Deputații au adoptat, miercuri, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). UDMR și USR s-au contrazis în plen pe tema propunerii și susținerii amendamentului care prevede o superimunitate a magistraților în timp ce PSD a cerut respingerea acestuia. La vot a rămas amendamentul care prevede că magistraţii pot fi trimiși în judecată doar cu avizul CSM. Pentru Coaliție, desființarea SIIJ este o promisiune făcută alegătorilor dar, care vine la pachet cu un compromis.

plen Camera DeputațilorFoto: AGERPRES

UPDATE 12.40 PSD a anunțat în plen că va contesta proiectul la Curtea Constituțională

UPDATE 12.36 Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care prevede desființarea Secției Speciale cu 171 de voturi pentru și 136 împotrivă. Proiectul de lege merge la Senat care este și forul decizional în acest caz.

UPDATE 11.17 Proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale adoptat pe articole. Amendamentul privind superimunitatea magistraților rămâne.

UPDATE 11.15 Ludovic Orban:

  • Aş vrea să spun două lucruri - faptul că am fost achitat şi faptul că am fost achitat prin decizia a 8 judecători arată că există justiţie în România şi că există judecători care judecă în baza legii şi în baza faptelor prezentate. Nu vreau să fie folosită perioada foarte dificilă prin care am trecut în dezbaterea SIIJ. Am fost achitat înainte de înfiinţarea Secţiei speciale, ca atare independenţa justiţiei, capacitatea efectivă a instituţiilor din justiţie de a funcţiona în baza legii, în baza misiunii pe care o au depinde în cea mai mare măsură de ţinerea la distanţă a politicului de justiţie, de ţinerea la distanţă a altor structuri care de-a lungul timpului au încercat să influenţeze justiţia, de lăsarea mecanismelor constituţionale, legale şi profesionale din interiorul sistemului de justiţie să funcţioneze normal.

UPDATE 11.12 Stelian Ion:

  • Foarte pe scurt confundați lucrurile în mod grav și cred că în mod vădit ori e vorba despre neștiință de carte ori reavoință pentru că este obligatoriu să faci diferența între un aviz care este dat cu privire la o propunere legislativă și un aviz care este dat cu privire la numirea unor procurori de rang înalt. Și aici Coaliția și-a asumat și veți vedea în legile care urmează că procurorii de rang înalt vor fi propuși cu avizele secției de procurori din cadrul CSM

UPDATE 11.05 Alfred Simonis, PSD:

  • PSD nu susține acest demers. Dacă Secția nu funcționează perfect , atunci trebuie făcută perfectă
  • Dacă nu doriți acel amendament, supuneți-l votului plenului. Aveți curaj?
  • Stimați colegi, Comisia de la Veneția nu a vorbit despre desființarea SIIJ ci despre reorganizarea acesteia
  • Dacă doriţi o justiţie independentă, puteţi corecta modul în care funcţionează SIIJ, nu trebuie desfiinţată. Şi fac apel şi la domnul Orban, care a suferit în urma unui abuz săvârşit de un procuror. Vă amintiţi de 'Portocală' şi de modul cum paradea acesta oamenii care nu îi erau convenabili? De aceea s-a înfiinţat această secţie şi, dacă nu funcţionează perfect, haideţi să o facem perfectă. Fac apel de asemenea la UDMR, la USR - nu, la membrii Camerei de la PNL şi fac apel şi la grupul minorităţilor naţionale să asculte vocea oamenilor din justiţie, să lase o justiţie independentă, să nu pice în capcana presiunii pe care o fac USR şi alţii şi să rămânem în România cu garanţia că atunci când eşti suspect într-un dosar trebuie să existe elemente concrete că eşti suspect în acel dosar şi nu o comandă politică.
  • Nu subordonați politic justiția din România pentru că veți pății ce au pățit alții care au încercat asta

UPDATE 11.05 Violeta Alexandru, PNL:

  • Prin menţionarea mea, nu faceţi decât să aruncaţi cu noroi în toţi oamenii corecţi din această ţară, în toţi oamenii care muncesc de dimineaţă până noaptea, în toţi oameni care nu sunt şantajabili, în toţi oameni care încearcă să construiască ceva acolo unde dumneavoastră v-aţi bătut joc.
  • Cine îmi menţionează mie numele? Un PSD care a călcat justiţia în picioare, un PSD care a făcut tot ce e omeneşte posibil ca să-şi apere corupţii. Aveţi o listă întreagă de penali la care să vă uitaţi de dimineaţa până seara, înainte să daţi cu noroi într-un om care şi-a dedicat toată viaţa profesională muncii şi seriozităţii. Nu sunteţi în măsură să-mi menţionaţi numele.
  • Eram gata-gata să ieşim din Europa pe mâna voastră, pe mâna celor care ne-aţi făcut de râs peste tot în lume

UPDATE 10.56Stelian Ion:

  • Ideea că acestă garanție propusă ar veni de la noi este una falsă și o resping din capul locului. Eu am fost cel care, sub semnătura mea am înlăturat acele garanții cerute de CSM. Stimați colegi din UDMR nu aș vrea să escaladăm discuțiile aici și să lăsați impresia că suferiți foarte mult față de acestă situație. Realitatea dragi colegi este că am avut de ales între mai multe rele. Între ideea de a transforma SIIJ-ul într-un alt SIIJ și de a avea garanțiile solicitate chiar de CS. Era o alegere de ordin politic.
  • Haideți să ne asumăm împreună o soluție. Aceasta este o soluție actuală pentru că va fi trimis săptămâna aceasta pachetul de legi referitoare la cele trei legi ale justiție către CSM

UPDATE 10.45 Laura Vicol, PSD:

  • Desființarea SIIJ este ceea ce USR și PNL visează noaptea, mâncă la prânz și seara. În realitate este vorba despre independența magistraților iar USR și PNL cred că independența magistraților și procurorilor se ia și se oferă prin politic și nu prin Constituție, prin legi
  • Statul de drept nu înseamnă că independența magistraților poate fi dată sau luată prin decizii politice
  • De ce? Pentru că urmează un nou șir de abuzuri. Doamna Violeta Alexandru am înțeles că sunteți prima pe lista acestor abuzuri care urmează să fie trase la răspundere. Nu vă interesează că magistrații se tem de abuzuri, presiuni. Nu este normal ca judecătorii și procurorii să stea cu dosarele în sertar ani de zile apoi să fie terfeliți în presă și apoi achitați de instanțele judecătorești.

UPDATE 11.10 Georgel Badiu, AUR:

  • Ne jucăm cu înfiinţarea şi desfiinţarea unor structuri. Vine unul la putere, o înfiinţează din nou, altul o desfiinţează din nou.
  • Totul se face la comandă, se votează după agenda celor la guvernare. Nu este normal.
  • Nu avem nevoie de alte 'portocale' prin DNA sau de alţi indivizi care comit abuzuri în funcţiile înalte în care au ajuns datorită nu ştiu căror matrapazlâcuri politice. Haideţi să facem în aşa fel să corectăm şi DNA. Dacă tot vrem să desfiinţăm SIIJ, nu am văzut nicio garanţie pentru magistraţi, nu am văzut pentru justiţie, nu am văzut eforturi pentru corectarea DNA. Ştiţi de ce? Pentru că DNA este folosită ca armă politică. Asta este problema

UPDATE 10.44 Csoma Botond, UDMR:

  • Desființarea SIIJ a fost intens speculat. Îmi pare rău pentru faptul că s-au exprimat neadevăruri în spațiul public cu privire la poziția UDMR. În decembrie am agreat în Coalișie și am spus că suntem de acord cu desființarea SIIJ. Amendamentul despre desființarea SIIJ nu a fost propus de UDMR, acest amendament a fost propus în cadrul discuțiilor de aici din Parlament, chiar de către ministrul Stelian Ion.
  • Noi am propus ca dosarele care au fost la SIIJ să meargă la Parchetul General, la direcția de urmărire penală și criminalistică. Și colegii liberalii au avut o propunere dar nu o să spun aici care.
  • Am acceptat amendamentul USR cu inimă grea, din două motive. Primul motiv: acele probleme semnalate în raportul Inspecţiei Judiciare şi aprobat de plenul CSM au existat în faza de urmărire penală, înaintea trimiterea rechizitoriului la instanţă. Al doilea motiv pentru care am acceptat cu inimă grea acest amendament a fost pentru că pot exista elemente de neconstituţionalitate, pentru că face o diferenţiere pe infracţiuni.

UPDATE 10.36 Ioan Cupşa,PNL:

  • PNL va vota pentru desfiinţarea SIIJ. Se întâmplă astăzi ca după patru ani să ne încununăm cu succes eforturile pe care le-am făcut. Nenumăratele dezbateri au dus într-un final la acest deznodământ. Observatorii externi au spus că nu trebuia înfiinţată această secţie, pentru că afectează independenţa sistemului judiciar

UPDATE 10.27Stelian Ion, ministrul Justiției:

  • Guvernul susține varianta trimisă în Parlament, fără amendamente
  • Este o zi importantă pentru că în urmă cu trei ani de zile se depunea înființarea Secției Speciale. O mare eroare. Consider că este o mare rușine pentru justiția din România privind retroactiv
  • Avea ocazia acestă secție să demonstreze tuturor că ne-am înșelat când am criticat înființarea ei, nu s-a întâmplat lucrul acesta. Dincolo de câteva anchete targhetate în special pe magistrații curajoși care au criticat la momentul respectiv legile justiției sau care au îndrăznit să ia în piept justiția, nu avem niciun rezultat, dimpotrivă avem 6000 de dosare nesoluționate.
  • Ne dorim să avem o soluție legisltivă care să nu cadă nici într-o parte nici în alta, o soluție echilibrată. Pentru noi, Guvernul, soluția era cea trimisă către Parlament, fără alte prevederi speciale.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban a declarat în urmă cu o zi că "obiectivul fundamental" este desființarea SIIJ și că se va menține amendamentul controversat. "CSM (...) este o instituţie care are abilitatea şi competenţele constituţionale să poată să ia decizi obiective în această privinţă", a declarat Orban.

PSD s-a opus dezbaterii proiectului de lege privind desființarea SIIJ și a anunțat că îl va contesta la Curtea Constituțională.

Reamintim că în interiorul Coaliției, UDMR a condiționat votul în Parlament pentru desființarea SIIJ.Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că și liberalii ar fi susținut aceaste modificări. Astfel, UDMR și-a asumat în Coaliție și a cerut ca magistraţii să fie trimiși în judecată doar cu avizul CSM iar dosarele care vizează magistrați acuzați de infracțiuni de corupție să fie instrumentate de DNA, indiferent de valoarea prejudiciului.

În acest context, Comisia Juridică din Camera Deputaților a adoptat în urmă cu o săptămână cu amendamente proiectul legii privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, şi preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, au părăsit nemulțumiți lucrările Comisiei juridice, învocând că "discuțiile sunt politizate".

De precizat este că UDMR nu și-a asumat modificările cerute iar la dezbaterile comisiei reprezentantul Minorităților a fost cel care depus amendamentele care modifică proiectul de lege inițiat de Guvern.

Astfel, conform modificărilor aduse proiectului în comisie, judecătorii și procurorii vor putea fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, în caz de infracțiune flagrantă, judecătorii și procurorii pot fi reținuți și supuși percheziției potrivit legii, Secția pentru judecători sau, după caz, Secția pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reținerea sau percheziția.”

Dosarele care vizează magistrați acuzați de infracțiuni de corupție vor fi instrumentate de DNA, indiferent de valoarea prejudiciului.

O parte dintre magistrați și procurori și-au exprimat dezacordul față de modificările aduse de deputații juriști.

Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție consideră avizul CSM pentru trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor, așa cum au decis deputații juriști, „un privilegiu inadmisibil” și poate fi considerat „o garanţie a impunităţii magistraţilor”.

Camera Deputaților este primul for în dezbaterea proiectului, în acest caz, Senatul va adopta forma finală.