Barna: Amendamentul privind trimiterea în judecată a magistraţilor cu avizul CSM, un compromis mai mic. Nu e o superimunitate

de I.H.     HotNews.ro
Luni, 22 martie 2021, 14:27 Actualitate | Politic


Dan Barna
Foto: Facebook
Amendamentul care prevede că magistraţii pot fi trimiși în judecată doar cu avizul CSM și care a fost adus în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor proiectului privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie este "un compromis mai mic" față de necesitatea majoră de desfiinţare a SIIJ, susține vicepremierul Dan Barna.
 • "Obiectivul este ca Secţia specială să devină istorie. E un compromis. MCV va fi ridicat doar îndeplinind această condiţie. Această măsură, acest compromis care se regăseşte în momentul de faţă, vom vedea cum va funcţiona şi, în funcţie de asta, putem să discutăm şi în viitor asupra lui.
 • Eu cred că CSM primeşte şi responsabilitate prin această decizie şi din această perspectivă spun că e un compromis care e mai mic decât necesitatea majoră de desfiinţare a Secţiei speciale", a declarat luni Dan Barna, întrebat despre acest amendament.
La insistența jurnaliștilor că acest amendament va duce la o superimunitate a magistraţilor, Barna a replicat: "Nu este o superimunitate, este un aviz al unei secţii în funcţie de magistratul respectiv care ţine de trimiterea în judecată".

Comisia Juridică din Camera Deputaților a adoptat joi cu amendamente proiectul legii privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Conform modificărilor aduse proiectului în comisie, judecătorii și procurorii vor putea fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Guvernul a aprobat în 18 februarie proiectul legii privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. Este vorba de proiectul făcut în mandatul fostului ministru al Justiției Cătălin Predoiu, din care au fost însă eliminate articolele care se refereau la "super-imunităţile" judecătorilor şi procurorilor, ceea ce a stârnit scandal în Consiliul Superior al Magistraturii, care, de altfel, l-a avizat negativ.

În proiectul de lege inițial era prevăzut ca începerea urmăririi penale a magistraților să fie condiționată de avizul procurorului general, iar procurorii și judecătorii să fie trimiși în judecată doar cu avizul secțiilor din CSM. Aceste prevederi au fost însă eliminate de noul ministru al Justiției Stelian Ion, care a intrat astfel în conflict cu CSM.

UDMR ar fi condiționat însă votarea legii de introducerea amendamentului privind introducerea unui aviz obligatoriu de la CSM pentru trimiterea în judecată a unui procuror sau judecător, iar fără votul parlamentarilor UDMR Coaliția nu are majoritate pentru a desființa Secția Specială.

Proiectul de lege are termen de adoptare tacită începutul lunii aprilie în Camera Deputaților, prima cameră sesizată. Forma finală este decisă de Senat, însă o eventuală adoptare tacită a proiectului de lege ar fi un semnal prost la nivel politic si european după ce Coaliția și-a asumat public desființarea SIIJ.

Care sunt amendamentele aduse în Comisia juridică și cu care legea va intra la vot în Parlament:
 • "Titlul proiectului se modifică și va avea următorul cuprins: ”Lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției
 • Art.95 - (1) Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestați la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
 • (2) Judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
 • (3) În caz de infracțiune flagrantă, judecătorii și procurorii pot fi reținuți și supuși percheziției potrivit legii, Secția pentru judecători sau, după caz, Secția pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reținerea sau percheziția.”
 • După articolul 5, se introduce un articol nou, articolul 6, cu următorul cuprins: Art.6 - La articolul 42 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 628 din 1 septembrie 2012, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (4) se introduc patru noi alineate, alin. (5)-(8), cu următorul cuprins:
 • (5) Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii încuviințează trimiterea în judecată a judecătorilor pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție.
 • (6) Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii încuviințează trimiterea în judecată a procurorilor pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție.
 • (7) Dacă cererea de încuviințare a trimiterii în judecată privește un magistrat membru al Consiliului Superior al Magistraturii, acesta nu are drept de vot la soluționarea respectivei cereri.
 • (8) Analizând cererea de încuviințare a trimiterii în judecată, secția nu se poate pronunța cu privire la temeinicia acuzației și nici cu privire la oportunitatea trimiterii în judecată, la legalitatea administrării probelor și a efectuării celorlalte acte de urmărire penală. Secția corespunzătoare se pronunță prin hotărâre, în termen de 15 zile de la primirea acesteia. Secția poate respinge cererea, prin hotărâre motivată.
 • Articolul 5 devine articolul 7, cu următorul cuprins: Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 827 din 13 septembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 628 din 1 septembrie 2012, cu modificările și completările ulterioare, precum şi cu modificările aduse prin prezenta lege, se vor republica în Monitorul Oficial al României, Partea I".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3078 vizualizari

 • +24 (30 voturi)    
  Evoluție (Luni, 22 martie 2021, 14:30)

  Tescovin [utilizator]

  De la „fără penali în funcții publice” la „un compromis mai mic”.
  Bravo, USR !...
 • +7 (15 voturi)    
  e pe dracu.... (Luni, 22 martie 2021, 14:35)

  liviu_ [utilizator]

  daca ai prieteni in csm poti sa impusti oameni pe strada ca nu ai imunitate!
  de asemenea indepartarea procurorilor incomozi (Kovezi, aia care l-a condamnat pe voiculescu), nu se face prin dosar penal, ci prin masuri administrative. deci magistratii NU sunt feriti de abuzul hotilor din justitie!

  mai mult, nu e vorba neaaparat de faptul ca o sa scape magistrati de psucarie... cel mai probabil nu o sa scape... e vorba de mesaj "magistratii sunt stat in stat" si "e liber la furt"

  apropos... cand unu din csm e urmarit cine voteaza?
  • 0 (2 voturi)    
   tot CSM-ul (Luni, 22 martie 2021, 15:44)

   comentacu [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Desigur...
 • -5 (13 voturi)    
  pai (Luni, 22 martie 2021, 14:48)

  cucuveauamov [utilizator]

  atata vreme cat e salvata Zeita ...restul e cancan
  • -4 (8 voturi)    
   Pai da, (Luni, 22 martie 2021, 15:27)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   ca asta era scopul, Zeita are dosare la SIIJ, care credeti ca va fi soarta lor dupa ce ajung la DNA, adica la fostii supusi ai Zeitei?
   • -1 (3 voturi)    
    ahahaha (Luni, 22 martie 2021, 16:20)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    pentru ca SS e recunoscuta ca o institutie f eficienta... cu 5 dosare inchise din cateva mii parca?!

    nustiu daca sa ma oftic despre ticalosia si prostia voarsta sau sa ma amuz...
  • -4 (4 voturi)    
   razboiul politic forward (Luni, 22 martie 2021, 16:19)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   nu conteaza ca justitia se duce dracu... important e sa isi arate slugile psd ura fata de una din singurele persoana care mai misca ceva in justitia romaneasca!
 • +4 (6 voturi)    
  magistratul a devenit.... (Luni, 22 martie 2021, 15:17)

  JohnyM [utilizator]

  demnitar.numai cati asimilati sunt in minister,inm etc.liber la combinatii
 • +9 (9 voturi)    
  O carpeala cu sanse mici de a trece de CCR (Luni, 22 martie 2021, 15:18)

  Dilematic [utilizator]

  Ministrul Justitiei a fost nevoit sa accepte de buna ceea ce numea inacceptabila, iar USR-PLUS incearca sa prezinte forma la care s-a ajuns ca pe o voctorie pentru ca prevede desfiintarea SIIJ.

  Neconstitutionalitatile solutiei:

  1. Norma este imprecisa si impredictibila.
  Am inteles grija de a nu se suprapune camerei preliminare, dar daca sectia CSM nu verifica nici legalitate, nici temeinice, nici oportunitate, atunci ce anume verifica ?
  Este absolut aberant, ca nici cel care cere incuviintarea, nici cel pentru care se cere incuviintarea, sa nu stie in ce consta ea !!!

  2. Aceasta incuviintare a sectiei CSM nu este impusa pentru toate infractiunile, ci doar pentru cele de competenta DNA, acest regim diferit nu se justifica insa in nici-un fel din punct de vedere legal si constitutional.
  • +4 (4 voturi)    
   N-as baga mana in foc (Luni, 22 martie 2021, 16:02)

   t4v1 [utilizator] i-a raspuns lui Dilematic

   Insisi membrii CCR beneficiaza de superimunitati si-s campioni la beneficii.

   Si, inainte sa treaca, mai trebuie sa o trimita cineva la CCR... adica divergente in alianta.
 • +10 (12 voturi)    
  180 grade (Luni, 22 martie 2021, 15:26)

  drago [utilizator]

  De la o institutie (SIIJ) care avea menirea de a ancheta , chiar abuziv , magistratii , s-a ajuns la o protejare neconstitutionala a acestora!!! Cine sa mai inteleaga ceva?
  USR-Plus incepe sa intre in mentalitatea politica romaneasca , ceea ce , din pacate , constituie o mare dezamagire pentru o larga categorie de romani care si-au pus sperante in ei!
 • +6 (8 voturi)    
  bravo, USR, incepeti sa va dati pe brazda (Luni, 22 martie 2021, 15:49)

  bigbrother [utilizator]

  Din grupul parlamentar care lupta pentru idei bune si marete, acum o dati cu compromisuri si mismasuri ca nu e superimunitate, ca CSM e responsabil..

  Hai ca in curand UDMR o sa ceara autonomie locala, ia vedeti, ala e tot un compromis acceptabil doar ca sa rameti la putere?
 • +7 (7 voturi)    
  Oare cum suna acum discursulUSR/PLUS (Luni, 22 martie 2021, 16:03)

  t4v1 [utilizator]

  Daca erau in opozitie si compromisul asta era facut intre PNL si UDMR sau PSD si UDMR?
 • +2 (6 voturi)    
  Bine ca nu ai intrat in turul 2 (Luni, 22 martie 2021, 16:06)

  Alin Delin [utilizator]

  Desi te-am votat ma bucur ca nu ai intrat in turul 2. Iesirile tale sunt tot mai penibile in ultima vreme.
  Mai intai cu bullshit-ul legat de coruptie acum cu micul compromis.
  Oare cu ce te au la mana de te compromiti in halul asta?
 • +1 (5 voturi)    
  Super coruptii incompetenti din Justitie (Luni, 22 martie 2021, 16:24)

  floriniulian [utilizator]

  Devin INTANGIBILI.

  Asta e reforma adusa de PNL-USR in Justitie.

  Se vede ca USR/PNL sunt uneltele statului securisto mafiot.

  Ne-am inselat la vot.

  Jalnic.

  Caracatita coruptilor ''speciali'' din Justitie a ajuns INTANGIBILA cu ajutorul acestor partide securiste USR/PNL

  Coruptia endemica de care a dat dovada ''Justitia'' constant in ultimii 30 de ani va continua nestingherita iar in plus vor beneficia de salarii aberante,pensii speciale halucinante si privilegii cu nemiluita in CONTINUARE.

  Asta era urgenta in coalitie.
 • +3 (5 voturi)    
  de ce ... (Luni, 22 martie 2021, 16:52)

  sile1 [utilizator]

  ...sare Barna sa dea raspunsuri.

  Sa intelegem ca USR a fost number one in acceptarea
  "compromisului mai mic" si ca PNL nu are nicio treaba cu chestia asta ?

  Atunci sa le fie de bine usristilor ,n-au decat sa inghita ei toate criticile !

  Poate la alegerile urmatoare se vor uita uimiti la rezultatul votului.
 • +3 (3 voturi)    
  deci nu toti suntem egali conform Barna USRPLUS (Luni, 22 martie 2021, 18:16)

  hopsinoi [utilizator]

  unii sunt mai egali decat altii. Deci unii e SCLAVI altii e Exploatatori fara obligatii.

  Sau mai simplu ce e aia dincolo de justitie sa fie unii numiti CSM?
 • -2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 22 martie 2021, 19:00)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by