Mafia din sistemul de Sănătate a cîștigat

„Demiterea unui ministru nu pare mare lucru, dacă ne uităm la ultimii 31 de ani. Pleacă unul, vine altul, iar sistemul acesta de cumetrii, și numesc aici, din păcate, statul român, merge „tot înainte, că înainte era mai bine”, lejer, spre pensia specială”, a reacționat miercuri ministrul Economiei, Claudiu Năsui, după ce ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a fost demis de premierul Cîțu.

„Iată că mafia din sănătate a câștigat și azi. A câștigat pe linie toate luptele, nu ne mirăm. Presiunea infernală la care a fost supus Vlad Voiculescu a fost făcută de acest sistem, care, vă zic din proprie experiență, se urcă pe cadavre să rămână mufat la banii din taxele și impozitele plătite de fiecare om care lucrează în România. Bani ai nimănui, bani dați sub semnături din acest sistem grotesc”, spune ministrul Năsui.

Ciprian Teleman: Cîțu a picat un test de leadership

Ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, Ciprian Teleman, afirmă că ”premierul a picat un test de leadership”. ”A ales calea scurtă de a scăpa de o grijă în loc să aleagă calea mai anevoioasă a comunicării şi a colaborării”.

Dan Barna: Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR-PLUS

Vicepremierul Dan Barna a anunțat că Alianța USR-PLUS nu îl mai susține pe premierul Florin Cîțu. El a cerut o întâlnire de urgență a liderilor Coaliției pentru a decide retragerea sprijinului politic al acestuia după „decizia unilaterală și imatură politic” de a-l demite pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.