Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că, până în prezent, România a gestionat bine pandemia COVID-19 iar deocamdată situaţia nu presupune carantină sau lockdown.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

„Aflăm de la buletinele de ştiri că la noi pandemia este în extindere, dar, în realitate, lucrurile la noi au fost gestionate până acum bine. Din păcate, în unele state europene s-a ajuns să se ia măsuri drastice. Noi nu ne dorim acest lucru. Deocamdată, situaţia nu ne duce cu gândul la o carantină sau la un lockdown”, a spus Iohannis.

Întrebat despre posibilitatea restricționării circulației pe timp de noapte, șeful statului a spus că nu s-a discutat despre acest lucru. „Eu nu cred că circulaţia pe timp de noapte răspândeşte pandemia, ci petrecerile care se fac pe timp de noapte. Nu putem să introducem în fiecare zi restricţii, trebuie să vedem care sunt efectele celor introduse deja, să aşteptăm o perioadă de cel puţin 2 săptămâni să vedem ce efecte au aceste restricţii”, a spus Iohannis.

De asemenea, președintele a declarat că nu s-a luat în discuţie decretarea stării de urgenţă în perioada sărbătorilor de iarnă.

„Nu am luat în discuţie, nu s-a discutat un astfel de demers. Măsurile luate, restricţiile în vigoare sunt cele pe care le cunoaştem. (...) Nu cred că sărbătorile de iarnă vor fi în acest an ca în alţi ani. Se va putea călători în mai puţine locuri, vor fi restricţii şi cred că anul acesta ne vom întoarce la ce înseamnă sărbătoarea Crăciunului - este sărbătoare în şi cu familia", a spus președintele.

Cele mai importante declarații:

  • Am avut o întâlnire cu premierul și miniștrii pentru a analiza stadiul pregătirii planului de relansare și reziliență. În urma unor negocieri dificile am obținut 80 de miliarde de euro.
  • Acest plan trebuie aprobat de CE până în luna aprilie anul viitor.
  • Toate aceste proiecte vor avea consecințe benefice palpabile pentru români.
  • Am discutat despre modalitățile concrete ca România să poată accesa integral aceste fonduri.
  • Am stabilit 12 direcții.
  • Când spun că am încredere că guvernul va reuși să obțină banii puși la dispoziție de UE mă bazez pe fapte, nu pe opinii.
  • În acest an au fost deblocate proiecte majore de transport: Sibiu-Pitești, autostrada Transilvania, centura București
  • O altă zonă importantă în care fondurile europene sunt fundamentale este sănătatea - exemplu spitale regionale.

Întrebări:

Antena 1: Cât ar trebui să așteptăm pentru noi restricții?

  • Aflăm că la noi pandemia e în extindere, dar în realitate lucrurile la noi au fost gestionate bine. Noi nu ne dorim acest lucru (măsuri drastice ca în Germania, Franța - n.r.).
  • Nu ne dorim un așa numit lockdown. Acum , situația nu ne duce cu gândul la o carantină sau lockdown

Antena 3 despre numărul mare de cazuri, cine e vinovat:

  • Suntem în pandemie, nu cred că trebuie să găsim vinovați, ci soluții

România TV, despre rata de infectare în București, despre cifrele în baza cărora se calculează. Se impune o transparență?:

  • E de dorit să avem aceleași date. Să vă explic ce trebuie și nu să citim. Datele prezintă fluctuații de la o zi la alta. Pandemia nu se răspândește matematic, ci prin contact de la o persoană la alta. Știm că numărul de testări e diferit de la o zi la alta. Ce mă ingrijorează e numărul de internări, persoane la terapie intensivă și, regretabil, de decese.

Realitatea Plus: despre imaginile cu Ciolacu la masă cu 10 persoane la o pensiune și liderul PSD care a acuzat că Guvernul a folosit poliția în scop abuziv politic. A acționat poliția în scop politic, mai pot fi amânate alegerile?

  • Din fericire, în pandemie e PNL la guvernare și împreună cu mine căutăm măsurile adecvate pentru a preveni răspândirea acestei boli. Cum credeți că ar fi fost cu o guvernare PSD când conducerea PSD nu respectă cele mai elementare norme? Dacă am fi avut un guvern PSD în această pandemie ar fi fost foarte, foarte rău.
  • PSD nu s-a reformat. Povestește lucruri frumoase. Pe ei îi interesează să-și vadă interesul lor.
  • Ce au discutat, nu știu, alegerile vor avea loc pe 6 decembrie.

g4media: județele care au depășit 3 la mie prelucrează mii de teste, județele verzi câteva sute. Cât de eficient este acest criteriu, ar trebui schimbat? Nu e cazul ca guvernul să ia decizia importantă de închidere, purtare a măstii la nivel național?

  • Acest sistem a fost elaborat de experți și se bazează pe criterii obiective. Nu cred că există niciun sistem perfect în pandemie.
  • Voi da întrebarea mai departe la grupul de experți

B1 tv: România își permite să vadă rezultatele restricțiilor din alte țări, cum ar fi restricționarea crculației pe timp de noapte?

  • Măsurile care au fost luate au fost propuse de experți recunoscuți din domeniu. Nu s-a discutat restricționarea circulației pe timp de noapte. Nu cred că circulația pe timp de noapte răpândește pandemia, ci petrecerile care au fost interzise
  • Noi nu dorim să distrugem viața oamenilor, ci să domolim extinderea pandemiei.

Despre coronasceptice:

  • Pe mine mă revoltă dacă persoane publice refuză să respecte aceste norme și fac întâlniri în interiorul restaurantelor. Așa ceva e revoltător.

Kanal D, despre posibilitatea carantinării anumitor zone invocat de prefectul Capitalei:

  • Nu am auzit despre această propunere și nu o comentez

Aleph News, despre legea privind tratamentul pentru victimele de la Colectiv:

  • Vineri se împlinesc 5 ani de la tragedia de la Colectiv și voi promulga legea care permite extinderea perioadei pentru cei care au avut de suferit

Adevărul: liderii PSD îl pregătesc pentru funcția de premier pe Grindeanu. Dacă PSD câștigă alegerile veți desemna un premier de la PSD?

Prma mea opțiune rămâne Ludovic Orban. Eu cred că PNL va câștiga alegerile.

Digi 24: Luați în calcul decretarea stării de urgență pentru sărbători?:

  • Nu am discutat despre un astfel de demers. Cred că anul acesta ne vom întoarce la ce înseamnă sărbătoarea Crăciunului: cu și în familie.

TVR: Dialogul dintre Guvern și BOR a avut loc în această perioadă?

  • Cred că e nevoie de aprofundarea dialogului între părți și se poate ajunge la o colaborare în interesul românilor indiferent de religie.

Libertatea: Dr. Musta e acționar la o clinică privată care ia bani pentru teste, dar le prelucrează la spitalul unde lucrează medicul. Care e opinia dvs?

  • Dacă există o incompatibilitate ea trebuie găsită și verificată de autoritățile indrituite. Dacă aveți probe și suspiciuni, vă încurajez să le dați mai departe.