Plenul Camerei Deputaţilor a votat validarea mandatului deputatului Francisc Tobă, după ce Comisia de validare a înaintat un raport în acest sens. Numele lui Tobă apare în dosarul legat de represiunea care a avut loc în Sibiu, în timpul Revoluției din decembrie 1989, iar AUR anunțase că l-a exclus din partid și ceruse invalidarea mandatului acestuia, ales deputat pe listele partidului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Francis Tobă a fost validat deputat de către plenul Camerei Deputaților, unde au fost 155 de voturi "pentru", 8 voturi "împotrivă", o abţinere, iar trei deputaţi nu au votat, scrie Agerpres. Francisc Tobă, ales pe lista Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) Braşov, a depus apoi jurământul în plenul Camerei Deputaţilor.

În 1 februarie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat o solicitare a grupului parlamentar AUR referitoare la invalidarea mandatului lui Francisc Tobă. În locul acestuia, AUR o propunea pe Raluca Maria Borta, solicitarea fiind trimisă Comisiei de validare. Potrivit adresei transmise Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, Francisc Tobă nu mai are calitatea de membru al Alianţei pentru Unirea Românilor, fiind exclus din partid.

Solicitarea AUR a fost trimisă Comisiei de validare privind mandatele de parlamentar din decembrie, dar comisia a decis că nu există nicio bază legală pentru a-i retrage mandatul.

Deputații au adoptat miercuri, în plen, raportul dat de către comsia de validare.

La alegerile parlamentare din 6 decembrie, Francis Tobă a fost ales deputat de Brașov din partea AUR.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului: "O ofensă la adresa memoriei miilor de victime din decembrie 1989"

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a reacționat calificând votul de validare a deputatului Francisc Tobă drept "o ofensă la adresa memoriei miilor de victime din decembrie 1989".

  • "IICCMER și exprimă dezaprobarea privind validarea ca deputat a domnului Francisc Tobă, în ciuda numeroaselor probe care arată implicarea sa în reprimarea sângeroasă a Revoluției de la Sibiu din decembrie 1989.
  • Plenul Camerei Deputaţilor a votat astăzi, 17 februarie 2021, validarea mandatului de deputat al domnului Francisc Tobă, cu 155 de voturi „pentru”, 8 voturi „împotrivă” și o abţinere.
  • IICCMER dezaprobă ferm acest vot transpartinic. Validarea mandatului de deputat al domnului Francisc Tobă, în ciuda numeroaselor probe care atestă implicarea sa în reprimarea Revoluției de la Sibiu, este o ofensă la adresa memoriei miilor de victime din decembrie 1989. IICCMER își reiterează implicarea în investigarea crimelor și abuzurilor comise în perioada 1945-1989. Or, gestul validării ca parlamentar a unei persoane trimise în judecată în dosarul Revoluției este o piedică în derularea corectă a <>", a transmis Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Militar de carieră, Francisc Tobă a intrat în politică după Revoluţie, devenind vicepreşedinte al FSN Sibiu. Ulterior, Francisc Tobă a intrat şi în Parlament trimis de FDSN, a scris EpochTimes. Numele lui Tobă apare în dosarul legat de represiunea ce a avut loc în Sibiu, în timpul Revoluţiei, semnala pe Facebook protestatarul Marian Ceauşescu. În acest dosar, clasat în 2010, sunt peste 700 de victime. Potrivit presei, Lt.col. (r) Francisc Tobă a fost acuzat de tentativă de omor deosebit de grav şi complicitate la tratamente neomenoase.

Presa a relatat despre Tobă că împreună cu Lt. Col. Dragomir Aurel, începând cu data de 22.12.1989, însoţiţi de militari în termen, înarmaţi, ar fi ridicat din secţiile Spitalului Judeţean Sibiu mai multe persoane rănite, în ciuda insistenţelor cadrelor medicale. Aceştia au fost duşi într-o sală de sport unde ar fi fost bătuţi de militari. Francis Tobă a fost ales deputat de Brașov din partea AUR.