La o săptămână de la introducerea noilor restricții, premierul Florin Cîțu a venit după ședința de Guvern să explice motivele pentru măsurile adoptate. Șeful Guvernului a susținut „ce aveam noi în acest moment nu mai oprea răspândirea coronavirusului”, iar noile reguli au fost gândite pentru încetinirea răspândirii coronavirusului și pentru a permite accelerarea campaniei de vaccinare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cîțu a precizat că a urmărit încă de anul trecut mai mulți indicatori și a avut discuții atât cu reprezentanții administrației locale, cât și cu specialiștii.

Indicatorii invocați de premier au fost numărul persoanelor infectate, al celor care ajung la Terapie Intensivă, numărul de decese și cel al oamenilor care sună la 112 în legătură cu coronavirusul.

„Din păcate, de la finalul lunii februarie a început să crească numărul cazurilor COVID, al celor care au ajuns la ATI, al deceselor și al persoanelor care suna la 112”, a precizat șeful Guvernului.

Soluțiile, a adăugat el, au fost discutate cu primarii, cu reprezentanții cultelor, precum și cu specialiștii. Am vrut să am discuția onestă cu specialiștii. Am vrut să văd ce se întâmplă.

„Am aflat câteva lucruri diferite față de ce s-a întamplat anul trecut: persoanele ajung la ATI într-o situație mult mai gravă. Se testează acasă. Multe persoane nu suna medicul de familie, nu-i iau medicația”, a spus el.

Cât privește situația locurilor de la ATI, el a precizat că creșterea numărului de paturi se va face, însă nu se poate „peste noapte”.

„Nu poți peste noapte să schimbi lucrurile, am cerut soluții, ce putem să facem să încetinim răspândurea virusului și să accelerăm vaccinarea. Specialiștii au venit cu măsuri mult mai dure”, a declarat Cîțu, comentând că decizia la care s-a ajuns nu a fost una ușoară.

„Sunt măsuri care ne ajută să putem accelera campania de vaccinare. (...) Ce aveam noi până la momentul ăsta nu mai oprea răspândirea coronavirusului. (...) Trebuie să avem puțină răbdare două luni de zile, martie si aprilie”, a spus el.

Cîțu a afirmat că „e complicat să vorbim acum despre o relaxare”.

„Singurul motiv pentru a putea vorbi despre o relaxare ar fi o campanie de vaccinare de succes (...) Sunt primul care vrea să deschidă economia, dar pentru asta trebuie să ne vaccinăm (...) În curând se vor putea programa pentru vaccinare 100.000 de oameni pe zi. Doar așa se oprește pandemia, nu se oprește prin proteste”, a mai spus el.

Noile restricții au fost decise joia trecută și au intrat în vigoare duminică.